Cum vor turcii să-i atragă pe români în Antalya şi ce măsuri de securitate au luat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atentatele din primele luni ale anului, dar şi răcirea relaţiilorcu Rusia au afectat turismul din regiunea Antalya, care deţine 60% din piaţa de turism din Turcia. Iată cum vor turcii să-i atragă pe turiştii români şi ce măsuri de securitate au adoptat.

Turcii duc lipsa ruşillor care, din 2013 până anul trecut, au reprezentat cea mai mare categotrie de tuişti care şi-au petrecut vacanţele în această ţară. Marile companii de turism din zona Antalya, dar şi hotelierii au declanşat o campanie de a aduce turişti din alte ţări, cum ar fi şi România.

„Antalya este capitala turismului în Turcia. Antalya ocupă şi primul loc în agricultură în Turcia. Turismul şi agricultura se hărnesc una pe alta“, susţine guvernatorul Antalyei, Muammer Turker.

În aceste condiţii, turcii spun că, pe fondul relaţiilor mai reci cu Rusia, atât turismul, cât şi agricultura au de suferit. Turiştii nu mai vin după ce Vladimir Putin le-a solicitat să scoată Turcia din planurile de vacanţă, iar exporturile masive de alimente care se făceau către Rusia sunt blocate. 

Pe acest fond, turcii caută noi pieţe, în special pentru turism. Una dintre ele este România. „Am avut anul trecut în jur de 2.000 de turişti din România în hotelul nostru. Anul acesta, cererile sunt mai mici şi se estimează în jur de 1.000 de rezervări“, a declarat Mustafa Genkay, director de vânzări al hotelului Calista Luxury Resort, unul  dintre cele mai luxoase hoteluri din Belek, regiunea Antalya.

Ce oferte le fac turcii românilor

Agenţiile de turism din România au primit din partea turcilor oferte cu tarife mult mai reduse faţă de anul trecut. „La început de sezon au fost făcute oferte de genul 399 de euro sau 499 de euro de persoană la condiţii all inclusive, la pachete de şapte nopţi de cazare“, a declarat Dan Goicea, preşedintele Consiliului Regional Bucureşti-Ilfov din cadrul Asociaţiei Agenţiilor de Turism din România (ANAT) şi proprietarul Cocktail Holidays. 

În plin sezon, ofertele ajung la 1.300-1.500 de euro, în condiţiile în care anul trecut, în aceleaşi condiţii, un pachet era la circa 2.000 de euro sau chiar mai mult pentru pachetele de şapte nopţi de cazare.

Majoritatea hotelurilor sunt apropae goale la început de sezon. Pentru a umple acest gol, hotelierii turci s-au reorientat şi au scăzut preţul pachetelor de vacanţă cu până la 30% şi chiar 50%.

„Turcii au venit cu cele mai bune oferte din ultimii 15 ani. Se resimte absenţa turiştilor ruşi“, spune Alin Burcea,  prim-vicepreşedinte al ANAT şi proprietarul Paralela 45.

Marile hoteluri au umblat şi la oferte, dar şi la preţuri. „Preţurile sunt scăzute până la 20% pentru că piaţa marchează o scădere de 30-40%. Mai mult, am prelungit cu mai bine de o lună şi perioada de early-booking“, a arătat managerul general al Calista Luxury Resort, Ali Kizildag.

Pentru a stimula hotelurile să aducă turişti din străinătate şi statul turc acordă facilităţi agenţiilor. „Statul le oferă o primă de 6.000 de dolari pentru fiecare avion cu turişti agenţiilor care aduc turişti din străinătate“, a mai spus guvernatorul regiunii Antalya.

image

Frica de atentate

O altă problemă a turcilor este legată de atentatele care au avut loc de la începutul acestui an în Istanbul şi Ankara. Cu toate acestea, oficialii hotelurilor din Antalya spun că regiunea este încă sigură. 

„Oamenii se uită la televizor şi li se face frică. Suntem o destinaţie sigură“, a adăugat Mustafa Genkay.

Mai mult toate marile hoteluri şi-au luat propriile măsuri de securitate. Guvernatorul Antalyei, Muammer Turker, spune că toate hotelurile au angajat companii de pază care lucrează în colaborare cu poliţiştii, jandarmii, dar şi cu serviciile secrete.

„Măsurile de securitate sunt drastice. Într-un resort din Antalya nu poţi să intri dacă nu eşti pe listă la recepţie. Sunt forţe de poliţie care patrulează în principalele puncte din oraşe. Sunt atât în uniformă, cât şi în civil. Sunt cazuri când cel care îţi vinde un anume produs la colţ de stradă să fie de fapt poliţist sub acoperire“, a mai spus Alin Burcea.

image

Dispozitiv de securitate la intrarea în marile resorturi din Antalya FOTO Florel Manu

Putin, „trădat“ de proprii turişti

Chiar dacă turiştii din Rusia nu mai sunt lăsaţi să îşi petreacă vacanţele în staţiunile din Turcia, există o categorie de ruşi, mult redusă ca număr, care a revenit în Antalya. Limba rusă încă mai răsună la terase, restaurante şi pe plajă.

Agenţiile de tursim din Rusia nu mai au curse charter către Antalya, însă unii turişti au apelat la curse de linie şi au venit pe cont propriu în Turcia, iar rezervările le-au făcut direct la recepţia hotelurilor. 

Numărul acestora este de câteva zeci, în condiţiile în care anii trecuţi hotelurile de lux din zona Antalya aveau sute de vizitatori ruşi. Ghizii locali din Antalya spun că mai sunt cetăţeni ruşi care îşi fac rezervări prin agenţii de turism din Germania, aceasta fiind a doua ţară ca pondere a turiştilor în Turcia.

Doar în sezonul trecut, în Turcia au fost înregistraţi peste trei milioane de turişti din Rusia, arată datele deţinute de guvernatorul Antalyei. 

În hotelurile cu oferte ultra-all inclusive, un pachet de şapte nopţi costă puţin peste 2.000 de euro, iar ruşii erau printre cei care alegeau acest gen de ofertă, care anii trecuţi era chiar cu 20% mai mare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite