Cum s-a împărţit „caşcavalul“ din vânzarea Oltchim. Cine primeşte cei mai mulţi bani şi ce se întâmplă cu angajaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cele 127 de milioane de euro obţinute din vânzarea combinatului chimic Oltchim, statul se va alege cu numai 56 de milioane de lei, în timp ce restul banilor merg către bănci, Electrica, AAAS (fosta AVAS) şi salariaţi. Cea mai mare parte din angajaţi trec la cumpărător, în timp ce circa 450 de persoane vor rămâne fără locuri de muncă.

Chimcomplex, deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza, a plătit circa 127 de milioane de euro, fără TVA, pentru preluarea celor mai importante pachete de active al Oltchim. Este vorba despre aproximativ 60% din totalul activelor companiei, cele active, adică practic tot ce este la Râmnicu Vâlcea.

Banii obţinuţi din vânzare se vor împărţi creditorilor, potrivit modificărilor la planul de reorganizare, astfel:

- 100 de milioane de lei, către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (fosta AVAS),

- 56 milioane de lei, către statul român, prin Ministerul Finanţelor,

- 40 de milioane de lei, către CET Govora, salvat prin aceşti bani de la faliment,

- 50 milioane de euro, către bănci,                                                 

- 23 milioane de euro, către Electrica. UPDATE: Reprezentanţii Electrica au venit cu precizări şi susţin că suma încasată de companie este de fapt de circa 44,6 milioane lei.

- 9 milioane de euro, plăţi care s-au făcut către salariaţi şi către vechii salariaţi, care au fost disponibilizaţi în 2013 şi 2015.

Onorariul administratorilor judiciari, BDO Business Restructuring şi Rominsolv, a fost de 4% din suma totală de vânzare, respectiv de 5,12 milioane de euro, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, din partea Rominsolv.

Gheorghe Piperea a spus că astăzi au fost efectuate ultimele plăţi şi sunt în curs de efectuare toate plăţile curente care au rămas restante faţă de acei salariaţi care la un moment dat au fost disponibilizaţi.

În urma acestei tranzacţii, Oltchim va rămâne cu active în conservare, pentru care se vor continua procedurile prevăzute prin Planul de Reorganizare. Administratorii judiciari au precizat că cele 60% din active, care încă desfăşoară activităţi, se mută la Chimcomplex, în timp ce cele 40% rămase nu fac nimic, motiv care explică scăderile puternice de pe bursă ale Oltchim. Asta pentru că acţionarii companiei rămân, după vânzarea activelor performante, cu active nefolositoare, care ar putea fi lichidate, ceea ce ar putea duce probabil la o delistare a companiei.

Niculae Bălan, partener coordonator BDO Business Restructuring, a precizat că mai sunt active de vândut din Oltchim SA, respectiv părţi mici din platforma de la Râmnicu Vâlcea, precum şi platforma de la Piteşti, de la Bradu, în totalitate. Aceea urmează să fie scoasă din nou la vânzare, există oferte neangajante, dar nefinalizate încă.

Gheorghe Piperea a mai spus că birocraţia românească a întârziat cu cel puţin 3 luni procesul de vânzare al activelor Oltchim.

Câţi angajaţi vor fi disponibilizaţi

Un număr de 1.164 de angajaţi ai Oltchim SA au trecut la cumpărătorul Chimcomplex, iar încă 100 de persoane au statutul de detaşaţi.

Circa 600 de salariaţi rămân în Oltchim SA, însă doar aproximativ 150 de salariaţi sunt necesari pentru procedura ulterioară. Diferenţa, adică 400-450 de angajaţi, vor fi concediaţi. Ei vor face obiectul concedierilor colective, cu plata salariilor compensatorii, conform contractului colectiv de muncă, la expirarea termenului de preaviz.

Niculae Bălan a precizat că mai sunt de rezolvat câteva probleme cu salariaţi care au rămas. Bogdan Stănescu, administratorul special al Oltchim, a detaliat: 15 angajaţi sunt în grevă, ei au solicitat luni anularea vânzării. Vor urma negocieri cu aceştia, vineri.

Oficialii au precizat că salariul mediu net în Oltchim este de 3.300 lei.

Gheorghe Piperea a precizat că, pe orizontală, Oltchim asigură 20.000 locuri de muncă. Astfel, fără insolvenţă, în cazul Oltchim, „am fi avut 20.000 de şomeri în loc de oameni cu salarii asigurate, un sistem centralizat de încălzire care ar fi fost făcut una cu pământul, mai puţin TVA la buget”, a spus el. De asemenea, am fi avut o industrie petrochimică la stadiul de istorie. „Dacă Oltchim ar fi dispărut, ar fi dispărut şi tot ce înseamnă în România petrochimie”, a precizat el.

Cum s-a redresat Oltchim

Gheorghe Piperea a detaliat situaţia financiară în care se află Oltchim în prezent: „Cumpărătorul Chimcomplex primeşte un business care este în prim proces de afirmare. La nivelul lui septembrie 2018, cifra de afaceri a Oltchim aproape a atins-o pe cea din 2017: este vorba de 179 milioane de euro, faţă de 210 milioane de euro în 2018.  Oltchim acea companie care era cu pierderi de aproximativ 200 de milioane de euro, în 2013, a ajuns în 2017 la o cifră de afaceri de aproape un miliard de lei. Cu siguranţă, cifra va fi depăşită anul acesta.

Cea mai importantă cifră este balanţa externă. Este o societate care a ajuns la nivelul lui 2017 la o cifră de aproximativ 78% export. Dintr-un miliard de lei vânzări, 78% se duc la export.  Exportul totalizează 163 milioane de euro. Exportul a fost de materii prime şi materiale indigene”, a spus Piperea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite