Cum îţi poţi deschidere o afacere în Belgia şi ce taxe şi impozite va trebui să plăteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care vor să-şi deschidă o afacere în Belgia trebuie să ştie că pot înfiinţa fie societăţi pe acţiuni (SA/NV)  fie Societăţi Private cu Responsabilitate Limitată (SPRL/BVBA) sau Societăţi în comandită simplă SC(A)/CV(A) ori cooperative.

Societăţile Private cu Responsabilitate Limitată sunt cele mai răspândite şi adesea folosite în Belgia. Acţionarii pot rămâne anonimi, acţiunile (la purtător sau nominale) fiind în intregime transferabile, iar deţinătorii acestor acţiuni au o responsabilitate limitată.

În cazul SPRL acţiunile sunt nominale, iar pentru transferul lor este necesar acordul celorlalţi acţionari. Deţinătorii acestor acţiuni au de asemenea, o responsabilitate limitată. In cadrul societăţilor în comandită se face distincţie între “partener activ”, care conduce compania şi “silent partner” care este numai investitor. Intr-o cooperativă, capitalul companiei este variabil.

 Procedura de înregistrare a unei societăţi pe acţiuni, de exemplu, se derulează într-un interval de 30 de zile, finalizându-se prin publicarea în Begian Official Gazette. Firma îşi poate începe activitatea imediat, înainte de a se finaliza procedura de înregistrare dar aceasta nu poate factura legal dacă nu are TVA-ul activat. 

Taxele percepute pentru înregistrare sunt următoarele: Taxe notariale în valoare de la 0,0228% la 0,855% din capital (cu procentul mai mic aplicabil pentru capitaluri mai mari); Taxa de înregistrare în valoare de 0,5% din capital + TVA; Costul publicării înregistrarii în Begian Official Gazette, care este de aproximativ 50 Euro pe pagină. Astfel, taxele de înregistrare: taxe notariale 459,22 Euro, taxe de înregistrare 309,87 Euro, costul publicării în Monitorul Oficial este de 260 EUR pentru constituirea de societăţi şi de 154,46 Euro pentru modificări de acte constitutive.

Firmele sunt obligate să completeze, până la data de 30 iunie a fiecarui an, o declaraţie de venituri, iar firmele mari trebuie să realizeze un audit al situaţiei lor financiare. In cadrul Adunărilor Generale a acţionarilor, directorii au obligaţia de a prezenta situaţia financiară a companiei respective. 

Taxe şi impozite

În ceea ce priveşte taxele şi impozitele, trebuie menţionat că impozitul pe profit, practicat în Belgia atât pentru firme rezidente cât şi pentru cele nerezidente, este de 39% aplicabil veniturilor taxabile. Pentru veniturile mai mici de 322.261,58 Euro nivelul de taxare poate fi între 28 şi 41%. Taxele pe veniturile individuale variază intre 0 si 55%, iar pentru dividente este de 25%.

La dobânzile bancare se aplică un impozit de 15%. T.V.A. face parte din categoria impozitelor indirecte aplicate la vânzările în Belgia de mărfuri şi servicii. 

Se aplică următoarele excepţii de la plata TVA: Exporturile de bunuri către persoanele stabilite în ţări în afara U.E.; Importurile temporare şi re-exporturile de mărfuri care în general sunt operaţiuni libere de aplicarea unor taxe; Transferarea unui segment complet de afaceri;

Majorarea în cash a capitalului unei companii. In Belgia se aplică următoarele niveluri ale TVA: 1% pentru tranzacţiile cu aur; • 6% pentru mărfurile şi serviciile clasificate ca fiind de natură socială; 12% pentru mărfurile destinate consumului curent, precum şi pentru serviciile care au importanţă deosebită pentru scopuri economice, sociale sau culturale; 21% pentru celelalte mărfuri.

TVA se aplică la valoarea preţului din factură, la care este adăugată taxa vamală (dacă este cazul), ambalajul şi cheltuielile de transport şi asigurare. Pentru rentele obţinute de deţinătorii de proprietăţi imobiliare se percepe o taxă de la 1,25% la 2,5%, care variază în funcţie de localizarea proprietăţii. 

Taxele locale, percepute de administraţiile locale, variază între 0 şi 10%, cele mai frecvente fiind intre 5 si 9% din veniturile taxabile ale persoanelor individuale. Accizele in U.E. sunt percepute pentru producţia şi importul de combustibili, ţigări, alcool şi produse alcoolice şi uleiuri minerale. In Belgia, accizele mai sunt aplicabile cafelei şi băuturilor ne-alcoolice, precum şi produselor importate peste anumite limite cantitative.

Menţionăm că între România şi Belgia funcţionează Convenţia pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital, semnată de cele doua părţi în martie l996 şi ratificată de partea română în luna octombrie 1996.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite