Cum să îţi faci crescătorie de raci cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vrei să îţi deschizi o afacere, dar nu vrei să ai concurenţă mare? Atunci ferma de raci reprezintă o soluţie, mai ales că acestea pot fi realizate cu ajutorul subvenţiilor de la Bruxelles. „Adevărul“ prezintă cum să faci crescătorie de raci cu fonduri europene.

Crescătorie de raci cu fonduri europene. Problema banilor

În primul rând trebuie spus că, fiind vorba de fonduri europene, atunci trebuie ca investiţia, oricât de mare ar fi, trebuie suportată mai întâi de antreprenor, urmând ca abia după aceea să fie returnate fondurile europene.

În al doilea rând, deşi tehnic vorbind mai pot fi depuse proiecte pe bani europeni pentru alocarea bugetară 2007-2013, practic aceste nu mai au când să fie aprobate şi implementate. Fondurile structurale pot fi cheltuite după regula N+2, astfel că numai până la finele acestui an mai pot fi utilizate, iar intervalul de patru luni este prea mic.

De asemenea, pentru alocarea bugetară 2014-2020 încă nu au fost deschise sesiunile de deschidere a proiectelor. Există, însă, două măsuri pentru care se pot depune cereri până la 30 octombrie prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Pe site-ul eufinantare.info sunt precizate detaliile celor două. Cea care priveşte direct ferma de raci este submăsura 4.1 Investiţii în exploataţii agricole.

Unul dintre scopurile acestei submăsuri este „îmbunătăţirea performanţelor generale ale exploataţiilor agricole prin creşterea competitivităţii activităţii agricole, a diversificării producţiei agricole şi a calităţi produselor obţinute“. 

Cheia aici este diversificarea producţiei.

Ce presupune mai exact o crescătorie de raci cu fonduri europene

Mai departe, trebuie stabilite detaliile tehnice. Potrivit AgriBiznis, crescătoriile de raci necesită mai multe investiţii. În primul rând, este nevoie de un teren. Acesta trebuie să se afle lângă o apă curgătoare pentru a putea construi pe el un bazin sau crescătoria în sine. Apa trebuie să conţină minimum 4 mg Ca/l şi o concentraţie a oxigenului de minimum 2 mg/l. E neapărat necesar ca bazinul să fie lângă o apă curgătoare pentru că racii sunt foarte sensibili la lipsa de oxigen.

Specialiştii pot să evalueze mult mai bine, însă totul. În privinţa amenajării, ar fi necesare instalaţii speciale doar în cazul în care se realizează reproducerea artificială a racilor. Dacă sunt lăsaţi să se înmulţească singuri, nu este nevoie, dar nici „producţia“ nu e la fel de mare.

Pentru populare trebuie alese cu atenţie speciile dorite. Speciile indigene folosite sunt Astacus astacus şi Astacus leptodactylus, iar acest lucru poate fi făcut cu raci din râurile aflate în natură, pentru a fi sigur că se vor înmulţi, sau de la ferme scpecializate. Aceste specii au, însă, o creştere greoaie, recoltarea făcându-se după o perioadă de doi-trei ani, când racii ajung la dimensiunea de comercializare.

Planul B îl constituie aducerea unor specii din străinătate. Racii de cultură din statul american Louisiana sau din Australia sunt mult mai mari şi pot fi recoltaţi după un an, dar vin şi cu alt set de probleme. Între speciile exotice ce pot fi folosite sunt racul cu picioare albe - Astacus pallipes, racul american - Orconectes limosus, racul de California - Pacifastacus leniusculus sau racul de Lousiana - Procambarus clarkii.

Pentru începerea unei afaceri în acest domeniu sunt necesare mai multe autorizaţii şi avize. Astfel, e necesară autorizaţia de acvacultură - eliberată de Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA), autorizaţia de mediu - care se acordă în urma realizării unui studiu de impact şi un avizul special de la Academia Română, dacă sunt folosite specii exotice.

Câţi bani pot fi câştigaţi dintr-o crescătorie de raci cu fonduri europene

Valoarea investiţiei iniţiale depinde de mai mulţi factori. Dacă se foloseşte o baltă deja existentă şi nu se forţează o producţie intensivă, atunci investiţia iniţială este de 2.500 – 3.000 de euro.

În schimb, dacă se doreşte creşterea semi-intensivă, atunci un luciu de apă de un hectar necesită în jur de 40.000 de euro în cazul în care nu există niciun fel de amenajare existentă, potrivit AgroInfoDobrogea.ro. Întreţinerea costă 500-800 de euro pe hectar.

Atenţie! Preţul poate varia.  Crescătorii pun acum în vânzare racii vii la preţuri între 25 şi 30 de lei, ceea ce înseamnă între 5,6 euro şi 6,7 euro. Pentru cei congelaţi, preţurile sunt şi mai mici. 

Tânărul care a dat lovitura cu o crescătorie de raci 

Tânărul Paul Nicolau a pus bazele unei afaceri care îi aduce peste 100.000 de euro numai din raci. El operează firma "Premium Raci", care deţine o crescătorie în localitatea Izvoarele din judeţul Giurgiu, dar şi restaurantul "Taverna Racilor" din Bucureşti. 

Investiţia sa iniţială a fost de 150.000 de euro, scria anul trecut "Ziarul Financiar". Acum, crescătoria sa livreză către hipermarketuri, iar restaurantul strânge câte 100 de clienţi zilnic, iar în zilele de weekend ajunge la 200-300 de clienţi. Jumătate dintre aceşti consumă raci, vânduţi cu un preţ de 35 de lei/ porţia de 500 g, iar restul cumpără celelalte specialităţi din peşte. Un platou de patru persoane cu 4 kilograme de raci costă 400 de lei

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite