Cum alegi cea mai eficientă centrală termică de apartament şi în cât timp se amortizează investiţia

Cum alegi cea mai eficientă centrală termică de apartament şi în cât timp se amortizează investiţia

Preocuparea românilor pentru soluţii eficiente de încălzire a locuinţei se intensifică în lunile de toamnă, când sunt înregistrate peste 50% din vânzările anuale de centrale termice.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Urmarea câtorva recomandări simple în alegerea centralei termice va da rezultate pe termen lung, pentru că astfel se pot face economii importante la facturile de utilităţi în condiţii de confort ridicat”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.
 
Principalele criterii de achiziţie a centralei termice
 
Alegerea centralei termice trebuie să ia în calcul suprafaţa locuinţei, numărul de consumatori şi cantitatea de apă caldă necesară. Modelul de centrală cel mai utilizat în România este cel cu o putere de 24 kW, potrivit pentru un apartament de max. 120 de metri pătraţi.
 
Recomandarea specialiştilor este însă ca la prima achiziţie clientul să aibă o discuţie cu un consilier specializat, care îl poate ajuta să ia cea mai bună alegere. Gradul de izolare a locuinţei, obiceiurile de consum, şi, nu în ultimul rând, factorii climatici sunt aspecte tehnice importante în procesul de achiziţie.
 
Cumpărătorul trebuie să aibă în vedere şi ce perioadă de garanţie este asigurată de producător.
 
Durata de utilizare a unei centrale termice depăşeşte, în medie, 10 ani, şi este important ca atât serviciul de garanţie, cât şi cel de post-garanţie, să fie asigurate de către firme specializate. Astfel, reparaţiile sunt efectuate cu piese de schimb originale, iar reviziile tehnice sunt derulate de către personal autorizat, aspecte care vor prelungi durata de viaţă a echipamentului. 
 
„Studiile pe care le-am realizat arată că nevoile clienţilor au evoluat în ultimii ani şi că serviciile post-vânzare sunt tot mai importante, în special pentru persoanele care îşi înlocuiesc echipamentele vechi de încălzire. Extra-garanţia a devenit unul dintre factorii principali în procesul de achiziţie, motiv pentru care de ceva timp regăsim pe piaţă modele care oferă şi până la şapte ani de garanţie”, a spus Drăguleanu.
 
Pentru un consum cât mai eficient de energie este recomandată gestionarea căldurii prin soluţii de conectivitate inteligentă (smart connectivity), care pot aduce economii semnificative la factura de întreţinere, fără însă a renunţa la confort.
 
Mai exact, tehnologia actuală îţi permite să controlezi de la distanţă centrala, să poţi regla şi programa temperatura din locuinţă, de oriunde ai fi, în funcţie de propriile preferinţe, reducând astfel consumul ridicat atunci când nu eşti acasă. Aceste echipamente inteligente sunt tot mai căutate pe piaţa locală. Potrivit studiului, vânzările de centrale „smart” au crescut cu 24% anul trecut faţă de 2017.
 
Centrala termică, preferată în locuinţele noi
 
Avantajele centralei termice în comparaţie cu alte sisteme de încălzit au făcut ca aceasta să fie prima opţiune de încălzire pentru apartamentele noi. Mai exact, peste 90% din locuinţele finalizate în anul 2018 sunt dotate cu centrală termică, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INSSE). 
 
Spre comparaţie, mai puţin de 1% din locuinţele finalizate în 2018 au fost racordate la sistemul de termoficare. Preferinţa românilor pentru centralele termice în apartamentele noi, în detrimentul altor soluţii de încălzire, se remarcă şi în anii anteriori. Astfel, în 2017 şi 2016, ponderea locuinţelor finalizate care au montată o centrală termică este de peste 85%, potrivit datelor INSSE.
 
„Aceste statistici confirmă faptul că românii doresc soluţii moderne şi eficiente de încălzire pentru locuinţele lor. Extinderea infrastructurii de transport gaze în mai multe zone din ţară ar face ca toţi românii să beneficieze de standarde ridicate de confort, indiferent că locuiesc în mediul urban sau rural”, a adăugat Drăguleanu.
 
Investiţia necesară pentru instalarea unei centrale termice porneşte, în medie, de la 3.200 de lei pentru înlocuirea unui model vechi, şi poate ajunge până la aproximativ 8.200 lei pentru o primă instalare, într-un apartament de 80 mp. Amortizarea achiziţiei se poate face în 2-4 ani, în funcţie de oraş şi de costurile gigacaloriei în sistem centralizat.
 
Parcul total de centrale termice instalate a crescut substanţial în ultimii ani, susţinut de debranşări, înlocuiri şi de achiziţiile pentru proiecte noi. Potrivit specialiştilor, numărul total de centrale va ajunge în acest an la aproximativ 2,6 milioane de unităţi, comparativ cu 2,4 milioane unităţi în anul 2018.  
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: