Cotovelea: Ofertele pentru privatizarea Poştei Române ar putea fi depuse între lunile iunie şi august. Dacă nu se găseşte un investitor, compania va fi listată

Cotovelea: Ofertele pentru privatizarea Poştei Române ar putea fi depuse între lunile iunie şi august. Dacă nu se găseşte un investitor, compania va fi listată

Ultimul an în care Poşta Română a obţinut profit a fost 2008, când rezultatul brut a fost pozitiv, dar de zece ori mai redus decât estimarea din buget FOTO Adevărul

Procesul de privatizare al Poştei Române va fi reluat după ce Comisia Europeană va accepta cererea statului de reconversie a datoriilor operatorului poştal în acţiuni, iar ofertele ar putea fi depuse în intervalul iunie-august, a declarat Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informaţională (MSI).

Ştiri pe aceeaşi temă

„Primul pas în reluarea procesului de privatizare a Poştei Române este conversia datoriilor istorice în acţiuni. (...) Dacă vom primi acceptul conversiei datoriilor în acţiuni, statul român va avea la dispoziţie un anumit interval de timp în care se va putea realiza privatizarea operatorului poştal. Dacă nu vom reuşi să ne încadrăm în acel interval de timp, procesul de reconversie al datoriilor în acţiuni va fi anulat şi ne vom întoarce la situaţia iniţială“, a spus Răzvan Cotovelea, potrivit Mediafax.
 
Statul a mai încercat să privatizeze Poşta Română în prima parte a anului trecut, dar niciun potenţial investitor nu a cumpărat caietul de sarcini până la expirarea termenului, 28 mai 2013.
 
Directorul general al Poştei, Ion Smeeianu, a declarat, la acea vreme, că situaţia financiară negativă a companiei şi datoria stabilită de ANAF au avut ca efect apariţia unei reticenţe din partea potenţialilor investitori.
 
În urma acestui eşec, MSI a decalat termenul pentru depunerea ofertelor de privatizare cu un an, pentru 30 iunie 2014.
 
În septembrie 2013, Guvernul a aprobat transformarea în acţiuni a creanţelor statului faţă de Poşta Română, înainte de privatizarea companiei, care va fi realizată prin preluarea de către investitor a 51% din acţiuni în urma unei majorări de capital.
 
Noile acţiuni emise vor fi oferite spre subscriere investitorului selectat, în vederea dobândirii cotei de 51% din capitalul social, precum şi acţionarului existent Fondul Proprietatea, pentru menţinerea cotei sale de participaţie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinţă.
 
Cotovelea a afirmat că, cel mai probabil, Comisia Europeană îşi va da acceptul privind reconversia datoriilor în acţiuni în a doua parte a acestei luni.
 
„După primirea acceptului, vom relua procesul de privatizare, adică vom invita investitorii interesaţi să se analizeze registrele financiare ale Poştei şi, după această etapă, vom începe negocierile cu cei care vor înainta în scris o ofertă preliminară. Oferta preliminară ar putea fi înaintată în lunile iunie-iulie-august, conform estimărilor noastre. Dacă nu vom găsi un investitor să cumpere 51% din acţiuni şi să aibă disponibilităţile financiare să investească, atunci vom merge pe listarea pe piaţa de capital (IPO), care înseamnă o durată mai mare, pe care o estimăm că se va încheia spre finele anului 2015“, a spus ministrul.
 
Cotovelea a arătat că listarea ar putea avea loc pe bursa locală şi/sau una internaţională, în funcţie de propunerea consultantului. „Noi vrem să se meargă pe negociere directă. După ce vom primi acceptul Comisiei Europene, vom stabili exact calendarul privatizării“, a mai spus Cotovelea.
 
Poşta este cel mai mare operator local de profil şi are o reţea teritorială de 5.700 de unităţi. Acţionarii companiei sunt statul român - 75% şi Fondul Proprietatea - 25%.

Mai puteţi citi: 

Un nou broker de asigurări: Poşta Română. Cum vrea operatorul poştal naţional să treacă de la pierderi la profit. Poşta Română şi-a propus să obţină un profit de 100 de milioane de lei în 2014, an când va intra şi pe piaţa brokerajului în domeniul asigurărilor, a declarat, luni, directorul general al companiei, Ion Smeeianu, la deschiderea unui oficiu poştal modernizat din Capitală.
 
Intesa Sanpaolo vrea să furnizeze servicii financiar-bancare prin intermediul celor peste 5.600 de oficii ale Poştei Române. Grupul financiar Intesa Sanpaolo (Italia) vrea să frunizeze pe piaţa românească, sub brandul „Poşta Română“, servicii bancare şi financiare prin intermediul celor peste 5.600 de oficii ale operatorului naţional poştal, cele două părţi fiind în negocieri pentru încheierea unui acord.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: