COTAR: Fiscul este pe urmele şoferilor Uber. Reacţia companiei: Partenerii sunt responsabili pentru achitarea taxelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uber are la ora actuală peste 140.000 de utilizatori înregistraţi în România
Uber are la ora actuală peste 140.000 de utilizatori înregistraţi în România

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a cerut firmei Uber din Olanda lista detaliată cu toţi utilizatorii serviciului, în calitate de şoferi, cu toate cursele operate în 2015, rute, distanţe şi încasări şi a transmis deja către direcţiile de taxe locale liste cu aceste persoane şi cu sumele încasate în vederea impozitării, a anunţat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

„ANAF a cerut firmei Uber, din Olanda, lista detaliată cu toţi utilizatorii, cu toate cursele operate în 2015, rute, distanţe şi încasări. Astfel, încă de ieri, 24 noiembrie, ANAF a trimis către birourile de colectare a taxelor locale aceste liste cu persoane şi încasări, pentru a se aplica legea. Afacerile care păreau atât de bănoase vor deveni cele mai păguboase activităţi, dacă ANAF va confisca sumele integral“, se arată într-un comunicat al Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Vasile Ştefănescu susţine că sumele încasate de unele persoane din servicii Uber sunt semnificative şi dă exemplu unui şofer din Sectorul 6 al Capitalei, care a avut încasări de peste 60.000 de lei în 2015. 

„Listele primite de ANAF din Olanda arată că au funcţionat în regim Uber atât persoane fizice, cât şi firme. Încasările anuale sunt uriaşe. O singură persoană din Sectorul 6 al Capitalei a avut încasări la Uber de peste 60.000 de lei, în 2015. Sunt deja două probleme: Fiscul va cere taxele şi impozitele datorate statului, pentru aceste venituri, însă, al doilea aspect este că sunt venituri nedeclarate şi, dacă ne luăm după legile în vigoare, pe o activitate neautorizată, statul ar trebui să confişte toate sumele încasate“, a arătat preşedinte COTAR, într-un comunicat.

Transportatorii autorizaţi îi acuză pe cei care oferă servicii de ride-sharing – Uber sau bla bla car – de concurenţă neloială şi de faptul că aceştia nu respectă legea. 

Uber: Serviciul în România este 100% digital şi fiscalizat, partenerii sunt responsabili pentru achitarea taxelor

Serviciul Uber în România este 100% digital şi fiscalizat, iar pasagerii primesc o factură fiscală după fiecare cursă, însă partenerii companiei sunt contractori independenţi şi sunt responsabili pentru achitarea taxelor, au transmis reprezentanţii Uber România, după ce COTAR a anunţat că Fiscul urmăreşte şoferii Uber pentru a-şi plăti impozitele şi taxele aferente veniturilor câştigate anul trecut.

„Toţi partenerii din România colaborează cu Uber printr-o entitate fiscală, iar pasagerii primesc o factură fiscală după fiecare cursă.  Partenerii Uber sunt contractori independenţi şi sunt responsabili pentru achitarea taxelor. Circumstanţele fiecăruia sunt diferite - numai ei pot şti care sunt veniturile din alte surse şi care sunt costurile deductibile“, au afirmat reprezentanţii Uber România.

„Pentru a facilita declararea câştigurilor, Uber oferă partenerilor o situaţie detaliată a veniturilor generate prin platforma Uber. În plus, am încheiat un parteneriat cu o companie de consultanţă fiscală locală pentru a oferi tuturor partenerilor consiliere financiară independentă cu privire la modul în care ar trebui să declare veniturile din Uber“, menţionează reprezentanţii companiei care oferă servicii de taximetrie.

Aceştia au adăugat că sunt deschişi să colaboreze cu autorităţile, precum în Estonia şi Suedia, pentru a dezvolta metode moderne, digitale care simplifică declararea veniturilor pentru persoanele care desfăşoară activităţi independente.

Uber continuă extinderea în România

Toamna a venit cu o extindere a Uber în două oraşe, dar şi cu probleme în Cluj. Recent, a obţinut o amânare în executarea ordonanţei Tribunalului Specializat.

Înainte de lansarea serviciului în Braşov, Tribunalul Specializat din Cluj a decis că Uber desfăşoară servicii de transport şi încalcă legislaţia în vigoare. Decizia nu era definitivă, iar acum compania a obţinut o amânare a executării ordonanţei până la soluţionarea altei cereri de suspendare. Aceasta va fi judecată pe 5 decembrie. Între timp, Uber a pornit şi în Timişoara.

„Admite cererea formulată. Dispune suspendarea provizorie a executării ordonanţei preşedinţiale nr. 2268 pronunţată la data de 16.11.2016 în dosarul nr.999/1285/2016 al Tribunalului Specializat Cluj, până la soluţionarea cererii de suspendare înregistrată sub nr.1348/33/2016 al Curţii de Apel Cluj. Pronunţată în şedinţa publică din 24.11.2016“, se arată în minuta hotărârii publicată de Clujust.

Avocata Asociaţiei de Monitorizare Taxi, cea care a iniţiat acţiunea în instanţă, a spus că cei pe care îi reprezintă vor continua să lupte contra serviciului Uber şi acuză compania că nu a respectat ordonanţa. Avocatul Uber susţine că a depus două cereri, una de suspendare provizorie şi alta de suspendare. „Suspendarea provizorie am cerut-o pentru că se judecă cel mai repede, ca să poată funcţiona în continuare Uber. Nu ştiam atunci când se va fixa termen la cererea de suspendare până la judecarea apelului“, a declarat Radu Şomlea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite