Controale la Nestle, după ce compania a anunţat că închide fabrica din Timişoara UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş s-a autosesizat şi a declanşat deja un control la Nestle, după ce au apărut informaţii în presă că fabrica din Timişoara a companiei elveţiene va fi închisă, urmând ca activitatea să se mute în Ungaria.

UPDATE Reprezentanţii Nestle au transmis un drept la replică, pe care îl reproducem mai jos:

“Compania Nestlé doreşte să clarifice aspectele eronate apărute în spaţiul public, în urma declaraţiilor făcute de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş, potrivit cărora ar fi vizaţi 900 de angajaţi ai companiei, atât cei de la fabrica din Timişoara, cât şi cei din Bucureşti. Aceste informaţii nu sunt corecte, iar compania Nestlé reiterează faptul că numărul angajatilor afectaţi de această decizie este de 388. 

Aproximativ 500 de angajaţi care îşi desfăşoară activitatea la sediul central al companiei din Bucureşti, în forţa de vânzări şi în cadrul Nestlé Regional Cost Competence Centre din Timişoara – centru de servicii financiare al Nestlé (30 de angajaţi din cei 500), nu sunt vizaţi de această decizie. 

Compania Nestlé îşi va continua activitatea în România, iar mărcile produse în prezent la fabrica din Timişoara vor fi în continuare disponibile pe piaţa din România.”

Declaraţia completă a companiei:

„Declaraţie de presă

Nestlé România şi-a anuntat pe 10 ianuarie intenţia de a începe demersurile pentru închiderea unităţii sale de producţie din Timişoara până la finalul lunii mai 2019.  

Conducerea a informat angajaţii cu privire la intenţia de închidere a fabricii şi a demarat discuţiile cu sindicatul şi angajaţii pentru a găsi soluţia cea mai potrivită pentru cele 388 de persoane  vizate.

"Inchiderea unitatii de productie din Timisoara este o decizie extrem de dificilă, luată după analize amănunţite şi după implementarea tuturor alternativelor. Pe plan local, Nestlé  îşi desfăşoară activitatea pe o piaţă care trece printr-o perioadă de schimbări rapide, caracterizată de noi tipare de consum şi deficit de muncă, într-un mediu competitiv. Analizăm toate opţiunile pentru a oferi sprijinul necesar colegilor noştri. Prioritatea noastră constă în atenuarea acestei schimbări în raport cu angajaţii noştri.” a declarat Leszek Wacirz, Country Manager Nestlé România.

Fabrica din Timişoara a fost achiziţionată de Nestlé în anul 2000 şi are o producţie anuală de peste 10.000 tone de dulciuri şi cafea.  Pentru a se adapta la contextul în schimbare, Nestlé a căutat o soluţie sustenabilă care să ofere flexibilitatea necesară în producţie pentru toate mărcile sale. Fabricarea produselor Nestlé va continua în alte locaţii în încercarea de a simplifica procesele şi de a funcţiona mai eficient, astfel încât consumatorii să nu fie afectaţi.

Cele 30 de persoane angajate la Nestlé Regional Cost Competence Centre din Timişoara – centrul de servicii financiare al Nestle –  nu sunt afectate de această decizie şi îşi vor continua activitatea într-o nouă locaţie în centrul oraşului.

”Am iniţiat un amplu proces de consultare cu angajaţii şi cu sindicatul pentru a identifica cele mai bune soluţii prin care putem să ne susţinem oamenii în această perioadă. Explorăm toate căile posibile, de la asistenţă în găsirea de noi locuri de muncă sau în dobândirea abilităţilor necesare în procesul de reangajare şi până la organizarea unor târguri de locuri de muncă în incinta fabricii. Angajaţii care vor fi disponibilizaţi vor beneficia de salarii compensatorii în funcţie de vechimea lor în companie.", a declarat Jackie Avery, Director Resurse Umane Nestlé România.

În acelaşi timp, Nestlé îşi reafirmă angajamentul faţă de piaţa din România, continuând  investiţia atât în mărci puternice, cât si în dezvoltarea sustenabilă a activităţii companiei în ansamblu. 

Nestlé isi va continua activitatea cu ajutorul echipelor din sediul central din Bucureşti, biroul Regional Cost Competence Centre din Timişoara, şi echipei de vânzări active în întreaga ţară”.


„Nici Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş şi nici Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă nu au primit nicio notificare de la compania respectivă. Inspectorii de Muncă s-au autosesizat după apariţia unor informaţii în presă privind o eventuală concediere colectivă şi fac verificări la respectivul angajator”, a declarat pentru profit.ro ministrul Muncii, Marius Budăi.

„Mai mult, în octombrie şi noiembrie au fost trimise cereri privind nevoia de personal în fabrică", arată sursele citate de profit.ro.

Budăi a mai spus că „până la acest moment, trei mari angajatori din judeţul Timiş au anunţat AJOFM că sunt dispuşi să preia angajaţii, în cazul în care aceştia vor fi concediaţi”. Potrivit sursei citate, este vorba despre Fornetti şi Elba.

Gigantul elveţian Nestle, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală a bunurilor de larg consum, va închide singura fabrica pe care o deţine în România, la Timişoara, unde produce napolitanele Joe (brand românesc). „Am iniţiat procesul de închidere a fabricii, dar negociem cu sindicatele acum”, au declarat pentru ZF oficialii Nestle.

Fabrica, unde lucrează 388 de oameni, urmează să se închidă până la finalul lunii mai 2019. Angajaţii din centrele de servicii şi vânzări vor continua activitatea.

Producătorul elveţian de produse alimentare Nestle a intrat pe piaţa din România în 1995. Grupul elveţian are în total în Romania circa 900 de salariaţi, din care circa 400 la fabrica din Timişoara.

Nestle este recunoscut în România pentru napolitanele Joe pe care le fabrică în Timişoara.

Nestle comercializează pe piaţa din România produse pentru copii, cereale şi batoane, produse culinare, cafea şi băuturi, napolitane şi ciocolată, hrană pentru animale şi îngheţată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite