Construcţia grupului energetic de 600 MW de la Rovinari va demara în prima parte a anului viitor

Construcţia grupului energetic de 600 MW de la Rovinari va demara în prima parte a anului viitor

Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de cărbune din România şi al doilea producător de electricitate din ţară, după Hidroelectrica

Complexul Energetic Oltenia şi China Huadian Engineering vor demara în prima parte a anului viitor construcţia grupului energetic de 600 MW de la Rovinari, investiţie de 847 milioane de euro.

„Construcţia va începe în prima parte a anului viitor şi va dura minimum trei ani. Acum se negociază diverse amănunte precum preţul apei de răcire, care va fi asigurată de complex, preţul cărbunelui, facilităţile pe care noi le vom pune la dispoziţie. Vom face o companie de proiect, iar participarea Complexului Energetic Oltenia va fi de 10%, însă putem merge până la 49%, în funcţie de capacităţile financiare“, a declarat Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexul Energetic Oltenia.
 
Societatea de stat vrea să înscrie până la sfârşitul anului compania de proiect la Registrul Comerţului, iar aceasta să se ocupe apoi de procurarea autorizaţiilor necesare construcţiei.
 
Guvernul a aprobat la începutul lunii septembrie un memorandum privind construirea unui grup de 600 MW la Rovinari cu investitorii chinezi.
 
Noua termocentrală va funcţiona pe bază de lignit şi va fi construită pe amplasamentul a două blocuri energetice ale termocentralei Rovinari, în prezent dezafectate. Proiectul va fi derulat de o firmă mixtă, în care investitorul străin va deţine majoritatea acţiunilor. Construcţia termocentralei va dura între trei şi trei ani şi jumătate. Unitatea va fi echipată cu tehnologie modernă, astfel că preţul la care va produce electricitatea va fi printre cele mai mici dintre toate termocentralele din România.
 
Investiţia necesită 847 de milioane de euro şi va fi făcută în parteneriat cu grupul China Huadian Engineering.
 
„Proiectul, de tip «Green/Brown Field», va fi realizat de către o societate cu capital mixt la care vor participa China Huadian Engineering Co. Ltd., cu un aport iniţial, în numerar, de cel puţin 30% din totalul capitalului social necesar realizării investiţiei şi cu asigurarea ulterioară a finanţării, şi Complexul Energetic Oltenia (CEO), cu aport în natură (terenuri şi construcţii). Valoarea totală a proiectului, estimată prin Studiul de fezabilitate, este de 847,639 de milioane euro, cu o perioadă de recuperare a investiţiei de aproximativ 12 ani şi o durată de viaţă de 30 de ani, punerea în funcţiune fiind prevăzută pentru anul 2019. Implementarea proiectului, care va utiliza drept combustibil de bază lignitul de la carierele Roşia, Tismana şi Pinoasa, ce aparţin CEO, va aduce avantaje substanţiale pentru CEO şi pentru economia românească, în general“, anunţa Guvernul la începutul lunii septembrie.
 
Potrivit Executivului, peste 4.000 de locuri de muncă vor fi create în perioada implementării proiectului, iar noul grup energetic va utiliza 4,6 milioane tone de lignit anual, ceea ce înseamnă securizarea a 3.000 locuri de muncă şi crearea a altor 1.800. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările