Consiliul Investitorilor Străini: unele active sunt folosite 60 de ani, aşa că taxa pe stâlp însumează 90%. Practic, unele construcţii sunt cumpărate de două ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taxa pe stalp se va plati pe sonde, platforme de foraj marin, hidrocentrale, termocentrale sau cabluri
Taxa pe stalp se va plati pe sonde, platforme de foraj marin, hidrocentrale, termocentrale sau cabluri

Unele active de construcţii sunt folosite între 15 şi 60 de ani, ceea ce înseamnă că valoarea totală a taxei pe stâlp însumează între 15% şi 90% din valoarea activelor, a declarat, într-o conferinţă, Daniel Anghel, membru în boardul Consiliului Investitorilor Străini.

"Practic, le mai cumpărăm o dată", a afirmat el. Anghel a dat mai multe exemple de exemple ce pot apărea în aplicarea acestei taxe. Astfel, taxa se plăteşte şi pe activele dezmembrate, care încă nu mai produc pentru companii. De asemenea, taxa se plăteşte pe activele aflate aflate în contabilitate la 31 decembrie 2013. "Dacă le-am vândut în ianuarie, înseamnă că încă plătesc taxa", a mai spus Anghel.

Concomitent, în catalogul utilizat de autorităţi, apar unele active care nu sunt construcţii, precum platforme de foraj marin şi cabluri.

Anghel mai spune că apare şi dublă impozitare, căci unele construcţii sunt deja impozitate la nivel local, dar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va cere şi impozitul pe construcţii speciale, aşa cum este cazul turbinelor eoliene.

"Apar şi probleme între proprietari şi chiriaşi: cine plăteşte impozitul pe construcţii şi cine plăteşte taxa specială?", a mai spus el. Un astfel de exemplu poate fi în cazul unui mall, unde chiriaşii fac investiţii pentru amenajarea propriilor spaţii.

Din aceeaşi categorie pot apărea probleme şi cu impozitul pe terenul pe care se află construcţiile speciale, dacă se va plăti către autorităţile locale sau Fiscul îl va include în taxa pe construcţiile speciale.

Distribuitorii vor majorarea tarifelor la gaze şi energie

Concomitent, Eric Stab, şeful GdF SUEZ România, spune că impactul total asupra distribuitorilor de electricitate şi gaze este de 240 de milioane de lei, adică jumătate din cât estima iniţial Guvernul că va strânge din taxa pe construcţiile speciale. El a spus că societăţile vor solicita Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) includerea în costurile suportate de consumatori.

Actionarii Romgaz şi Nuclearelectrica ameninţă statul cu procese

În fine, Greg Konieczny - managerul Fondului Proprietatea - spune statul a listat anul trecut Nuclearelectrica şi Romgaz iar acum o serie de investitori ameninţă că vor da în judecată Guvernul din cauza că nouă taxa nu era menţionată în prospectul de listare, iar impactul este de câte 100 de milioane de lei asupra fiecăreia dintre cele două societăţi de stat.  

Taxa pe construcţii speciale se calculează la 1,5% din valoarea activelor. Noul impozit se aplică pe sonde, baraje, staţii de transformare, cabluri electrice, hidrocentrale, termocentrale, centrală nucleară de la Cernavodă, alei, parcări, rampe, platforme etc.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite