Consiliul Concurenţei a amendat 14 companii pentru „Rabla“ la electrocasnice. Arctic, Philips, Whirlpool şi Electrolux, printre cele sancţionate

Consiliul Concurenţei a amendat 14 companii pentru „Rabla“ la electrocasnice. Arctic, Philips, Whirlpool şi Electrolux, printre cele sancţionate

Înţelegerile între firme

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare de 56,5 milioane lei (12,7 mil. euro) 14 companii din domeniul vânzării de electronice şi electrice, pentru încheierea de înţelegeri anticoncurenţiale în cadrul campaniilor de tip buy-back, cea mai mare sancţiune, de 24 milioane de lei, revenind Arctic.

 
Cele 14 companii sunt membre ale asociaţiilor Rorec şi Ecotic, iar sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei pe pieţele comercializării de echipamente electrice şi electronice (EEE) şi a gestionării deşeurilor acestora (DEEE).
 
Astfel, opt companii membre Rorec au fost amendate cu aproape 48 milioane lei pentru fixarea în comun a discounturilor şi controlul vânzărilor produselor lor în campaniile de buy-back prin alocarea bugetului aferent proporţional cu cotele de piaţă preexistente ale companiilor membre ale asociaţiei. În acest fel, nu s-a urmărit maximizarea numărului de deşeuri colectate, ci s-au menţinut cotele de piaţă ale companiilor prin subvenţionarea discounturilor.
 
Cele opt companii Arctic - cu 24 milioane de lei, BSH Electrocasnice - cu 1,4 milioane de lei, Candy Hoover Romania - cu 440.426 lei, Electrolux România - 9,8 milioane de lei, Gorenje România -1,043 milioane lei, Indesit Company Magyarorszag - 2,66 milioane lei, Philips România -5 milioane lei şi Whirlpool Romania -3,4 milioane lei.
 
În cadrul aceleiaşi investigaţii, şase companii membre ale asociaţiei Ecotic au fost sancţionate cu 8,6 milioane lei pentru stabilirea unei înţelegeri anticoncurenţiale prin crearea unui mecanism similar cu cel al asociaţiei Rorec în cadrul campaniilor de tip buy-back iniţiate în februarie 2009.
 
Companiile membre Ecotic amendate sunt Agis Computer (3,2 milioane lei), CG&GC Intelligent Technology (13.500 lei), Gemini (1,43 milioane de lei), Maguay Impex (756.710 lei), Panasonic Marketing Europe Wiesbaden Germania (209.597 lei), Scop Computers (3 milioane lei).
 
Ce a fost în neregulă
 
„Consiliul Concurenţei a constatat că, în cadrul întâlnirilor Rorec, opt companii fondatoare ale asociaţiei au stabilit şi au practicat aceleaşi discounturi de 15% în cazul electrocasnicelor mari şi de 20% în cazul electrocasnicelor mici, la comercializarea produselor lor, în cadrul campaniilor de tip buy-back derulate în perioada 2008-2009. De asemenea, ele au stabilit ca din încasările din timbrul verde să fie alocate procente proporţionale cu cotele de piaţă ale fiecărei companii pentru finanţarea discounturilor din acţiunile de buy-back“, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.
 
Mai exact, ar fi trebuit să deconteze o sumă fixă pe tip de deşeu, fără a prestabili bugetul ce revine fiecărei companii. 
 
Mai puteţi citi: 
 
Consiliul Concurenţei în colaborare cu experţii Băncii Mondiale investighează zece scheme de sprijin pentru diverse întreprinderi acordate de instituţii publice
 
Consiliul Concurenţei anunţă că a sancţionat cinci companii cu o amendă în valoare totală de 3.010.705 lei (aproximativ 663.326 euro) pentru trucarea unei licitaţii de către Plastidrum şi partenerii săi. Licitaţia fusese organizată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) pentru lucrările de marcaje rutiere.
 
Consiliul Concurenţei a declanşat anul trecut o investigaţie asupra contractului dintre Loteria Română şi firmele cu capital grecesc Intralot şi Intracom, caz analizat în paralel şi de Comisia Europeană.
 
Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea Rompetrol Downstream, din grupul KazMunaiGaz, de anulare a unei amenzi de 160 milioane de lei (37,8 milioane de euro) aplicată în 2011 de Consiliul Concurenţei (CC).

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: