Consiliul Concurenţei a aplicat anul trecut amenzi de 20 milioane euro şi a finalizat cinci investigaţii privind licitaţii trucate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei a aplicat anul trecut amenzi de 87 de milioane de lei (aproape 20 de milioane de euro), în creştere cu 187%, fiind sancţionate 35 de firme pentru practici anticoncurenţiale, o companie pentru nefurnizare de informaţii şi o persoană fizică pentru o concentrare nenotificată.

Comparativ cu anul 2012, valoarea amenzilor a crescut cu 187%, iar faţă de anul 2011 se situează la un nivel de 15 ori mai redus.

„Nivelul deosebit de ridicat înregistrat la nivelul anului 2011 s-a datorat finalizării cu amenzi a unor cazuri ce au implicat companii cu o cifră de afaceri foarte mare, precum cartelul de pe piaţa carburanţilor, abuzurile de poziţie dominantă ale Orange şi Vodafone“, se arată în raportul de activitate pentru anul 2013 al Consiliului Concurenţei.

Printre cele mai mari amenzi din anul trecut se numără cea aplicată de Consiliul Concurenţei celor 14 firme membre ROREC şi ECOTIC, în valoare totală de 56,5 milioane de lei (aproximativ 12,7 milioane de euro). 

De asemenea, Consiliul Concurenţei a amendat cu 16,85 milioane de lei (aproximativ 3,76 milioane euro) Compania Naţională Loteria Română, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom Holdings pentru înţelegeri anticoncurenţiale.

Din punct de vedere al tipului de încălcare a legislaţiei, 79,5% din totalul sancţiunilor aplicate a fost pentru înţelegeri orizontale, 19,9% pentru înţelegeri verticale, 0,2% pentru punerea în aplicare a unei concentrări economice înainte de notificare şi de autorizarea sa de către Consiliul Concurenţei şi 0,004% reprezentând amenzi cominatorii aplicate în anul 2012 pentru nefurnizarea de informaţii în cadrul unei anchete sectoriale.

În anul 2013, Consiliul Concurenţei a declanşat 18 investigaţii, din care 12 privind posibile încălcări ale legislaţiei de concurenţă şi 6 privind anumite sectoare economice (anchete sectoriale).

Numărul investigaţiilor deschise în 2013 s-a diminuat cu 22% faţă de 2012 şi cu 50% faţă de anul 2011, evoluţie ce indică faptul că autoritatea de concurenţă şi-a accentuat eforturile pe finalizarea cazurilor aflate deja în derulare.

În anul 2013, au fost finalizate 23 de investigaţii, cu una mai puţin comparativ cu anul 2012 şi cu una mai mult faţă de 2011. Din cele 23 de investigaţii, 19 au vizat posibile încălcări ale legislaţiei de concurenţă şi patru au reprezentat investigaţii sectoriale.

Din totalul investigaţiilor privind posibile încălcări ale legislaţiei de concurenţă 7 s-au finalizat cu amenzi, iar dintre acestea trei au avut ca obiect înţelegeri anticoncurenţiale verticale, două înţelegeri anticoncurenţiale orizontale şi acţiuni ale administraţiei publice, una înţelegeri anticoncurenţiale orizontale, iar una a vizat punerea în aplicare a unei concentrări economice înainte de emiterea unei decizii de către Consiliul Concurenţei.

Concurenţa a finalizat cinci investigaţii privind licitaţii trucate în 2013

Consiliului Concurenţei a finalizat anul trecut cinci investigaţii privind licitaţii trucate, doar în cazul uneia dintre ele fiind aplicată o sancţiune de 12,5 milioane de lei (2,8 milioane de euro), şi a deschis alte două anchete.

„Direcţia de specialitate din cadrul Consiliul Concurenţei a deschis în anul 2013 două investigaţii privind participarea cu oferte trucate la unele proceduri de achiziţie publică (reprezentând 17% din numărul total al investigaţiilor deschise privind posibila încălcare a regulilor de concurenţă). În acelaşi timp, au fost finalizate cinci cazuri (reprezentând 26% din numărul total al investigaţiilor privind posibila încălcare a regulilor de concurenţă): o investigaţie a condus la impunerea de sancţiuni, iar în celelalte patru cazuri nu s-au găsit suficiente dovezi privind încălcarea legii concurenţei“, potrivit sursei citate.

În urma investigaţiei în care a fost constată încălcarea legislaţiei de concurenţă (naţională şi comunitară), patru firme au fost sancţionate cu un total de 12,5 milioane de lei (2,8 milioane de euro), reprezentând 14% din cuantumul total al amenzilor aplicate de Consiliul Concurenţei în anul 2013, pentru practica concertată de participare cu oferte trucate în cadrul procedurilor de achiziţie publică având ca obiect achiziţionarea produselor „armament de infanterie“ şi „aparatură optică“. 

În medie, durata investigaţiilor privind posibile licitaţii trucate finalizate în anul 2013 a fost de 2,1 ani.

Investigaţia a fost iniţiată în anul 2009 ca urmare a informaţiilor transmise de către Direcţia de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi a vizat posibila încălcare a legislaţiei naţionale şi comunitare de concurenţă de către S.C. Transcarpat Sportours International S.R.L. din România, J.P. Sauer & Sohn GmbH din Germania, San Swiss Arms AG din Elveţia şi Brugger & Thomet AG din Elveţia.

Procentul hotărârilor irevocabile date de instanţă în favoarea Consiliului Concurenţei, peste 90%

Consiliul Concurenţei a câştigat anul trecut majoritatea proceselor prin care au fost contestate deciziile privind încălcarea legislaţiei în domeniul concurenţei, deşi se constată o uşoară scădere faţă de 2012.

„În anul 2013, procentul hotărârilor irevocabile, favorabile Consiliului Concurenţei a fost de 93%, în scădere cu 1 punct procentual (p.p.) faţă de anul 2012 şi în creştere cu cinci puncte procentuale faţă de anul 2011, iar cel al hotărârilor definitive, favorabile Consiliului Concurenţei a fost de 82%, în scădere cu 12 p.p faţă de anul 2012 şi mai mic cu 7. p.p. faţă de anul 2011“, se arată în raportul prezentat marţi.

Printre cele mai importante cazuri instrumentate în instanţă în anul 2013, în cadrul cărora au fost date hotărâri definitive/irevocabile se numără cartelul privind retragerea de pe piaţă a carburantului Eco Premium, finalizat de Consiliul Concurenţei în anul 2011 (pentru contestaţiile depuse de întreprinderile ENI, MOL, OMV-Petrom, Lukoil, OMV Petrom Marketing, Rompetrol) şi abuzurile de poziţie dominantă ale Orange şi Vodafone, finalizate de autoritatea română de concurenţă tot în anul 2011.

De asemenea, în acest caz intră cartelul de pe piaţa pensiilor private obligatorii – Pilonul II, finalizată în anul 2010 (pentru contestaţiile depuse de întreprinderile Allianz şi Generalli), înţelegerea anticoncurenţială verticală de pe piaţa insulinei, finalizată în anul 2008 (pentru contestaţia depusă de Mediplus), înţelegerea verticală pe piaţa distribuţiei de medicamente, dosarul în care s-a reţinut recunoaşterea săvârşirii faptei anticoncurenţiale, finalizată în anul 2011 (pentru contestaţia depusă de întreprinderea Baxter), precum şi cazurile în care a fost invocat privilegiul legal (Alpiq Romindustrie, Alpiq Romenergie, Energy Holding).

În ceea ce priveşte procentul amenzilor menţinute irevocabil a fost de 64%, în creştere cu 12 p.p. faţă de 2012 şi în scădere cu 13 p.p. faţă de 2011, iar cel al amenzilor menţinute definitiv a fost de 86%, în creştere cu 5 p.p. faţă de anul 2012 şi în scădere cu 13 p.p. faţă de anul 2011. Anul trecut Consiliul Concurenţei a acordat amenzi în valoare de circa 20 milioane de euro.

Numărul sesizărilor de concurenţă neloială a scăzut anul trecut comparativ cu 2012

Consiliul Concurenţei a instrumentat anul trecut un număr de 83 de sesizări legate de concurenţa neloială, cu 9 mai puţine faţă de 2012, dintre care a soluţionat peste jumătate, cele mai multe vizând deturnarea clientelei unui comerciant odată cu plecarea unui angajat la concurenţă.

Din cele 83 de cazuri analizate, 59 au fost soluţionate, astfel că la sfârşitul anului 2013, rămăseseră în analiză 24 sesizări, pentru 17 dintre acestea efectuându-se cercetare aprofundată. În 2012, au fost raportate 92 de sesizări, din care 83 au fost soluţionate.

În cadrul cercetărilor aprofundate soluţionate în cursul anului 2013 au fost analizate nouă posibile fapte privind deturnarea clientelei unui comerciant prin folosirea legăturilor stabilite cu această clientelă în cadrul funcţiei deţinute anterior la acel comerciant.

De asemenea, trei cazuri au avut ca obiect posibile fapte privind comunicarea sau răspândirea în public de către un comerciant de afirmaţii asupra întreprinderii sale sau activităţii acesteia, menite să inducă în eroare şi să îi creeze o situaţie de favoare în dauna unor concurenţi, precum şi fapte privind comunicarea, chiar făcută confidenţial, sau răspândirea de către un comerciant de afirmaţii mincinoase asupra unui concurent sau asupra mărfurilor/serviciilor sale, afirmaţii de natură să dăuneze bunului mers al întreprinderii concurente.

Totodată, Consiliul Concurenţei a analizat posibile fapte privind concedierea sau atragerea unor salariaţi ai unui comerciant în scopul înfiinţării unei societăţi concurente care să capteze clienţii acelui comerciant sau angajarea salariaţilor unui comerciant în scopul dezorganizării activităţii sale.


Mai puteţi citi:

Consiliul Concurenţei va analiza tarifele stabilite de ANRE la energie, după ce Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea s-au plâns că acestea sunt sub costuri

Situaţie fără precedent în România: Consiliul Concurenţei va demara o analiză a modului în care Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a fixat tarifele pentru energia livrată populaţiei şi instituţiilor publice, după ce Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei de stat, au depus plângeri în care argumentează că preţul fixat este sub costuri, au declarat, pentru „Adevărul“, surse din domeniu.

George Becali a luat o amendă de 183.000 de lei "pe persoană fizică" de la Consiliul Concurenţei. Omul de afaceri nu a notificat achiziţia ARCOM

Consiliul Concurenţei l-a sancţionat pe Gigi Becali cu o amendă de 183.526 de lei pentru că acesta nu a notificat instituţia privind preluarea companiei ARCOM.

Păcănelele au adus o amendă de 16,8 milioane de lei Loteriei, Intralot, Intracom şi Lotrom din partea Consiliului Concurenţei

Consiliul Concurenţei a amendat Loteria Română şi companiile Intralot, Intracom şi Lotrom cu amenzi în sumă totală de 16,85 milioane lei pentru o înţelegere privind implementarea programului video-loterie care a eliminat competiţia de pe piaţă în cadrul unui contract pe zece ani, derulat în perioada 2003-2013.

Licitaţii trucate la Ministerul Apărării. Consiliul Concurenţei a amendat patru companii care au mânărit achiziţiile în perioada 2005-2007

Consiliul Concurenţei a sancţionat patru companii cu o amendă în valoare totală de 12,48 milioane de lei, aproximativ 2,8 milioane de euro, pentru trucarea unor licitaţii organizate de Ministerul Apărării Naţionale, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite