Conducerea Electrica acuză statul de ingerinţe în managementul companiei. Gerea: E o dispută privind remunerarea suplimentară, dar fără responsabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce administratorii Electrica acuză statul român că doreşte să păstreze controlul asupra companiei, în urma respingerii planului de administrare, Andrei Gerea, ministrul Energiei, susţine că disputa dintre membrii Consiliului de Administraţie şi reprezentanţii acţionarilor este legată de o remunerare suplimentară, dar fără asumarea unor responsabilităţi.

„Am spus că suntem de acord cu mărirea indemnizaţiei, dar pentru acest lucru am solicitat şi un set de criterii de performanţă la nivelul Consiliului de Administraţie, aşa cum se regăsesc la toate companiile din ţară. Nu putem respinge o astfel de idee, dar am cerut în contrapartidă criterii de performanţă la nivelul Consiliului de Administraţie. Pe acest fond s-au ivit controverse“, a declarat Andrei Gerea, într-un interviu acordat agenţiei Mediafax.

Acţionarii Electrica au respins, la Adunarea Generală de miercuri, planul de administrare propus de Consiliul de Administraţie (CA), numit în septembrie 2014 şi alcătuit din Victor Cionga (preşedinte), Michiel Boersma, Arielle Malard de Rothschild, Cristian Busu şi Victor Grigorescu. 

De asemenea, acţionarii nu au aprobat nici forma contractelor de administrare-cadru care să conţină noile remuneraţii şi au respins şi anexa cu propunerile privind obiectivele şi criteriile de performanţă ale administratorilorşi remuneraţia membrilor CA. 

În AGA de miercuri, acţionarilor le-au fost prezentate obiectivele şi criteriile de performanţă necesare îndeplinirii/atingerii elementelor Planului Strategic al Consiliului de Administraţie al Electrica pentru perioada 2015-2018, stabilite pentru administratorii societăţii. 

Gerea spune că votul reprezentanţilor statului în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a fost „unul pur tehnic“. 

„Nedorind să intru într-o polemică, deşi pare că se doreşte acest lucru, pot să spun că votul dat de reprezentanţii statului a fost pur tehnic, prin faptul că noi nu am fost mulţumiţi de planurile prezentate de către CA şi, totodată, am dorit ca orice majorare a indemnizaţiei, a veniturilor la nivelul CA, să fie reflectată şi în asumarea de către CA a unor obiective clare pentru dezvoltarea companiei, pentru asigurarea unor servicii de calitate la nivelul clienţilor pentru stabilirea unor ţinte strategice privind Electrica. Este o dispută legată de o remunerare suplimentară, dar fără asumare de responsabilităţi. Noi nu am fost de acord cu acest lucru. Sper totuşi ca în urma discuţiilor care vor urma să ajungem la un numitor comun şi să putem merge mai departe“, a spus Gerea, potrivit Mediafax.

Consiliul de Administraţie al Electrica a postat miercuri pe portalul companiei o scrisoare adresată în luna august ministrului Gerea, în care acuză că statul vrea să păstreze controlul companiei, privatizată anul trecut, şi că Ministerul Energiei a încercat să influenţeze nominalizarea administratorilor filialelor Electrica. 

Scrisoarea a fost publicată pe site-ul Electrica miercuri, după ce compania a anunţat că Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) i-a cerut plata unor prejudicii de 1,32 miliarde euro, cauzate de neurmărirea de către companie a obligaţiilor post-privatizare asumate de investitorii care au cumpărat acţiuni la societăţile de distribuţie de energie privatizate de Electrica.

„Reprezentanţii Ministerului dumneavoastră au încercat să influenţeze procesul de nominalizare a administratorilor filialelor Electrica. Pentru ca acest proces de nominalizare să fie complet transparent şi independent, ar trebui folosite serviciile unui consultant extern şi orice recomandări ar trebui făcute şi evaluate de consultant în baza unui profil al membrilor Consiliului bine conturat şi în final candidaţii ar trebui numiţi de către Consiliul de Administraţie. Acest proces independent se află la acest moment în curs de dezvoltare“, se arată în scrisoarea Electrica.

Implicarea statului în nominalizarea administratorilor de filiale este unul dintre argumentele aduse de Consiliu în sprijinul afirmaţiei că statul doreşte să păstreze controlul companiei. De asemenea, CA-ul Electrica reproşează ministerului dorinţa de a introduce Indicatori Cheie de Performanţă pentru CA, „deşi practica nu este uzuală în Vest“.

„În cadrul mai multor convorbiri oficiale cu Ministerul dumneavoastră, am aflat că principalul motiv pentru introducerea acestor Indicatori Cheie de Performanţă pentru Consiliu este ca acţionarul majoritar să dispună de mijloacele pentru a demite Consiliul. Din punctul nostru de vedere acesta este un motiv greşit, deoarece aceasta generează o situaţie de tip «noi şi ei», bazată pe neîncredere între Consiliu şi acţionari, şi nu este percepută pozitiv de către piaţă şi comunitatea de investitori. De asemenea, în acest fel nu se respectă drepturile acţionarilor minoritari“, se arată în scrisoare.

Alte acţiuni ale reprezentanţilor Ministerului enumerate de CA-ul Electrica sunt dorinţa statului de a fi informat cu privire la procesul de numire a directorilor Societăţii, deşi această răspundere cade integral în sarcina Consiliului şi nu a acţionarilor, precum şi solicitarea mai multor AGA, în timp ce practica uzuală este ca AGA să se întrunească anual şi ca supravegherea Executivului să cadă în sarcina Consiliului de Administraţie, astfel cum prevede în mod expres Actul Constitutiv al Societăţii.

Gerea a arătat că este surprins neplăcut de reacţia CA la nivel public. „Sunt neplăcut surprins de reacţia membrilor CA de la Electrica şi în special de reacţia la nivel public, pentru că noi am purtat toate discuţiile în cadru constituţional şi am încercat să evităm orice dezbatere publică în ideea de a proteja interesele companiei, în primul rând. Membrii CA au făcut publică discuţia dintre acţionarul principal şi companie şi reprezentanţii consiliului“, a mai arătat ministrul Energiei.

Societatea de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, SC Electrica SA, este unul dintre cei mai importanţi jucători ai sectorului distribuţiei, furnizării energiei electrice şi ai serviciilor energetice din România. Societatea are o arie de cuprindere naţională - cu organizare zonală în trei zone, pentru distribuţia şi furnizarea energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi pe cuprinsul întregii ţări pentru întreţinere şi servicii energetice. 

Acţionarii Electrica sunt statul român, prin Ministerul Energiei, cu 48,7805% din acţiuni, persoane juridice - 31,2980%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - 8,6559%, BNY Mellon DRS, New York, SUA- 6,1241% şi persoane fizice - 5,1415 %.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite