Complexul Energetic Oltenia ar putea rezilia contractul de livrare a cărbunelui în Serbia, cumpărătorul nu a achitat o tranşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contractul pe care Complexul Energetic Oltenia îl are pentru livrarea cărbunelui în Serbia ar putea fi reziliat, deoarece compania în cauză nu a achitat o tranşă de bani, a declarat Laurenţiu Ciurel, directorul executiv al societăţii româneşti de stat.

„Dânşii încearcă să demonstreze costuri de 25 de euro pe tonă, ei au spus este anormal să cumperi o marfă cu 13 euro şi să o transporţi cu 25 de euro, referitor la faptul că firma intermediară le vinde tona de cărbune cu 25 de euro. Oricum, ar fi trebuit ca vineri înainte de Paşte să livreze o tranşă de bani şi acum sunt în penalităţi. Nu mai răspund la telefoane, nu au plătit nici transportatorii, s-ar putea să fie probleme cu acest contract şi să ne dispară una dintre sursele importante pentru zona Motru“, a afirmat Ciurel, citat de către Agerpres.ro.

El a mai menţionat că o eventuală reziliere a contractului ar putea duce la închiderea unui grup de la termocentralele Işalniţa şi Craiova 2, acestea funcţionând cu cărbune din zona Motru.

„Consecinţele imediate sunt că nu avem decât două grupuri funcţionale la Işalniţa şi Craiova 2, cu perspectiva ca în luna mai să rămână un singur grup, Craiova 2. Pentru cariera Husnicioara, care e foarte bună şi foarte bine condusă, se pare că, dacă nu mai rămâne în funcţiune RAAN-ul, nu ştiu ce perspectivă mai are. RAAN-ul plăteşte în avans şi ne dă o oarecare speranţă că până în toamnă am putea să livrăm de acolo, însă ar fi prins extraordinar de bine acest contract şi prelungirea lui, cu sârbii. Înţeleg că cei din Serbia ar fi găsit cărbune de livrat în Slovenia", a mai afirmat managerul CEO.

Laurenţiu Ciurel declara în luna martie că CEO a înregistrat, în primele două luni ale anului, un profit de 500.000 euro din livrările de cărbune către firma din Serbia. 

Contractul prevede livrarea a 1,2 milioane tone de cărbune, fiind transportate până la momentul respectiv circa 400.000 de tone la preţul de 13 euro/tonă. 

Staţia de brichetare a cărbunelui

Compania a programat în acest an 2015 investiţii de 870 milioane de lei, o parte din sumă urmând să fie alocată unor proiecte de reducere a influenţei costurilor cu certificatele de emisii poluante şi construirii unei staţii de brichetare a cărbunelui pentru obţinerea de certificate verzi.

"În afară de cele necesare finalizării proiectelor începute la termenele impuse se vor aloca fonduri pentru realizarea unor proiecte în scopul reducerii influenţei CO2 în costurile de exploatare. Se va construi o staţie de brichetare a cărbunelui din zona Motru care are putere calorică foarte mare, în scopul obţinerii de certificate verzi şi creării unor alternative pentru vânzarea de cărbune şi pentru noi locuri de muncă", potrivit datelor companiei de stat.

Compania a nu precizat valoarea investiţiei în staţia de brichetare a căbunelui. Acest proiect, care vizează transformare cărbunelui în brichete care apoi ar urma să fie arse în centrale termice pentru generarea de energie electrică şi termică, a fost iniţiat încă din 2013.

Un certificat de emisii de gaze cu efect de seră echivalează cu o tonă de CO2 emisă în atmosferă. Aceste certificate reprezintă practic dreptul unei companii de a polua. Companii din sectoare economice precum energie, petrol sau metalurgie primesc anul un număr de certificate. Dacă aceste companii poluează mai mult decât numărul de certificate alocat, trebuie să cumpere certificate de pe piaţă.

Pe de altă parte, certificatele verzi reprezintă sistemul de sprijin pe care statul român îl pune la dispoziţia investitorilor în energie verde. Numărul de certificate verzi diferă în funcţie de tehnologia folosită la producerea electricităţii.

Cresc vânzările companiei în acest an

Producătorul de cărbune şi energie electrică şi termică a realizat în 2014 o cifră de afaceri de 2,6 miliarde de lei , iar pentru acest an a prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuilei afaceri de 2,8 miliarde de lei, în creştere cu 7,6%.

Totodată, Complexul Energetic Oltenia estimează că în acest an va produce 14 TWh de electricitate, în creştere cu 5,2% comparativ cu nivelul de 13,3 TWh înregistrat anul 2014. Producţia de cărbune a companiei este prognozată să crească cu 14,8%, de la 21,5 milioane tone la 24,7 milioane tone.

Compania precizează că în acest an estimează scăderea cu 2% a consumului de electricitate la nivel naţional, ca urmare a falimentului sau a reducerii activităţii unor mari consumatori de energie electrică.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/complexul-energetic-oltenia" target="_blank">View the story "complexul energetic oltenia" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite