Complexul Energetic Oltenia va investi 2,5 miliarde lei din fonduri proprii pentru a creşte producţia de lignit cu 50%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul Energetic Oltenia ar urma să investească 2,5 miliarde lei, aproximativ 550 milioane de euro, în următorii 15 ani, din fonduri proprii, pentru a punerea în funcţiune a două noi cariere de lignit în judeţul Gorj, care vor creşte producţia de cărbune a companiei cu 50%.

Una dintre cariere, denumită Jilţ, va presupune o investiţie de 1,9 miliarde de lei derulată pe parcursul a 15 ani. După punerea în funcţiune, cariera va putea asigura 8,5 milioane tone de lignit pe an, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Departamentul pentru Energie, acţionarul majoritar al producătorului de cărbune şi electricitate. În nota de fundamentare a proiectului de act normativ se arată că investiţia va „securiza“ 1.036 locuri de muncă.

Complexul Energetic Oltenia poate produce anual peste 34 milioane tone lignit din 15 perimetre miniere de suprafaţă şi 3 perimetre subterane.

Prin punerea în funcţiune a celei de a doua cariere, Roşia, producţia de cărbune va creşte cu 8 milioane de tone pe an. Lucrările pentru deschiderea carierei Roşia sunt estimate să dureze 6 ani, perioadă în care vor fi asigurate 1.420 locuri de muncă. Investiţia este evaluată la 608,4 milioane de lei.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Rovinari şi Craiova cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Compania are o capacitate instalată de 3.900 MW, fiind al doilea producător naţional, după Hidroelectrica. Statul deţine, prin Departamentul pentru Energie, 77% din acţiunile societăţii, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 21,5%.

Mai puteţi citi:

Complexul Energetic Oltenia a semnat un acord de 200 de milioane de euro cu BERD pentru modernizarea unui grup de la Turceni

Complexul Energetic Oltenia a semnat un acord de finanţare de 200 de milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi un grup de bănci comerciale pentru modernizarea grupului 6 de la Turceni.

Complexul Energetic Oltenia nu a primit nicio ofertă pentru pachetele de energie scoase la vânzare pe OPCOM

Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari producători de electricitate deţinuţi de stat, nu a reuşit să vândă marţi pe bursa de energie OPCOM electricitate în valoare de 273,3 milioane de lei (60,33 milioane euro), din cauza lipsei ofertelor, scrie Mediafax.

Capacitatea de producţie a energiei va creşte cu aproape 20% până în 2020, în special în grupuri termo. Banii vor veni, parţial, din certificatele de emisii

Capacitatea de producţie a energiei electrice din România va creşte în următorii şase ani cu aproximativ 19%, după ce vor fi puse în funcţiune unităţi de aproape 5.000 MW, iar concomitent vor fi scose din funcţiune centrale echivalente cu un sfert din capacitatea noilor grupuri energetice.

Surpriză: energia verde a dus la creşterea emisiilor de carbon şi în România

Cantitatea de energie produsă de către Complexul Energetic Oltenia a scăzut puternic în 2013, de la o cotă de piaţă de 30% până în jur de 20%, însă emisiile de dioxid de carbon au crescut raportat la electricitatea realizată, din cauza pornirilor şi opririlor dese ale grupurilor energetice, cauzată de către producţia intermitentă a eolienelor, a declarat Laurenţiu Ciurel, managerul companiei de stat.

FOTO REPORTAJ Cum arată Complexul Energetic Oltenia, gigantul care produce aproape un sfert din energia României

Unităţile Complexului Energetic Oltenia, răspândite în cinci judeţe, extrag şi utilizează 25 de milioane de tone de lignit pe an pentru a obţine 11,7 milioane MWh de curent electric.

Laurenţiu Ciurel: Complexul Oltenia plăteşte dividende reale din venituri fictive

Complexul Energetic Oltenia este forţat de reglementările Curţii de Conturi să includă în bilanţuri penalităţi la creanţele neîncasate, sume care nu vor mai fi recuperate vreodată, dar pe care compania este obligată să plătească impozite şi dividende, a declarat Laurenţiu Ciurel.

Statul pregăteşte înfiinţarea Complexului Energetic Vâlcea: CET Govora va prelua minele de lignit de la Berbeşti şi Alunu

Autorităţile pregătesc crearea unei noi companii integrate în domeniul energetic, numită Complexul Energetic Vâlcea, prin preluarea de către CET Govora a carierelor de lignit de la Berbeşti şi Alunu, aflate în patrimoniul Complexului Energetic Oltenia.

Niţă: Statul pregăteşte facilităţi pentru minerit şi termocentralele care investesc în reducerea poluării. Minele n-au mai fost modernizate din 1982

Producţia de electricitate din cărbune va rămâne sustenabilă pentru mulţi ani, iar companiile care vor investi în reducerea emisiilor poluante generate de arderea cărbunilor ar putea primi unele facilităţi, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, citat de către Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite