Complexul Energetic Oltenia a semnat un acord de 200 de milioane de euro cu BERD pentru modernizarea unui grup de la Turceni

Complexul Energetic Oltenia a semnat un acord de 200 de milioane de euro cu BERD pentru modernizarea unui grup de la Turceni

Complexul Energetic Oltenia este al doilea producător de energie din ţară, după Hidroelectrica

Complexul Energetic Oltenia a semnat un acord de finanţare de 200 de milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi un grup de bănci comerciale pentru modernizarea grupului 6 de la Turceni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reabilitarea va dura patru ani şi va creşte randamentul grupului în cauză cu 4 puncte procentuale, dar cea mai importantă este reducerea emisiilor de noxe, a declarat Laurenţiu Ciurel, directorul executiv al Complexului Energetic Oltenia.
 
"Randamentele actuale se află între 28 şi 32% pe grup şi vor creşte cu cel puţin 4%. Dar cea mai importantă este reducerea NOx, care va ajunge în final mult sub limitele europene", a mai spus el. Directorul a mai afirmat că cea mai mare parte a furniturilor vor fi de producţie internă.
 
"Reabilitarea va reduce emisiile cu 160.000 de tone pe an. Este echivalentul a o dată şi jumătate a emisiilor anuale ale unui oraş precum Cluj sau cu retragerea anuală de pe străzi a 75.000 de maşini", a afirmat James Hyslop, director BERD.
 
Celelalte bănci care vor finanţa proiectul sunt BCR, BRD şi UniCredit. "Pentru noi este un semn că suntem bancabili", a mai completat Ciurel.
 
Listarea este în grafic, dar ar putea fi deraiată
 
În privinţa listării companiei, impusă de către Fondul Monetar Internaţional (FMI), managerul a afirmat că societatea este grafic. Listarea unui pachet de 10% din acţiuni ar trebui să se realizeze în luna iulie, însă Ciurel spune că ar putea exista o serie de factori care ar putea deraia acest proces.
 
"Atât brokerul cât şi consultantul ne-au spus că avem obligaţia de a majora capitalul social. Este vorba de terenurile expropriate de stat înainte de 1989 pentru a majora producţia de cărbune. Acestea trebuie evaluate, s-a întâmplat acest lucru, şi astfel Fondul Proprietatea ar putea să piardă 2-3% din acţiuni. Iar ei ar putea reacţiona în justiţie", a completat Ciurel.
Fondul Proprietatea deţine 21,53% din acţiunile Complexului Energetic Oltenia, evaluate la 198,3 milioane de euro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: