Complexul Energetic Hunedoara a cumpărat doar o parte din certificatele de emisii şi riscă o amendă de 120 de milioane de euro de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul Energetic Hunedoara a cumpărat doar o parte din certificatele de emisii cu efect de seră şi riscă amenzi de la Uniunea Europeană de câte 100 de euro pentru fiecare din cele peste 1,2 milioane de certificate neachiziţionate încă, adică o sumă totală de 120 de milioane de euro.

Cauza? Compania nu a putut încasa ajutorul de salvare de 167 de milioane de lei pe care Comisia Europeană îl aprobase, din cauza opoziţiei ministerelor Finanţelor şi Justiţiei.

Un certificat de emisii reprezintă dreptul companiei de a emite în atmosferă o tonă de dioxid de carbon. De regulă, o tonă de CO2 este eliminată la producerea unui MWh de energie.

„Neîncasarea ajutorului de salvare, în forma în care a fost acesta aprobat la 21 aprilie 2015 de către Comisia Europeană, a redus şansele societăţii Complexul Energetic Hunedoara de a achiziţiona, în integralitate, certificatele de emisii de gaze cu efect de seră care îi reveneau potrivit prevederilor HG 780/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi legislaţiei europene în domeniul protecţiei mediului“, potrivit unui comunicat al companiei.

Potrivit sursei citate, încercările întreprinse pentru obţinerea altor surse de finanţare nu s-au materializat din cauza indicatorilor economici şi financiari neperformanţi ai societăţii.

„Cu toate acestea, în cursul zilei de astăzi (joi - n.r.), conducerea societăţii a reuşit să mai achiziţioneze o parte din certificate, pe care, împreună cu cele existente în conturile celor două termocentrale, le-au transferat în Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene“, se mai arată în comunicatul societăţii.

Termocentrala Mintia a reuşit să mai achiziţioneze 20.000 de certificate la o valoare de 7,38 de euro bucata, care s-au adăugat celor 1.125.988 deja cumpărate, iar 101.943 de certificate au fost cumpărate de Termocentrala Paroşeni, care au costat împreună aproape 16,4 milioane de lei.

Efort pe ultima sută de metri

„Decizia de a limita numărul de certificate de CO2 cumpărate a avut în vedere asigurarea resurselor financiare pentru desfăşurarea activităţii curente şi pentru achitarea drepturilor salariale angajaţilor societăţii. Funcţionarea termocentralelor nu este, deocamdată, condiţionată de neîndeplinirea acestor obligaţii“, se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, Complexul Energetic Hunedoara va fi penalizat de Comisia Europeană pentru nerespectarea obligaţiei de a restitui, în contul din Registrul Unic Consolidat al UE, totalul certificatelor datorate. Sancţiunea nu exonerează societatea de la obligaţia restituirii certificatelor aferente anului 2014.

Potrivit Complexului Energetic Hunedoara, ar fi necesare încă 1.217.740 certificate, din care 435.583 pentru Termocentrala Mintia şi 782.157 pentru Termocentrala Paroşeni.

„Pentru fiecare certificat nepredat, conform HG nr. 780 din 14 iunie 2006 actualizată, se aplică o penalitate de 100 euro, echivalentă în lei, la cursul de schimb leu/euro al Băncii Naţionale a României, valabil la data de 1 mai a anului respectiv. Conducerea CEH a epuizat toate variantele pe care le avea la dispoziţie şi nu are cunoştinţă să existe vreo posibilitate de evitare a sancţiunii în situaţia neîndeplinirii obligaţiilor impuse de legislaţia în vigoare“, au precizat ulterior reprezentanţii CEH, citaţi de Mediafax.

Şeful CA şi-a dat demisia ca măsură de protest

Alexandru Blaj, preşedintele Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara, a demisionat ieri din funcţie din cauza blocării ajutorului de salvare la ministerele Finanţelor şi Justiţiei.

„Decizia mea este una a unui român normal aflat în faţa unei mari dezamăgiri. În cuvinte puţine, în ţara în care Ministerul Energiei promovează interesul companiei pe care eu am reprezentat-o în calitate de preşedinte al CA şi pentru care, alături de conducerea executivă, s-au făcut toate demersurile pentru obţinerea unui ajutor de salvare pentru achiziţionarea certificatelor de CO2, ajutor avizat de Comisia Europeană în 12 aprilie 2015, ne-am lovit de opoziţia de neînţeles a Ministerului Finanţelor şi a Ministerului Justiţiei care refuză aprobarea acordării acestuia. Singura motivaţie invocată a fost existenţa unui ajutor de stat, mascat sub forma unor contracte bilaterale, încheiate în perioada 2009 - 2011 între Termocentrala Paroşeni şi Hidroelectrica, care făceau referire la vânzarea respectiv cumpărarea de energie electrică“, declara Alexandru Blaj, citat în comunicat.

Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/complexul-energetic-hunedoara" target="_blank">View the story "complexul energetic hunedoara" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite