Companiile de stat devin companii de partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea Mihai Tudose/ FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea Mihai Tudose/ FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Nepotismul este pe cale de a fi făcut regulă de către Guvern, care ar putea decide cui acordă funcţiile de vază în companiile de stat.

Asaltul asupra companiilor de stat intră în ultima rundă în această săptămână, când plenul Camerei Deputaţilor urmează să hotărască dacă îi va lăsa cale liberă Guvernului să numească manageri politici la ce societate doreşte.

Asta pentru că, săptămâna trecută, comisia pentru industrii din Camera Deputaţilor a masacrat, printr-un amendament, legea privind guvernanţa corporativă, care prevede ca societăţile statului să numească un management profesionist. Dacă acest amendament este aprobat şi trece de plenul Camerei, managementul tuturor societăţilor şi regiilor de stat va fi numit de către Executiv, printr-o simplă Hotărâre de Guvern.

De la excepţii, la mână liberă                            

În vară, senatorii au început timid mutilarea legislaţiei privind guvernanţa corporativă. Ei doreau să excepteze, iniţial, de la aplicarea prevederilor legii, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), Regia Autonome „Rasirom” şi Compania Naţională „Romtehnica”.

Ulterior, un amendament propus de senatorul Ştefan Radu Oprea, trimis în judecată într-un dosar în 2016 pentru evaziune fiscală, a majorat semnificativ numărul companiilor exceptate. Câteva zeci de societăţi şi regii s-au adăugat astfel pe această „listă neagră” a excepţiilor, unele dintre ele fiind companii de importanţă strategică, precum Tarom, Complexul Energetic Oltenia, Administraţia Naţională de Meteorologie, Regia Autonomă „Monitorul Oficial”, Şantierul Naval Mangalia şi Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN).

Însă marţi, 19 septembrie, comisia pentru industrii din Camera Deputaţilor, împreună cu comisia pentru politică economică şi cu comisia juridică au dat un raport favorabil comun asupra unui amendament special. Acesta „uită” de toate excepţiile formulate de amendamentele ulterioare. În schimb, el dă mână liberă Guvernului să decidă el ce companii va excepta de la guvernanţa corporativă. Acest lucru îi va permite Executivului să numească manageri doar politic. Decizia va fi luată în plen, în această săptămână.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea spunea, despre cei care au fost numiţi şefi la companiile de stat, prin proceduri de selecţie, că sunt „indivizi veniţi de nu ştiu unde, filtraţi nu ştiu cum, ocupă nişte posturi de conducere”, iar atunci când companiile acelea „se duc în cap”, ei zic „cu tupeu: lasă-mă, frate, în pace, că e a mea!”.

„Companii de partid”                  

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, consideră că „asistăm la un proces de transformare a companiilor de stat în companii de partid”. „Ideea că partidul trebuie să fie în toate este complet greşită! Nimic din toate aceste lucruri nu a fost menţionat în programul de guvernare cu care s-a câştigat în alegeri”, a scris Nicolescu.

Şi Virgil Popescu, vicepreşedinte PNL, susţine că sabotarea guvernanţei corporative este „ultimul pas al PSD spre căpuşarea deplină a companiilor de stat prin intermediul politrucilor”.

De asemenea, deputata USR Cristina Prună arată că vor fi secretizate numiri, se vor pune oamenii în funcţii strict pe criterii politice şi „nu va mai exista nici un fel de control asupra acestor companii din partea publicului şi a societăţii civile”.

„Guvernanţa corportistă este unul dintre domeniile în care ne-am mişcat greu, dar am făcut paşi importanţi. Acum, PSD sabotează guvernanţa corporatistă pentru a căpuşa, după plac, companiilor de stat, spune şi vicepreşedintele PNL Bucureşti Ciprian Ciucu.

Pericol pentru OCDE?

Reprezentanţii Fondului Proprietatea susţin că „lista neagră” a companiilor exceptate de la guvernanţa corporativă ar putea juca un rol major în periclitarea eforturilor României de a se alătura Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), decizie care va fi luată cel mai probabil, în data de 25 septembrie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite