Compania Hidro Tarniţa a lansat anunţul de atragere a partenerilor în proiectul de un miliard de euro

Compania Hidro Tarniţa a lansat anunţul de atragere a partenerilor în proiectul de un miliard de euro

Hidrocentrala de la Tarniţa costă 1 miliard de euro, iar statul caută investitori

Compania Hidro Tarniţa, care speră să construiască hidrocentrala de 1 miliard de euro în judeţul Cluj, a lansat joi anunţul de atragere a investitorilor în proiect.

Ştiri pe aceeaşi temă

Hidrocenrtrala Tarniţa-Lăpuşteşti ar urma să fie construită, pe parcursul a 5-7 ani, la 30 de kilometric de oraşul Cluj-Napoca, pe valea râului Someşul Cald. Unitatea este prevăzută să aibă patru grupuri de 250 MW fiecare.
 
În timpul construcţiei centralei vor fi create peste 4.000 de locuri de muncă.
 
Acţionarii Hidro Tarniţa sunt Electrica şi Complexul Energetic Hunedoara, fiecare cu câte 50% din acţiuni.
 
În anunţ se precizează că la capitalul companiei Hidro Tarniţa vor participa Complexul Energetic Hunedoara, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, şi Societatea de Administrare pentru Participaţii în Energie (SAPE), alături de investitori care urmează să fie selectaţi.
 
SAPE a fost înfiinţată ca să gestioneze pachetele minoritare de acţiuni cu care a rămas Electrica SA la companiile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice privatizate.
 
Pentru proiectul Tarniţa, care datează din timpul regimului comunist, s-au făcut mai multe studii de fezabilitate de-a lungul timpului.

România are deja 200 MW în pompaj pe cursul inferior al Oltului, autorităţile punând recent în funcţiune modul de pompaj al acestora. Aici urmează să se facă o "repetiţie", pentru a vedea dacă proiectul de la Tarniţa este fezabil.
 
Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei, declara în luna iunie că retehnologizarea Oltului Inferior trebuia să coste iniţial 140 de milioane de euro pentru că, în final, preţul să ajungă la 400 de milioane de euro.

Mai puteţi citi:
 
 
 
citeste totul despre: