Guvernul vrea să plafoneze comisioanele interbancare la plata cu cardul. MasterCard crede că reducerea va majora costurile consumatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană are un plan similar de a limita comisioanele la plata cu cardul. În România, acestea sunt printre cele mai mari din Europa
Comisia Europeană are un plan similar de a limita comisioanele la plata cu cardul. În România, acestea sunt printre cele mai mari din Europa

Guvernul va limita comisioanele interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale cărei terminale se realizează plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cardurile de credit, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice. MasterCard consideră, însă, că reducerea va duce la creşterea costurilor pentru consumatori.

Reducerea comisioanelor interbancare la tranzacţiile cu cardurile impusă de legislaţie poate conduce la creşterea costurilor de utilizare pentru deţinătorii de carduri şi la investiţii mai mici din partea instituţiilor financiare în dezvoltarea infrastructurii de plăţi, potrivit MasterCard.

„Salutăm iniţiativa autorităţilor de a stimula creşterea utilizării mijloacelor de plată electronice în România, însă preocuparea noastră este să evităm transferul unor costuri la posesorii de carduri. Din experienţa de pe alte pieţe, comercianţii nu transferă beneficiile rezultate dintr-un comision mai mic către consumatorul final, prin preţuri mai scăzute la produse, în schimb există pericolul real ca acelaşi consumator să plătească mai mult pentru utilizarea mijloacelor de plată electronice“, a declarat într-un comunicat Cosmin Vladimirescu, directorul general al MasterCard pentru România şi Moldova.

Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informaţiilor obligatorii din acrodurile bancă-comerciant constituie contravenţie şi vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 200.000 de lei.

Ministerul Finanţelor aminteşte că la nivelul Comisiei Europene a fost elaborat un proiect de regulament care prevede că, într-o primă fază, vor fi plafonate comisioanele interbancare pentru tranzacţii transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzacţiei pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit, urmând ca în cea de-a doua etapă (după doi ani de la data intrării în vigoare a reglementării) plafonarea comisioanelor să fie aplicată şi operaţiunilor naţionale efectuate cu cardurile de debit, respectiv cele de credit.

Finanţele apreciază că reglementarea comisioanelor interbancare va aduce beneficii atât pentru comercianţi şi consumatori, cât şi pentru băncile emitente de carduri, sectorul public şi economie.

Potrivit notei de fundamentare, măsura va avea efect pozitiv asupra acceptării de către comercianţi a cardurilor de plată şi încurajarea consumatorilor să utilizeze tot mai mult cardurile ca mijloc de plată, iar comisioanele mai mici ar genera economii la comercianţii cu amănuntul, o parte din acestea fiind transferate consumatorilor.

De asemenea, limitarea comisioanelor ar putea avea efect pozitiv asupra micilor comercianţi cu amănuntul care ar beneficia direct de comisioane mai mici (în prezent aceştia sunt nevoiţi să suporte comisioane mai mari decât marii retaileri având o capacitate redusă de negociere în relaţia cu băncile).

Mai puteţi citi:

VIDEO Locuinţe din Vrancea percheziţionate de procurorii DIICOT. Anchetatorii au găsit echipamente pentru contrafacerea cardurilor bancare

Percheziţiile, în număr de 16, au avut loc pe data 11 ianuarie, pe raza judeţelor Bacău, Vrancea, Prahova şi Vâlcea.

Premieră în pieţele din Sectorul 4: carduri electronice pentru fiecare producător

În pieţele din Sectorul 4 al Capitalei, începând de joi, 9 ianuarie, va funcţiona un sistem de carduri electronice destinat producătorilor şi agenţilor economici. Sistemul se găseşte doar în pieţele din Sectorul 4, iar până în acest moment au fost emise 500 de carduri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite