Comisia Europeană a făcut luni inspecţii la mai multe companii româneşti din sectorul gazelor, suspectate de cartel. Sunt vizate Petrom, Romgaz şi Transgaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrom, Romgaz şi Transgaz sunt companiile investigate de către Executivul european
Petrom, Romgaz şi Transgaz sunt companiile investigate de către Executivul european

Comisia Europeană a anunţat, marţi, că inspectorii de concurenţă ai instituţiei au efectuat luni, 6 iunie, o inspecţie inopinată la mai multe companii „active în furnizarea şi transportul de gaze naturale“ din România, pe care le suspectează de încălcarea legislaţiei anti-monopol europene, investigaţia vizând Petrom, Romgaz şi Transgaz.

"Comisia are îngrijorări că firmele implicate ar fi încălcat legislaţia europeană antitrust care interzice înfiinţarea de carteluri şi practicile restrictive, precum şi abuzul de poziţie dominantă (Articolele 101 şi 102 din Tratatul de funcţionare a UE). Comisia investighează potenţiale practici anticoncurenţiale în furnizarea şi transportul gazelor naturale în România, în special în legătură cu un presupus comportament anticoncurenţial destinat împiedicării exporturilor de gaze naturale din Romania în alte state membre UE", se arată în comunicatul oficial al Executivului de la Bruxelles.

Sunt vizate companiile Romgaz - controlată de stat, Petrom - controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a României, dar şi Transgaz - monopolul controlat de stat al transportului de gaze naturale. 

Executivul european menţionează că inspecţiile au fost efectuate din cauza unor suspiciuni că firmele vizate au încălcat „reglementările anti-trust ale UE care interzic cartelurile şi practicile de restricţionare a afacerilor şi/sau abuzul de poziţie dominantă“.

Inspectorii DG Competition, autoritatea anti-monopol a Comisiei Europene, suspectează cele trei companii româneşti de practici anticoncurenţiale la transportul şi furnizarea de gaze naturale, în special pentru împiedicarea exportului de gaze naturale din România către alte state din UE. 

Oficialii europeni au fost însoţiţi, în cadrul inspecţiilor la companiile româneşti, de către reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei. 

Executivul European precizează că inspecţiile neanunţate sunt doar o etapă preliminară în cadrul investigaţiilor şi nu presupun în niciun caz că firmele anchetate sunt considerate vinovate de practicile suspectate. 

Durata investigaţiei poate varia semnificativ în funcţie de mai mulţi factori, potrivit CE.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite