Comisia Europeană a amendat OPCOM şi Transelectrica cu un milion de euro pentru abuz de poziţie dominantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană (CE) a amendat bursa de energie OPCOM şi compania-mamă, Transelectrica, cu un milion de euro pentru că au abuzat de poziţia dominantă pe piaţa românească a tranzaciilor spot cu energie, încălcând normele europene în materie de concurenţă.

„Comisia a constatat că, timp de peste cinci ani, OPCOM i-a discriminat pe comercianţii de energie electrică din afara României cu sediul în Uniunea Europeană (UE)“, potrivit unui comunicat al CE.

În comunicat se precizează că între 2008 şi 2013, OPCOM a impus ca membrii pieţelor spot de energie electrică să se înregistreze în România, refuzând să accepte comercianţii care erau deja înregistraţi în alte state membre ale Uniunii Europene.

Ancheta CE a început în decembrie 2012.

„Comportamentul abuziv al OPCOM a împiedicat comercianţii din UE să participe pe pieţele spot din cadrul bursei de energie electrică din România, creând astfel o barieră artificială la intrare, ceea ce constituie o încălcare a normelor UE în materie de concurenţă. Barierele naţionale de acest tip nu numai că împiedică finalizarea unei pieţe unice a energiei, ci împiedică şi dezvoltarea de pieţe eficiente, lichide“, a declarat, în comunicat, Joaquín Almunia, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil de politica în materie de concurenţă.

Ca urmare a cerinţei OPCOM, comercianţii de energie din UE nu puteau intra pe piaţa angro de energie electrică din România decât prin înfiinţarea unui sediu permanent în România.

Pe lângă OPCOM, CE arată că responsabilă pentru această situaţie este şi Transelectrica, proprietarul bursei de energie.

„La stabilirea nivelului amenzilor, Comisia a ţinut cont de vânzările relevante realizate de societatea în cauză în România, de gravitatea încălcării şi de durata acesteia“, se mai spune în comunicat.

Problema recuperării TVA

Principala problemă a OPCOM o reprezenta faptul că mare parte traderii de electricitate din România s-ar fi putut reloca în străinătate, unde activează companiile-mamă, şi, astfel, OPCOM ar fi trebuit să recupereze TVA pe tranzacţiile cu energie din alte state. Or, acest lucru ar fi îngreunat foarte mult activitatea companiei, deoarece OPCOM este contraparte la fiecare tranzacţie cu energie. Mai exact, atunci când un producător de energie vinde electricitate către un trader, acesta nu vinde direct, ci către OPCOM, iar operatorul bursier dă mai departe marfa către trader, sumele fiind plătite pe pe circuit invers. Partea românească a argumentat că nu trebuie ca TVA să se recupereze din străinătate, deoarece energia nu părăseşte România, nefiind un export.

Din 2013 există taxare inversă la tranzacţiile cu energie, astfel că TVA se percepe tot în România.

Mai puteţi citi:

Asociaţia Furnizorilor de Energie cere reintroducerea contractelor directe de electricitate. Astfel de acorduri se pot semna şi acum pe OPCOM, transparent

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER) solicită Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) şi Departamentului pentru Energie să reintroducă posibilitatea încheierii de contracte bilaterale pe piaţa OPCOM, motivând că furnizorii şi producătorii interni să nu mai fie discriminaţi în faţa celor din Uniunea Europană.

OPCOM va introduce din ianuarie 2014 o platformă de tranzacţionare a energiei în timp real. Preţurile şi cantităţile nu vor mai fi cunoscute

Bursa de energie OPCOM va introduce, probabil din 1 ianuarie 2014, o nouă platformă de tranzacţionare a electricităţii, în timp real, denumită OTC (over the counter).

De frica UE, ANRE elimină tarifele de import-export la energie

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a eliminat plata componentelor tarifului de transport pentru tranzacţiile de import-export de energie, cu scopul de a stopa procedura de infringement începută de Comisia Europeană (CE) împotriva României.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite