Comerţul angro raportează creşteri explozive, pe fondul cererii care creşte accelerat, dar şi după controalele ANAF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Media generală a cifrelor de afaceri din comerţul cu ridicata - un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comerţ - a avansat în luna iunie cu 6% faţă de aceeaşi lună din 2015, creşterea fiind susţinută în special de comerţul cu produse agricole, alimente şi al bunurilor de consum, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cea mai mare creştere, ca serie brută, s-a înregistrat, în luna iunie 2016, în comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii, sector în care afacerile au fost mai mari cu 22,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, potrivit datelor INS.

Creşterea se datorează cererii venite de la comercianţii cu amănuntul, principalii clienţi ai angrosiştilor, dar şi controalelor ANAF Antifraudă (reamintim descinderile din cadrul operaţiunii „Cristal“), în urma cărora vânzările au ieşit la lumină din punct de vedere fiscal, implicit şi statistic.

Comerţul en gros nespecializat a avansat în luna iunie cu 14,9%, iar afacerile cu alimente, băuturi şi tutun au crescut cu 11,5%.

Faţă de luna anterioară, comerţul en gros a crescut în luna iunie cu 5,9% pe serie brută şi cu 1,2% în cifre ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi variaţiile sezoniere.

Plus de 6% pe primele şase luni, efectul se vede şi în PIB

Cumulat pe prima jumătate a acestui an, afacerile din comerţul cu ridicata au crescut  faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,5%, respectiv cu 6%.

Comerţul cu ridicata este practicat în special de comercianţii care cumpără produse în cantităţi mari, pe care le revând în cantităţi mai mici altor comercianţi sau clienţi finali.

Aceasta este, altfel spus, principala verigă de legătură dintre producători sau importatori şi consumatorii finali, iar creşterea economică în România anului 2016 este bazată pe consum. Astfel se explică şi avansul Produsului Intern Brut (PIB) de peste 5% în primul semestru raportat, tot azi, de INS.

Anul trecut, comerţul angro a înregistrat un avans de 4,1% comparativ cu 2014, în special ca urmare a creşterii cu 17,4% din afacerile cu echipamente informatice şi de telecomunicaţii.

comert angro S1
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite