Circ politic pentru Complexul Energetic Hunedoara. UNPR vrea comisie parlamentară de anchetă, PNL se opune şi acuză căpuşarea companiei de către PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Energetic Hunedoara are peste 6.000 de angajaţi, care lucrează în minele din Lonea, Vulcan, Lupeni şi Livezeni, plus termocentralele Mintia şi Paroşeni   FOTO Adevărul
Complexul Energetic Hunedoara are peste 6.000 de angajaţi, care lucrează în minele din Lonea, Vulcan, Lupeni şi Livezeni, plus termocentralele Mintia şi Paroşeni   FOTO Adevărul

UNPR cere înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a investiga situaţia Complexului Energetic Hunedoara, însă PNL se opune unui astfel de demers, acuzând că producătorul de energie, nu avea datorii în anul 2012, când a fost înfiinţat, dar a fost „căpuşat“ de către „firmele de casă ale PSD“, iar comisia nu va face altceva decât să ascundă adevărul de autorii morali ai dezastrului economic din judeţul Hunedoara.

„Constituirea acestei comisii de anchetă are un singur scop, ascunderea adevărului de către autorii morali ai dezastrului economic din judeţul Hunedoara. (…) PNL nu va face parte din comisie şi se va opune în Biroul Permanent înfiinţării acestei comisii de anchetă“', a declarat deputatul PNL Bogdan Ţîmpău, într-o conferinţă de presă. „Considerăm că această comisie de anchetă este un demers sută la sută demagogic“', a punctat el.

Bodgan Ţimpău a mai spus că, lunând în calcul actuala configuraţie a Parlamentului, comisia de anchetă ar fi controlată de UNPR şi PSD.

El a susţinut că în momentul înfiinţării companiei, în anul 2012, compania nu avea nicio datorie, iar după patru ani de management PSD are „pierderi de 1 milion de lei pe zi, datorii de peste 1,6 miliarde de lei şi are popriri pe toate conturile“.

„Luna trecută a intrat în insolvenţă. Pentru această situaţie există două tipuri de responsabilităţi, o responsabilitate managerială şi una politică. Responsabilitatea managerială este evident că aparţine celor care au ocupat funcţiile de management de la înfiinţare până în prezent la Complexul Enegetic Hunedoara. Responsabilitatea politică aparţine celor care au girat managementul politic de la înfiinţare până în prezent. Este vorba despre domnul deputat Laurenţiu Nistor, preşedinte PSD Hunedoara şi de domnul senator Haralambie Vochiţoiu, preşedinte UNPR Hunedoara“', a acuzat Ţîmpău.

De asemenea, Carmen Hărău, deputată PLN, a susţinut că înfiinţarea acestei comisii „va deruta angajaţii şi conducerea CEH“, ea afirmând că minerii din Valea Jiului vor fi „manipulaţi să facă acţiuni greviste pe fondul disperării“.

Ea a afirmat că situaţia CEH nu este doar o problemă locală, ci un naţională, afirmând că România riscă să ajungă importator de energie pentru că „firmele de casă ale PSD au căpuşat această structură“.

„Valea Jiului şi această industrie, în general, este sub controlul PSD de zeci de ani de zile. Au transformat muncitori harnici în mase de manevră şi asistaţi sociali“, a conchis Hărău.

Senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu a cerut, la începutul săptămânii, înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă a situaţiei Complexului Enegetic Hunedoara pentru identificarea vinovaţior pentru managementul falimentar al Complexului şi găsirea unor soluţii de redresare.

Ministrul Energiei: Nu există soluţii politice, doar economice

Pe de altă parte, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a declarat că nu există o soluţie politică pentru situaţia dificilă cu care se confruntă Complexul Energetic Hunedoara şi că producătorul de energie poate fi salvat doar prin „muncă şi seriozitate“, orice altă variantă urmând să ducă la falimentul companiei.

El a declarat joi, la Adevărul Live, că România depinde de sectorul carbonifer pentru siguranţă aprovizionării cu energie, dar companiile din domeniu au fost prost administrate şi au probleme de integritate, astfel că trebuie să se restructureze pentru a nu mai genera pierderi.

„Dacă după 25 de ani încă ne confruntăm cu asemenea probleme, cu această lipsă de încredere şi de perspectivă la nivelul oamenilor care lucrează în sectorul carbonifer, înseamnă că problemele sunt mai profunde. Aici nu avem o problemă politică, mă tem că nu de politică am dus lipsă. Problema nu este politică, este una tehnică. Trebuie să ne întoarcem la fundamentele economice corecte. Să ieşim din zone cu lipsă de integritate, cu administrare defectuoasă, cu nepăsare, cu ingnoranţă. Cred că uităm că avem încă în România un sector carbonifer puternic, care se află acum într-o situaţie grea“, a spus Grigorescu.

„Depindem de cărbunele românesc în momentele cele mai importante, cele mai grele pentru securitatea aprovizionării cu energie. Cred că asta ar trebui să ne facă pe toţi să ne întoarcem din nou la punctul de pornire şi să redesenăm complet rolul acestui sector în cadrul mai larg al energiei româneşti. În primul rând, avem nevoie de cărbune. Pe termen scurt şi mediu cel puţin, nu există tehnic vorbind alternative viabile. Cred că acesta ar trebui să fie un lucru foarte clar înţeles. Cărbunele are un rol în strategia noastră energetică. În al doilea rând, este clar că aşa cum s-a făcut până acum nu mai poate continua“, a mai spus Grigorescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite