Cinteză, BNR: Rata creditelor neperformante a ajuns în octombrie la 21,7%. Băncile au provizionat 64%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BNR nu este foarte îngrijorată de rata creditelor neperformante, dar se întreabă până unde o să crească procentul
BNR nu este foarte îngrijorată de rata creditelor neperformante, dar se întreabă până unde o să crească procentul

Rata creditelor neperformante a crescut în octombrie cu 0,1 puncte procentuale faţă de septembrie, la 21,7%, a declarat joi directorul direcţiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, care nu se arată îngrijorat de acest ritm şi consideră că va continua la fel şi anul viitor.

 „Neperformanţa în sistem a explodat, la septembrie era de 21,6%. Creşterea la nivelul lunii octombrie este foarte mică, de 0,1 puncte, neperformanţa a fost de 21,7%. Cred că va continua să crească şi anul viitor într-un ritm ca cel înregistrat în octombrie anul acesta“, a afirmat Cinteză la un forum bancar.

El a menţionat că, personal, nu este atât de speriat de nivelul neperformantelor întrucât în analiza acestora banca centrală a luat în calcul şi alt indicator, respectiv cât din pierdere a fost asumată de către bănci, adică 64%.

„În condiţiile în care băncile au acceptat să provizioneze 64% din neperformante, diferenţa de 36% are în spate un colateral care va aduce ceva recuperare din nenorocire, dar nu integral. Un al treilea indicator, solvabilitatea, arată că băncile pot suporta şi diferenţa pe care băncile nu o realizează din provizioanele deja existente şi recuperarea colaterală. Problema se pune cât va mai creşte această neperformanţă?“, a precizat Cinteză.

Mai puteţi citi:

Radu Gheţea: În România rata creditelor neperformante e mai mare decât în ţările unde băncile au luat ajutoare de miliarde de euro

Rata creditelor neperformante din România este de 20%, în timp ce în statele care au salvat băncile cu ajutoare de miliarde de euro este de 15%, a declarat Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Sistemul bancar a avut anul trecut cele mai mari pierderi din istorie: 465 de milioane de euro

Anul 2012 a fost unul greu pentru băncile din România. După euforia anilor de boom, când băncile dădeau credite fără număr, acum, reversul medaliei, volumul creditelor neperformante a crescut îngrijorător şi a afectat bilanţurile. Astfel, rezultatele financiare preliminate ale celor 40 de instituţii de credit de pe piaţa românească indică pierderi cumulate record în 2012, de 2,12 miliarde de lei (465 de milioane de euro).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite