Cine este Veolia, compania-mamă a Apa Nova, prima multinaţională occidentală pusă sub acuzare de procurori pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Cine este Veolia, compania-mamă a Apa Nova, prima multinaţională occidentală pusă sub acuzare de procurori pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Veolia este unul dintre giganţii mondiali ai serviciilor de apă-canal, iar principalul său acţionar este statul francez   FOTO AFP

Lupta anti-corupţie din România ajunge şi la multinaţionalele occidentale, după ce procurorii DNA au pus oficial sub acuzare Apa Nova de evaziune fiscală şi spălare de bani, în dosar fiind urmăriţi penal şi doi foşti directori ai societăţii de utilităţii, francezii Bruno Roche şi Laurent Lalague. Veolia, compania-mamă a Apa Nova, este un gigant mondial în domeniul furnizării de apă potabilă, energie termică şi a serviciilor de curăţenie.

Cu sediul în Paris, Veolia a înregistrat în anul 2014 venituri totale de 23,8 miliarde de euro, în vreme ce profitul operaţionat a urcat cu 23,2%, până la 1,1 miliarde de euro. Câştigul net net a s-a situat la 326 de milioane de euro, în urcare cu 79% de la cele 182 de milioane de euro din 2013.
 

Statul francez, cel mai mare acţionar

 
Cel mai mare acţionar al Veolia este statul francez, prin Caisse des Dépôts et Consignations, o instituţie financiară care manageriază bunurile statului, care are active totale de 287 de miliarde de euro. Aceasta deţine o participaţie de 8,6% din acţiunile Veolia, potrivit site-ului companiei. Următorul acţionar ca mărime este grupul industrial Marcel Dassault (5,7%), urmat de Velo Investment (4,6%). Alţi investitori instituţionali deţin 62,3% din titluri, la acest pachet adăugându-se alte 5 procente vândute de către asigurătorul francez Groupama în primăvara acestui an. 
Acţionarii individuali de pe bursă controlau 10%, în timp ce angajaţii au direct 1,1%. 
 

Patru companii de utilităţi controlate în România

 
În România, Veolia este prezentă prin patru companii, două de furnizare a apei potabile şi a serviciilor de canalizare, în Bucureşti şi Ploieşti, şi două de producere şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat, în Ploieşti şi Iaşi, grupate anterior sub brandul Dalkia.
 
Apa Nova, compania vizată în dosarul procurorilor anticorupţie, este cea mai mare afacere din România a conglomeratului francez. Societatea a înregistrat în anul 2014 un profit net de 140 de milioane de lei la o cifră de afaceri de 748 de milioane de lei, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor. Astfel, compania are o marjă netă de profit de 18,72%, ceea ce înseamnă că la fiecare cinci lei plătiţi pe apa de la robinet, aproape un leu intră în buzunarul francezilor.
 
Apa Nova este fosta Regie Generală de Apă Bucureşti (RGAB), iar din noiembrie 2000 este concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare din Capitală. Apa Nova are 3 staţii de tratare a apei, 7 staţii de pompare, 20 de rezervoare, 2.529 de kilometri de reţea de distribuţie a apei şi 2.324 de kilometri de reţea de canalizare. Compania are în jur de 2.000 de salariaţi.
 
Veolia controlează 73,69% din acţiunile Apa Nova, Primăria Bucureşti deţine 16,31% din titluri, iar un pachet de 10% aparţine salariaţiilor prin intermediul unei asociaţii.
 
Veolia Energie Prahova, fosta Dalkia Termo Prahova, are ca obiect de activitate furnizarea de abur pentru încălzire şi aer condiţionat, şi a înregistrat în anul 2014 venituri de 171,4 milioane de lei şi un profit net de 4 milioane de lei.
 
Apa Nova Ploieşti gestionează serviciile de pă şi canal din acelaşi municipiu şi a raportat anul trecut un profit de 9,5 milioane de lei la venituri de 49,2 milioane de lei.
 
În fine, Veolia Energie Iaşi, fosta Dalkia Iaşi, a raportat anul trecut o pierdere de 12,1 milioane de lei la venituri de 100,7 milioane de lei.
 

Ce spun procurorii în cazul Apa Nova Bucureşti

 
Potrivit referatului procurorilor, în perioada 2010 - 2015, Bruno Roche, Laurent Lalague şi Lavinia Săniuţă, în calitate de directori ai Apa Nova Bucureşti, au dispus măsuri de supraveghere, monitorizare şi interceptare ilegale a angajaţilor companiei, exercitate în baza unor contracte încheiate între furnizorul de apă şi SC SIS Strategy S.R.L., societate specializată în desfăşurarea acestor activităţi, ”modalitate în care au ţinut sub control divulgarea de către angajaţii companiei de date, care să conducă la depistarea activităţilor nelegal derulate de aceasta”mai arăta DNA.
 
De asemenea, conform DNA în perioada 2011 - 2015, Bruno Roche, Laurent Lalague şi Lavinia Săniuţă, în calitate de administratori ai Apa Nova Bucureşti şi directori generali ai aceleiaşi societăţi, ultima dintre aceştia şi în calitate de director general adjunct la Veolia România, cu complicitatea oamenilor de afaceri Ovidiu Semenescu şi Vlad Moisescu, dar şi a Giovanei Soare - directoare adjunctă a Apa Nova - au participat la circuite comerciale şi financiare fictive, ce au avut ca scop, înregistrarea în contabilitatea Apa Nova Bucureşti a unor achiziţii fictive. 
Acestea aveau ca obiect presupuse prestări de servicii şi achiziţii mărfuri, de la mai multe firme, dar singurul lor scop era de a scădea baza de impozitare şi de a da mai puţini bani statului.
 
”Firmele respective au emis facturi false care să favorizeze S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil şi a TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale «tip fantomă». După alimentarea conturilor, au avut loc imediat retrageri de numerar, ridicări frecvente de numerar în valori mari cu explicaţia «achiziţii mărfuri», s-au constatat rulaje deosebit de mari în conturile persoanelor fizice implicate, fără ca acestea să justifice, prin veniturile declarate, valoarea acestor transferuri”, preciza DNA.
 
În cauză, prejudiciul minim stabilit în dauna statului, ca urmare a infracţiunii de evaziune fiscală este de 24.691.980 lei (echivalentul a 5.545.146 euro) reprezentând impozit pe profit şi TVA - 14.815.188 lei. Prejudiciul stabilit ca urmare a infracţiunii de spălare a banilor este de 76.545.141,23 lei (echivalentul a 17.294.819 euro), preciza DNA în comunicatul dat publicităţii miercuri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările