Cine este Invest Nikarom, firma deţinută de cei doi ruşi care au cumpărat combinatele Mechel cu 52 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mechel a făcut anul trecut mai multe disponibilizări la combinatele din România, iar angajaţii au protestat nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de concedieri FOTO Adevărul
Mechel a făcut anul trecut mai multe disponibilizări la combinatele din România, iar angajaţii au protestat nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de concedieri FOTO Adevărul

Firma Invest Nikarom, care a cumpărat cele patru combinate ale Mechel din România cu doar 230 de lei (52 de euro), este controlată de doi cetăţeni ruşi şi avea la finele anului 2011 trei angajaţi, o cifră de afaceri de 344.000 de euro, datorii de 94.000 de euro şi pierderi de 29.000 de euro.

Firma, cu sediul social în Bucureşti, a fost înregistrată la Registrul Comerţului în anul 1993 şi are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al altor maşini şi echipamente. 

Firma Invest Nikarom are ca asociaţi în părţi egale pe Chumakova Svetlana (55 de ani) şi Chumakov Victor (58 de ani), ambii de cetăţenie rusă. Firma are un capital social vărsat de 99.979 de lei (22.700 de euro).

Firma Invest Nikarom apare pe o listă publicată în luna ianuarie de Guvern privind persoanele şi firmele care ocupă spaţii din imobile aparţinând RA-APPS.

Victor Chumakov afirma în anul 2004 că holdingul lituanian Aviabaltika intenţiona să deschidă în România cinci centre de service pentru elicoptere MI-8 şi MI-17, de producţie rusească. Invest Nikarom a avut atunci calitatea de reprezentant Aviabaltika în România. El preciza atunci că înfiinţarea celor cinci unităţi era inclusă în strategia Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Grupul rus Mechel a anunţat ieri că a vândut pentru 230 de lei cele patru combinate metalurgice pe care le deţine în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti.

Tranzacţia vizează compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.

Activele din România aveau bugetate pentru acest an pierderi de 2,4 miliarde ruble (60 milioane euro), potrivit declaraţiilor directorului general al Mechel. 

În toamna anului trecut, producătorul rus de oţel Mechel a scos la vânzare 14 întreprinderi deţinute în mai multe state din Europa de Est, inclusiv patru uzine din România. Motivul este nevoia de bani pentru a putea plăti o parte din datoriile de peste nouă miliarde de dolari, anunţa kommersant.ru.

Pentru patru uzine deţinute în România cei de la Mechel cereau un preţ de doar 150 de milioane de dolari. Astfel pentru combinatul Câmpia Turzii cereau 33 de milioane de dolari, pentru Mechel Târgovişte  - 46 de milioane de dolari, pentru Ductil Steel -  39 de milioane de dolari şi pentru Laminorul Brăila  - 32 de milioane de dolari.

Potrivit experţilor ruşi, preţul mic pentru activele din România şi alte state din regiune se datorează rezultatelor economice proaste şi faptului că acestea generează doar pierderi.

Grupul metalurgic rus Mechel a scos la vânzare numeroase active, inclusiv uzinele deţinute în România, şi doreşte să obţină, potrivit Kommersant.ru, 150 milioane de dolari pentru combinatele Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Laminorul Brăila şi Ductil Steel.

Grupul vrea 46 milioane dolari pentru Mechel Târgovişte, 33 milioane de dolari pentru Mechel Câmpia Turzii, 32 milioane dolari pentru Laminorul Brăila, respectiv 39 milioane dolari pentru Ductil Steel.

tabel cifre mechel

Grupul este prezent în România din 2002 şi deţine Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelu Roşu şi Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Mechel a redus în ultima perioadă producţia şi forţa de muncă la Câmpia Turzii, din cauza cererii reduse pentru produsele combinatului. Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie 2012, disponibilizarea colectivă a 800 de angajaţi, în trei etape, procesul încheindu-se în luna septembrie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite