Cinci firme se luptă la cea mai mare licitaţie din domeniul telecom din România. Banii se duc la agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Licenţele se vor acorda pe o perioadă de 15 ani FOTO Mediafax AFP
Licenţele se vor acorda pe o perioadă de 15 ani FOTO Mediafax AFP

Astăzi are loc licitaţia de spectru organizată de Autoritatea de reglementare în Comunicaţii. Astfel, ANCOM va vinde lungime de bandă pentru vitezele de internet de tip 4G.

UPDATE: ​Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii a stabilit prin caietul de sarcini o serie de reguli stricte în ce priveşte modul de desfăşurare a evenimentului.

Pe parcursul desfăşurării licitaţiei, activitatea ofertanţilor şi a Comisiei va fi supravegheată electronic folosind echipamente audio-video. Supravegherea va fi limitată la spaţiile comune şi la încăperea rezervată Comisiei. Înregistrările vor fi arhivate de ANCOM la încheierea procedurii.

Toate rundele primare vor fi programate să se desfăşoare între orele 9.00 şi 16.00, în zilele lucrătoare. Fiecare ofertant trebuie să asigure în fiecare zi prezenţa permanentă a reprezentanţilor săi la locaţia aleasă pentru desfăşurarea procedurii de licitaţie începând cu ora 9.00 şi până la ora 16.00.

Accesul reprezentanţilor ofertanţilor în locaţia licitaţiei va fi permis doar în următoarele condiţii: trei persoane cu împuternicire să semneze şi doi reprezentanţi fără drept de semnătură, nominalizaţi expres de către ofertanţi.

În vederea depunerii ofertei într-o anumită rundă, un reprezentant al fiecărui ofertant va completa şi semna un formular specific de ofertă, în timpul stabilit pentru desfăşurarea rundei respective. Formularul va putea fi completat fie de mână, fie prin utilizarea sistemului electronic suport. În acest ultim caz, formularul, disponibil în sistemul electronic suport, va putea fi completat şi printat folosind exclusiv echipamentele IT puse la dispoziţia ofertantului în încăperea rezervată acestuia.

Nu există limită minimă sau maximă de preţ pentru ofertele de alocare. Acestea trebuie să fie exprimate în euro.

UPDATE:  ANCOM scoate la licitaţie benzile de 800, 900, 1800 şi 2.600 Mhz. Este prima dată când licenţele  de spectru se acordă printr-o procedură de selecţie competitivă. 

Operatorii pot licita pentru două tipuri de licenţe: pe termen lung (15 ani, valabile până în aprilie 2029) şi pe termen scurt (1 an şi trei luni, valabile până în aprilie 2014). Pentru licenţele pe termen lung, ANCOM scoate la licitaţie 42 de blocuri pereche de câte 5 MHz, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1800 MHz şi 14 în banda de 2600 MHz, precum şi 3 blocuri nepereche de câte 15 MHz în banda de 2600 MHz. 

Aceste licenţe se vor acorda cu începere de la 6 aprilie 2014. Pentru licenţiere pe termen scurt, ANCOM scoate la licitaţie 10 blocuri pereche de 2,5 MHz în banda de 900 MHz şi 6 blocuri pereche de 5 MHz în banda de 1800 MHz, resurse care sunt în marea lor majoritate folosite în prezent de Orange şi Vodafone.

Potrivit zf.ro, reprezentanţii celor cinci companii au sosit la sediul ANCOM. La licitaţie participă patru mari firme din industria telecom din România, Cosmote, Vodafone, Orange şi RCS&RDS, dar şi o companie mai mică, deţinută de Sebastian Ghiţă: 2K Telecom. 

Iniţial se zvonea de intrarea unui alt jucător pe piaţa românească, odată cu această licitaţie, se pare că piaţa autohtonă va fi în continuare împărţită între cei prezenţi în momentul de faţă. Dacă la finalul licitaţiei se vor vinde toate licenţele, statul va încasa aproape 726 de milioane de euro. 

Din păcate pentru piaţa locală de comunicaţii, banii din licitaţie vor fi redirecţionaţi către agricultură. „Suntem în măsură să începem proiectele pentru a sprijini producătorii agricoli afectaţi de secetă, practic, una din sursele importante de venituri pentru bugetul nostru în cadrul lunii octombrie, în mod normal, în urma unei licitaţii organizate de Ministerul Comunicaţiilor, toţi banii proveniţi din această licitaţie vor merge pentru sprijinirea agriculturii şi în special, sigur, a agricultorilor care au fost afectaţi de secetă", a spus premierul Ponta la finalul şedinţei de Guvern din data de 23 august, conform transcrierii oficiale publicate de Biroul de presă al Guvernului.

Statul român vinde licenţe de 15 luni şi de 15 ani, fiind cea mai mare licitaţie din domeniu. Rămâneţi pe „National Post“ pentru a afla rezultatul licitaţiei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite