Chinezii vor salva Centrala Mintia şi câteva mine viabile din Hunedoara. Vor investi până la 300 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fără investiţii masive, termocentralele n-ar mai rezista prea mult
Fără investiţii masive, termocentralele n-ar mai rezista prea mult

Directorul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Daniel Andronache, a declarat luni, la Deva, că două companii din China vor să investească între 200 şi 300 de milioane de euro pentru Termocentrala Mintia şi alţi 60 de milioane de euro pentru unităţile miniere viabile.

Directorul CEH, Daniel Andronache, a declarat într-o conferinţă de presă, la Deva, că reprezentanţii Companiei Naţionale de Electricitate din China şi China Coal vor să investească aproximativ 300 de milioane de euro în instalaţia de desulfurare şi în retehnologizarea de la Termocentrala Mintia. Alţi 60 de milioane de euro ar putea fi alocaţi pentru unităţile miniere viabile, banii urmând a fi rambursaţi în termen de 20 de ani, cu o dobândă de 2 la sută, potrivit Mediafax.

Discuţiile tehnice s-au încheiat

"Am depăşit cam toate barierele legate de investiţie, vor să intrăm într-un parteneriat pe care ni-l dorim şi noi. În prima fază să rezolvăm acea problemă de care se discută de zece ani, desulfurarea pentru grupurile 3 şi 4, retehnologizarea grupului 4, investiţii ce trebuie finalizate până în 2016, după care să continuăm celelalte proiecte pe care le avem în programul nostru de dezvoltare. Practic, discuţiile tehnice şi financiare s-au terminat, am căzut de comun acord, acum urmează ca partea juridică şi partea economică să stabilească detaliile şi modul în care se face achiziţia, ca să corespundem cerinţelor legale", a declarat Daniel Andornache, directorul CEH.
Potrivit sursei citate, Compania Naţională de Electricitate din China va investi în primă fază între 200 şi 300 de milioane de euro pentru instalaţia de desulfurare şi retehnologizarea grupului 4, conducerea Complexului având de gând să se dezvolte şi pe gaz şi hidro prin construcţia de microhidrocentrale.

Ei cu utilajele, noi cu forţa de muncă

"Ei finanţează investiţia. Chinezii produc utilajele, le aduc, aduc şi inginerii, le montează, iar noi asigurăm forţa de muncă. Timp de 20 de ani returnăm banii cu o dobândă de 2 la sută", a mai precizat Andronache.

Directorul CEH a mai precizat că pentru retehnologizarea unităţilor miniere viabile, care în maxim o lună de zile vor face parte din complex, China Coal oferă 60 de milioane de euro. Şi în acest caz discuţiile sunt avansate, juriştii urmând să găsească metodele legale pentru achiziţii.

"Dacă se putea, veneam cu contractele semnate", a mai spus Andronache, directorul CEH sperând ca în maxim o lună documentele să fie semnate.
Potrivit acestuia, statul chinez are pentru Europa de Est un fond de investiţii de 10 miliarde de dolari.

Un alt proiect: microhidrocentrale

Tot chinezii ar putea fi cei care vor investi în construirea de microhidrocentrale în cadrul Complexului Energetic Hunedoara şi într-un grup pe gaz la Mintia, astfel încât preţul pe megawattul produs de complex să ajungă la 35-40 de euro.
 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite