CFR Călători primeşte 579 de milioane de lei cu împrumut de la Finanţe şi aproape 32.500 de tone de carburanţi de la rezerva de stat

CFR Călători primeşte 579 de milioane de lei cu împrumut de la Finanţe şi aproape 32.500 de tone de carburanţi de la rezerva de stat

Transportul feroviar de călători este subvenţionat de stat

Ministerul Finanţelor va acorda CFR Călători un împrumut din Trezorerie de 579 de milioane de lei, cu termen de rambursare 27 noiembrie, pentru plata restanţelor către CFR SA, operatorii feroviari de transport călători urmând să primească şi carburanţi din rezerva de stat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia a fost luată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă.

Carburanţii vor fi acordaţi în contul compensaţiei serviciilor publice sociale pentru transportul public feroviar de călători.

În acest sens, vor fi scoase, cu titlu gratuit, din rezerva de stat 32.487 de tone de carburanţi, respectiv motorină Euro 4 şi Euro 5.

Decizia a fost convenită cu FMI

În ultima scrisoare de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Executivul îşi asumă includerea în ţinta de deficit pentru primul trimestru a unui împrumut din Trezorerie pentru CFR Călători, pentru reducerea arieratelor.

Împrumutul urmează să fie înregistrat drept cheltuială bugetară la prima rectificare a bugetului pe acest an.

În acelaşi document se arată că datoriile companiilor feroviare către furnizorii de electricitate şi cele ale CNADNR vor fi plătite parţial, respectiv integral din buget, iar alte companii vor fi trecute în insolvenţă "sau lichidare", pe această listă fiind deja incluse Intervenţii Feroviare, Romavia şi Servicii Energetice Oltenia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: