CEZ vrea să vândă parcul eolian de 600 MW de la Cogealac şi Fântânele, după ce nu a mai primit certificate verzi pentru o parte a investiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul CEZ de la Cogealac-Fântânele este cel mai mare de pe uscat din Europa
Parcul CEZ de la Cogealac-Fântânele este cel mai mare de pe uscat din Europa

Grupul ceh CEZ este dispus să vândă integral parcul eolian deţinut în România, la Fântânele şi Cogealac, dacă va primi o ofertă bună pentru acesta, dar intenţionează să rămână pe piaţa din Bulgaria, a declarat directorul diviziei internaţionale, Tomas Pleskac, relatează Wall Street Journal.

„Dacă va fi o ofertă bună“, CEZ va fi dispusă să vândă integral operaţiunile de generare a energiei eoliene din România, dar primeşte şi oferte pentru participaţii minoritare, a spus Pleskac.

Mai mulţi investitori internaţionali şi-au exprimat interesul pentru parcul Fântânele-Cogealac, a arătat Pleskac, fără să dezvăluie valoarea unei astfel de vânzări.

„Parcul eolian din România continuă să producă energie şi va oferi unui potenţial investitor un câştig foarte sigur“, consideră Pleskac.

Adrian Borotea, directorul de afaceri corporatiste al CEZ România, a declarat marţi că CEZ analizează vânzarea unei participaţii minoritare la parcul eolian din România, cel mai mare din Sud-Estul Europei.

Intenţia grupului CEZ de a renunţa la un pachet minoritar din proiectele sale eoliene a fost publicată într-o prezentare pentru investitori realizată luna trecută.

Proiectele eoliene, care împreună au o capacitate de 600 MW, sunt controlate prin intermediul a două companii, Tomis Team, prin care este administrat parcul Fântânele de 347,5 MW, şi Ovidiu Development, care administrează parcul Cogealac de 252,2 MW. Ambele companii sunt controlate în proporţie de 100% de CEZ.

Proiectul Fântânele-Cogealac este compus din 240 de turbine eoliene, iar anul trecut, în primul an complet de funcţionare, a generat 1,25 TWh de energie, acoperind 2,5% din consumul intern al României.

O parte din acest parc nu a fost autorizată de către Comisia Europeană pentru primirea de certificate verzi, deoarece Executivul comunitar a amânat luarea unei decizii pentru ca România să notifice la Bruxelles toate modificările operate schemei de sprijin pentru energia regenerabilă.

Mai puteţi citi:

Guvernul înfiinţează o nouă societate prin divizarea Electrica Bucureşti, pentru administrarea pachetelor minoritare şi vânzare de acţiuni

Guvernul a decis înfiinţarea Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie, prin divizare parţială a Electrica Bucureşti, urmând ca, după finalizarea divizării, compania să vândă, prin ofertă publică de majorare a capitalului, prin aport de capital privat, un pachet de acţiuni nou-emise.

Gabriel Dumitraşcu, şeful privatizărilor din Departamentul pentru Energie: Divizarea Electrica SA va fi decisă joi

Divizarea companiei de stat Electrica SA va fi decisă, joi, în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), a declarat miercuri Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei de Administrare şi Privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie.

Care este legătura dintre educaţie şi energie: numai statele cu populaţii foarte educate ajung să se dezvolte şi să investească peste hotare

România se află în spatele Poloniei, Cehiei sau Ungariei din punct de vedere economic, deoarece acum nu alocă decât 3,2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru educaţie, în urma statelor din Europa, ceea ce ne va menţine în continuare în spatele acestora, a declarat antreprenorul Bogdan Enoiu, proprietarul McCann Erickson, în cadrul unui forum energetic organizat de către revista Forbes.

Autorităţile au demarat controale la Enel, E.ON, CEZ şi Electrica, pentru a verifica starea instalaţiilor. Investiţiile, luate la puricat din cauza defecţiunilor dese

Departamentul pentru Energie şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a început un control la distribuitorii de energie, după ce peste 400 de posturi de transformare au rămas fără curent ca urmare a liniilor avariate de ninsori şi viscol, scrie Agerpres.ro, care citează surse din cadrul Departamentului pentru Energie.

Distribuitorii de energie se plâng de drumurile blocate, după ce vicepremierul Liviu Dragnea a cerut verificarea investiţiilor asumate la privatizare

Companiile de distribuţie a energiei dau vina pe căile de acces la reţelele avariate, care au fost de multe ori îngreunate, sau chiar blocate, dar şi pe întinderea geografică a mare a zonelor unde a fost nevoie de intervenţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite