Cehii de la CEZ și-au recuperat creanțele CFR și vor încă o distribuție de energie în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania cehă CEZ, care deține în România fosta distribuție Electrica Oltenia și cel mai mare parc eolian terestru din Europa, vrea să cumpere încă o companie de distribuție a energiei, din cele trei pe care le mai are statul, a declarat astăzi Jan Veskrna, CEO al CEZ România.

Am discutat cu acționarii din Cehia și, în cazul în care statul ar relua procesul de privatizare, am fi interesați de cele trei distribuții de energie”, a precizat oficialul CEZ.

Voi lua primul zbor către Praga în momentul în care statul va decide să scoată companiile la privatizare”, a adăugat el.

Întrebat dacă CEZ ar fi dispusă să cumpere, în bloc, toate cele trei distribuții care au mai rămas la stat, Veskrna a arătat că acest lucru ar fi „prea mult” pentru companie.

Cea mai logică pentru noi ar fi achiziția Electrica Muntenia Nord, datorită apropierii de Oltenia. Ar fi foarte rapidă integrarea logistică și cea a dispeceratului, dar nu ne cramponăm de asta”, a completat Veskrna.

La stat au mai rămas filialele Electrica Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania Sud. Celelalte cinci distribuții au fost cumpărate în 2005-2006 de către Enel, CEZ și E.ON.

De unde atâta entuziasm?

Oficialii companiei au anunțat că au primit, în sfârșit, datoriile pe care le avea CFR către CEZ Vânzare, după lupte cu Ministerul Economiei și cu cel al Transporturilor care au durat cinci ani.

Ca să primească 250 de milioane de lei, cât era datoria principală a companiei de căi ferate, CEZ a trebuit să renunțe la penalitățile în valoare de 130 de milioane de lei.

Care este rostul privatizărilor

La rândul său, Adrian Borotea, membru în directoratul CEZ România și responsabil de relația cu reglementatorul, a arătat că interesul investitorilor depinde de metodologia privind tarifele reglementate, pe care autoritățile o creionează în acest moment și care va fi valabilă în a treia perioadă de reglementare, adică din 2013 până în 2018.

Este foarte importantă metodologia de stabilire a tarifelor pentru următorii cinci ani. Dacă rata de rentabilitate reglementată va fi extrem de restrânsă, nu va veni niciun investitor”, a spus Borotea.

El a amintit că, din 2008 până acum, deși CEZ avea o rată reglementată de rentabilitate de 10% plus inflația, Autoritatea de Reglementare nu a recunoscut toate investițiile în tarifele finale.

Motivul privatizării este atragerea de investiții. La Electrica Oltenia, după o perioadă de 20 de ani în care investițiile au fost minime, a trebuit să investim anual 50 de milioane de euro din 2005 încoace ca să înlocuim 15% din instalații”, a adăugat el.

Investiții de un miliard de euro în eoliene

Pe de altă parte, Jan Veskrna a menționat că CEZ mai este interesată în România de investiții în producția de energie regenerabilă, dar și de amenajarea unor depozite de gaze.

Compania deține cel mai mare parc eolian terestru din Europa, în comunele Fântânele și Cogealac din județul Constanța, care va fi gata la finele acestui an și va avea o capacitate totală de 600 de MW (240 de turbine eoliene).

Până în 2016, grupul CEZ își dorește 3.000 de MW de energie regenerabilă în România, Polonia și Germania. Din aceștia, circa 1.100 de MW vrem să fie în România. Analizăm mai multe proiecte”, a spus și Ondrej Safar, responsabil cu producția de energie în cadrul CEZ România.

Ceea ce înseamnă un nou parc sau mai multe proiecte eoliene care, însumate, să însemne circa 500 de MW, adică investiții de aproximativ un miliard de euro. Parcul Fântânele-Cogealac a necesitat o investiție totală de 1,1 miliarde de euro.

CEZ a cumpărat în 2005 Electrica Oltenia pentru 500 de milioane de euro și s-a aflat pe lista scurtă, un an mai târziu, pentru achiziția Electrica Muntenia Sud, adjudecată în final de italienii de la Enel.

Istoria CEZ în România cuprinde și două ieșiri din proiecte importante. Este vorba de reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și de termocentrala de la Galați, de unde cehii s-au retras în 2010.

„Mai stați în România sau plecați?”

Anul trecut, CEZ a obținut în România o cifră de afaceri de 2,5 miliarde de lei și un profit net de 45 de milioane de lei. La nivelul CEZ Distribuție, perla afacerilor din România, profitul a fost de 130 de milioane de lei.

Nu e nimic negru sau alb în acest business, iar ce a fost avantaj devine dezavantaj și invers. Ați auzit aici cifre mari, iar investițiile și calitatea serviciilor ar putea suna ca o prezentare de fițe. Dar noi acum culegem roadele unui efort masiv. De fiecare dată când ma întâlnesc cu autoritățile sau cu ministrul (Economiei – n.r.), prima întrebare este dacă mai stăm sau plecăm din România. Anul trecut, răspunsul ar fi fost mai diplomat, dar, după plata datoriilor CFR, răspunsul este clar”, a punctat șeful CEZ România.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite