Cele mai mari afaceri cu lemn din România. Austriecii de la Holzindustrie Schweighofer, Kronospan şi Egger, lideri detaşaţi, alături de Romsilva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele privind tăierile ilegale de păduri şi contrele dintre preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta în privinţa Codului Silvic au adus în atenţia opiniei publice companiile din industria lemnului. „Adevărul“ vă prezintă care sunt cele mai mari afaceri cu lemn din România.

Mii de persoane au protestat, sâmbătă, în mai multe oraşe din ţară din cauza defrişărilor ilegale. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în urma protestelor din ţară, că problema va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Cele mai mari afaceri cu lemn din România. Holzindustrie Schweighofer, miezul scandalului 

Holzindustrie Schweighofer este numele cel mai vehiculat în acest scandal. Premierul Victor Ponta a acuzat că mai mulţi lideri din PNL au avut întâlniri private cu reprezentanţi ai companiei austriece Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l ulterior pe preşedintele Klaus Iohannis, care a retrimis în Parlament legea la reexaminare.

Holzindustrie Schweighofer este cea mai mare companie din industria lemnului din România. Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor, compania austriacă a avut o cifră de afaceri de 2,078 miliarde şi un profit de 431 de milioane de lei în anul 2013, ultimul pentru care sunt disponibile datele. Compania avea un număr mediu de 1.653 de angajaţi, iar tipul de activitate prestată o constituie tăierea şi rindeluirea lemnului.

Compania a fost acuzată că prelucrează lemn tăiat ilegal, ba chiar pe internet a apărut un filmuleţ în acest sens. Scandalul a apărut chiar în presa germană, Der Spiegel prezentând pe larg această problemă.
Informaţia şi clipul menţionat au fost categoric infirmate de reprezentanţii companiei austriece.

Cele mai mari afaceri cu lemn din România. Kronospan are parte de propriile proteste

Kronospan este al doilea grup din domeniul lemnului şi este prezent prin mai multe companii. Cea mai mare este Kronospan Sebeş SA, care a înregistrat în anul 2013 vânzări de 1,12 miliarde de lei, dar şi o pierdere de 59 de milioane de lei. Aceasta are 456 de salariaţi.

O altă firmă din grup, Kronospan România SRL este înregistrată în Braşov şi are pe 2013 o cifră de afaceri de 546 de milioane de lei şi un profit net de 10,6 milioane de lei. Societatea are 206 angajaţi.

Ambele companii au ca domeniu de activitate fabricarea de furnire şi a panourilor de lemn.

Ca şi Holzindustrie, Kronospan este tot din Austria.

Înainte de protestele împotriva defrişărilor, Kronospan a atras propriile proteste, după ce locuitorii din Sebeş au mărşăluit pe străzile oraşului lor şi la Alba Iulia împotriva planurilor companiei de a construi o nouă fabrică de formaldehidă. Iar protestele au avut efect: Ministerul Mediului a decis ca societatea comercială să reia de la început procedura privind obţinerea autorizaţiei integrate de mediu pentru creşterea capacităţii de producţie la fabrică de formaldehidă de pe platforma industrială din Sebeş.

Cele mai mari afaceri cu lemn din România. Egger 

Egger România este tot o subsidiară a unei companii austriece. Grupul Egger îşi are sediul în St. Johann, Tirol, Austria, iar în România compania deţine o fabrică în la Rădăuţi, în judeţul Suceava. Aici sunt produse plăci de PAL brut şi melaminat  pentru industria mobilei şi design interior; plăci OSB construcţii din lemn şi distribuitori specializaţi.

Egger România SRL înregistrat în anul 2013 vânzări totale de 923 de milioane de lei şi un profit net de 63,8 milioane de lei. Compania are 501 angajaţi, potrivit ministerului Finanţelor. Obiectul său de activitate este fabricarea de furnire şi a panourilor de lemn.

Grupul mai are şi alte firme în România, precum Egger Energia sau Egger Retail Products. Egger Technologia SRL are ca obiect de activitate fabricarea de produse chimice de bază şi a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 286 de milioane de lei, un profit de 15,6 milioane de lei şi 48 de angajaţi.

Cele mai mari afaceri cu lemn din România. Kastamonu

Kastamonu România este cea mai mare companie din domeniul industriei lemnului care nu are investitori austrieci în spate, firma fiind din Turcia.

Cu sediul în judeţul Mureş, compania a raportat pe 2013 o cifră de afaceri de 464 de milioane de lei, dar şi o pierdere de 23 de milioane de lei. Compania are 856 de angajaţi, iar obiectul său de activitate îl constituie tăierea şi rindeluirea lemnului, exact ca şi Holzindustrie Schweighofer.

Cele mai mari afaceri cu lemn din România. Ferco şi Losan

Următoarele poziţii în clasament sunt ocupate de către Ferco Steel Export Import şi Losan România.

Potrivit Ministerului Finanţelor, Ferco Steel Export Import are ca obiect de activitate intermedieri în comerţul cu material lemnos şi materiale de construcţii. Pentru anul 2013, societatea a anunţat vânzări în valoare de 189 de milioane de lei şi o pierdere de 4,4 milioane de lei. Compania are 39 de angajaţi.

Cu sediul în Braşov, Losan România are, potrivit celei mai recente raportări, vânzări anuale de 116 milioane de lei şi un profit net de 2,4 milioane de lei, cu zero angajaţi. Obiectul său de activitate: fabricarea de furnire şi a panourilor de lemn.

Cele mai mari afaceri cu lemn din România. Romsilva „Tartorul pădurilor“

În fine, un astfel de top nu poate fi complet fără cea mai mare companie de stat din domeniu, respectiv Regia Autonomă Romsilva. Societatea care are grijă de pădurile statului avea în 2013 o cifră de afaceri de 1,43 miliarde de lei, profit de 69 de milioane de lei şi 17.900 de angajaţi. Domeniul său de activitate: silvicultură şi alte activităţi forestiere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite