CEFC, compania care voia să cumpere Rompetrol, a intrat în incapacitate de plată

CEFC, compania care voia să cumpere Rompetrol, a intrat în incapacitate de plată

CEFC Shanghai International, o filială a China CEFC Energy, nu reuşeşte să facă plăţi de obligaţiuni de 2.09 miliarde de yuani (327.3 milioane de dolari.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit Reuters, este prima dată când societatea a ratat plăţi de obligaţiuni şi urmează îngrijorarea privind capacitatea sa de a-şi achita datoriile din februarie, când s-a anunţat că preşedintele CEFC, Ye Jianming, a fost cercetat pentru presupusele crime economice.
 
"Au loc schimbări semnificative în ceea ce priveşte producţia şi operaţiunile emitentului. Compania nu a reuşit să strângă suma necesară şi nu este în măsură să plătească la timp", se arată pe site-ul Casei de Compensare din Shanghai.
 
Reprezentanţii CEFC Shanghai au declarat că intenţionează să efectueze plăţile la şase luni de la data scadenţei.
 
Compania a avertizat pe 14 mai că nu este sigur că va fi capabil să plătească principalul şi dobânzile aferente hârtiei comerciale de peste 270 de zile, care a ajuns la scadenţă luni, citând presiuni majore asupra operaţiunilor.
 
La o întâlnire recentă, deţinătorii de obligaţiuni au votat în mod covârşitor în favoarea unor propuneri care solicită CEFC Shanghai să furnizeze detalii cu privire la finanţele sale şi să elibereze un plan de rambursare, potrivit unei depuneri publicate săptămâna trecută pe site-ul web al sistemului de schimb valutar al Chinei (CFETS).
 
CEFC Shanghai are 12 obligaţiuni în valoare de un total de 27,6 miliarde de yuani, potrivit datelor Reuters Eikon, inclusiv obligaţiuni în valoare de 8,1 miliarde de yuani cu scadenţă în acest an. 
 
În martie, KazMunaiGas anunţa că va vinde pachetul de 51% din acţiunile KMG International (fosta Rompetrol Group) către CEFC China, în ciuda demisiei şefului companiei chineze, dar a fost vânzarea a fost amânată până la sfârşitul lunii iunie.
 
„Înţelegem că toate declaraţiile recente... din presă cu privire la CEFC nu afectează termenii vânzării şi contractul de cumpărare”, a transmis KazMunaiGas. „Ambele părţi sunt încă pe deplin angajate să încheie tranzacţia în viitorul apropiat”, potrivit companiei.
 
„Acordul de a vinde o participaţie de control în Kazmunaygaz International (KMGI) către CEFC nu este închis definitiv din cauza unor obligaţii rămase, care urmează să fie finalizate până la 30 iunie 2018”, a a anunţat KazMunaiGas. Reprezentanţii companiei nu au specificat care sunt obligaţiile rămase.
 
În decembrie 2016, KMG şi CEFC au semnat un acord privind achiziţionarea unei participaţii de 51% în KMGI, ce reprezintă operaţiunile de rafinare, comercializare şi distribuţie a produselor petroliere prin staţiile Rompetrol din România, Bulgaria, Moldova, Georgia, precum şi prin parteneri în regiunea Mării Negre.
 
Ye Jianming, proprietarul firmei China Energy Fund Committee (CEFC) din Shanghai, a fost arestat în China, la începutul lunii martie, el fiind acuzat de presupuse infracţiuni economice, potrivit Reuters.
 
KMG a transmis anul trecut că CEFC a promis investiţii în dezvoltarea de noi proiecte în România şi în alte părţi ale Uniunii Europene, precum şi în ţările învecinate cu Silk Route, în timp ce KMG va continua să livreze ţiţei către unităţile KMGI.
 
În cursul lunii septembrie, conglomeratul chinez CEFC a fost de acord să cumpere o participaţie de 14,16% din Rosneft de la un consorţiu al Glencore şi Autoritatea de Investiţii din Qatar, consolidând parteneriatul energetic dintre Moscova şi Beijing.
 
Acordul, care era de aşteptat să implice împrumuturi de la bănci ruseşti şi chineze, nu este încă complet.
 
Totodată, şi filiala cehă a CEFC, CEFC Europe, a renunţat la planurile privind cea mai mare afacere pe care urma să o facă în Cehia.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: