Ce trebuie să ştie românii cu poliţe la Astra Asigurări după intrarea în faliment a companiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea de Supraveghere Financiară a hotărât intrarea în faliment a Astra Asigurări, companie cu 1,8 milioane de clienţi şi 2,5 milioane de poliţe valabile. După ce instanţa va pronunţa decizia finală, Fondul de Garantare a Asiguraţilor va prelua plata despăgubirilor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis miercuri intrarea în faliment a Astra Asigurări, după ce societatea aflată în administrare specială nu a reuşit să aducă un aport de capital de 425 de milioane de lei, sumă necesară în procesul de redresare. Compania are 1,8 milioane de asiguraţi şi 2,5 milioane de poliţe valabile, astfel că plata despăgubirilor va fi preluată de Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), structură creată special pentru a acorda daune în cazul în care o societate ajunge în situaţia de a nu-şi mai putea achita datoriile.

„Consiliul ASF a analizat situaţia Astra Asigurări pe baza raportului administratorului special KPMG privind stadiul planului de redresare financiară. Concluziile raportului au fost că sunt întrunite toate cele trei condiţii legale care definesc starea de insolvenţă: incapacitatea de plată a datoriilor exigibile cu disponibilităţi băneşti, scăderea marjei de solvabilitate şi imposibilitatea restabilirii situaţiei financiare a societăţii de asigurare-reasigurare în cadrul procesului de redresare“, a afirmat Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF. 

Asiguraţii pot cere banii înapoi

Autoritatea de Supraveghere Financiară va prezenta cererea de intrare în faliment a companiei Astra Asigurări, controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, urmând ca instanţa să ia o decizie în 10-20 de zile. Fondul de Garantare a Asiguraţilor poate acţiona numai după decizia instanţei. 

Ce pot face cei care au poliţe încheiate la Astra? Până la aprobarea falimentului, asiguraţii Astra pot să denunţe poliţele şi vor primi înapoi de la companie o parte din primele plătite în avans, proporţional cu perioada rămasă până la expirarea contractului. Dacă solicitarea este transmisă după decizia instanţei, rambursarea unei părţi din prima de asigurare plătită se face de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor.  

Totodată, după decizia instanţei, FGA va prelua de la Astra dosarele de despăgubire primite de societate, pe care urmează să le soluţioneze şi să plătească sumele necesare. Solicitările de despăgubire se ridică în prezent la 76 milioane de lei.

„Până la momentul când vom avea decizia judecătorească a falimentului, Astra preia în continuare şi gestionează dosarele de daune pe care le primeşte, achitând despăgubirile. Până când FGA va prelua dosarele de daune, clienţii se vor adresa către Astra, deci dosarele se înregistrează“, a declarat Carmen Radu, preşedintele FGA, numit în funcţie săptămâna trecută de către Consiliul ASF.

Ea a arătat că Fondul va prelua activitatea Astra la o lună după decizia instanţei, apoi clienţii vor depune dosarele de daună la FGA, care va achita despăgubirile. „Noi vom începe să evaluăm dosarele de daună din momentul în care le-am preluat. În cazul în care în instanţă pot fi anulări ale deciziilor de despăgubire, noi ne vom înscrie apoi la o masă credală, nu punem asiguratul în postura de a aştepta o decizie finală“, a adăugat Radu.

La rândul său, preşedintele ASF a precizat că Astra „nu este pe zero“, aşa încât poate achita despăgubirile pentru daune până la preluarea de către FGA.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul FGA, instituţia preia dosarele de daună şi evidenţele tehnico-operative şi contabile aferente acestor dosare, întocmeşte listele potenţialilor creditori de asigurări ai societăţii de asigurări aflată în stare de insolvabilitate şi publică listele potenţialilor creditori de asigurări într-un ziar de circulaţie şi pe portalul Fondului. 

Plafonul de despăgubire: 450.000 de lei

Plafonul de despăgubire la care un asigurat are dreptul este de 450.000 de lei, iar Negriţoiu a precizat că majoritatea asiguraţilor se încadrează în acest plafon. Totuşi, sunt şi companii care solicită sume mult mai mari în baza poliţelor încheiate cu Astra. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) cere despăgubiri de 95 de milioane de lei de la Astra cu titlu de garanţie, după ce compania Romstrade nu a finalizat de modernizat Transalpina. De asemenea, combinatul chimic Oltchim – aflat în insolvenţă – cere 10 milioane de euro pentru o poliţă de asigurare împotriva  managementului defectuos.

Fondul are un miliard de lei

Preşedintele ASF a arătat că Astra Asigurări avea la 30 iunie o marjă de solvabilitate disponibilă negativă de 871 de milioane de lei, un coeficient de lichiditate de 0,03% şi un necesar de capital de aproximativ 968 de milioane de lei. Acesta a mai arătat că valoarea rezervelor de despăgubire la Astra este de 650 de milioane de lei, impactul calculat de ASF ridicându-se la 700 de milioane de lei, în timp ce Fondul de Garantare a Asiguraţilor are disponibilităţi de un miliard de lei. Conform raportului pe anul 2014, acesta avea la îndemână la finele anului trecut o sumă de 909 milioane de lei, banii fiind plasaţi în conturi curente, depozite bancare şi titluri de stat. 

Cronologia unui final aşteptat

Astra Asigurări este cel mai mare faliment financiar din România de la criza bancară din perioada 1997-2000, când mai multe bănci mici au fost lichidate, iar statul a salvat Bancorex şi Banca Agricolă. Astra a intrat în procedură de administrare specială în luna februarie a anului trecut, după ce mai multe service-uri auto s-au plâns la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) că nu îşi încasează banii cuveniţi din reparaţiile realizate în baza poliţelor de răspundere civilă auto (RCA).

În acel moment, Astra, companie patronată de omul de afaceri Dan Adamescu, era liderul sectorului de asigurări din România. Compania de consultanţă KPMG, administratorul special al Astra, a inventariat bunurile şi datoriile societăţii, stabilind ulterior că aceasta are nevoie de o majorare de capital de 425 de milioane de lei. Compania a atras însă doar 134.000 de lei. Zilele trecute, acţionarii majoritari ai Astra, firmele The Nova Group Investments (72,75%) şi Epsilon Estate Provider (27,01%), controlate de Adamescu, au transmis că vor să aducă cei 425 de milioane de lei în companie, în două etape, până în septembrie 2016. În plus, au solicitat ASF retragerea administrării speciale, preluarea AXA Life Insurance şi eliminarea unei limitării a activităţii de subscriere.

Preşedintele ASF a declarat ieri că Astra a ajuns în situaţia falimentului din cauza lăcomiei acţionarilor, care au ţinut prea mult la „zestre“ şi nu au reuşit să atragă astfel un investitor. El a precizat că investitorii cu care s-au purtat cele mai avansate discuţii au fost Ergo (Germania), PZU (Polonia) şi Fossum Group (Portugalia). 

Astra Asigurări în cifre

Persoane asigurate: 1,8 milioane

Poliţe valabile: 2,5 milioane 

Impactul despăgubirilor: 700 de milioane de lei

Marjă de solvabilitate disponibilă negativă*: 871 de milioane de lei

Coeficient de lichiditate*: 0,03%

Necesar de capital*: 968 de milioane de lei 

Valoarea subscrierilor**: 770 de milioane de lei 

Indemnizaţii brute plătite**: 363,6 milioane de lei

*) date valabile la 30 iunie 2015

**) date valabile la sfârşitul lui 2014

Ce alţi asigurători mai au probleme 

Pe piaţa locală sunt şi alte companii de asigurări care au probleme. Carpatica Asig, aflată în procedură de redresare financiară, a completat planul cu măsuri suplimentare, aprobate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, şi trebuie să vină până la 31 august cu un capital subscris de 2,5 milioane de lei, dar şi să atragă un investitor până la 15 decembrie. Pe de altă parte, Euroins trebuie să refacă planul de măsuri după ce nu s-a conformat cerinţelor. Companiile de asigurare participante la exerciţiul de stres BSR (Balance Sheet Review) au transmis Autorităţii de Supraveghere Financiară, până la 4 august, planurile de măsuri pentru remedierea aspectelor constatate în cadrul exerciţiului, acestea fiind analizate de autoritate.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite