Ce resurse de petrol şi gaze ascunde Marea Neagră şi ce companii se bat pe ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lebăda, Sinoie, Pescăruş, Istria sau Neptun sunt denumiri aparent fără semnificaţie pentru majoritatea românilor, însă pentru companiile care caută  „aurul negru“ în adâncurile Mării Neagre, acestea reprezintă perimetrele care le pot aduce miliarde de dolari în conturi.

Explorarea în Marea Neagră a început în anii ’70, iar prima descoperire de hidrocarburi a avut loc abia în 1980, exploatarea propriu-zisă începând şapte ani mai târziu. Rezultatele nu au fost însă spectaculoase.La puţin timp după căderea regimului comunist, statul român a reluat explorările, dar fără succes.

Odată cu apariţia de noi tehnologii în explorarea resurselor de petrol şi gaze, largul Mării Negre a intrat pe lista de priorităţi a investitorilor de renume, mai ales că România a devenit membru al Uniunii Europene.

Primul pas a fost făcut de ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume, care în 2008 a încheiat un parteneriat cu OMV Petrom. Odată aprins fitilul, Marea Neagră a  devenit un adevărat magnet în atragerea altor investitori de talie mondială, potrivit unei analize realizate de capital.ro.

Primul zăcământ cu adevărat important, perimetrul Neptun,  a fost descoperit la începutul lui 2012 de compania ExxonMobil.

În prezent, Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) are încheiate contracte de explorare pentru zece perimetre din Marea Neagră. Singura companie care face operaţiuni de exploatare în prezent este OMV Petrom, în perimetrul Istria, la cinci zăcăminte: Lebăda Est şi Vest (unde se fac exploatări din 1987), Sinoie, Pescăruş şi Delta.

Investiţii asumate, dar ţinute la secret

Rezervele de petrol şi gaze din Marea Neagră rămân o enigmă pentru opinia publică. Prin acordurile încheiate de ANRM, fiecare investitor s-a angajat la investiţii de ordinul milioanelor sau chiar sutelor de milioane, în funcţie de performanţe, dar Agenţia are dreptul  să rezilieze unilateral contractele încheiate dacă firmele nu-şi respectă planurile de investiţii asumate. Aceste contracte au statut de informaţii clasificate, potrivit reprezentanţilor ANRM.

Concesionarii anunţă de obicei identificarea unor resurse semnificative, însă reprezentanţii ANRM spun că aceste estimări pot fi şi eronate. 

„Nu ne putem pronunţa asupra rezervelor până nu este finalizată explorarea acestor zăcăminte. Desigur că aceste companii care au concesionate perimetre din Marea Neagră lansează comunicate de presă, însă la o analiză atentă, constatăm că toate acestecomunicate de presă conţin afirmaţii anticipative“, au transmis reprezentanţii ANRM pentru capital.ro.

12 contracte, un milion de dolari

Cu toate că reprezentanţii ANRM nu sunt siguri în ceea ce priveşte valoarea resurselor ce ar putea fi explorate în Marea Neagră, OMV Petrom şi ExxonMobil au început, în urmă cu aproximativ o lună, un amplu program de achiziţii pentru continuarea lucrărilor din perimetrul Neptun, suma totală estimată a celor 12 contracte de servicii fiind estimată la aproximativ un milion de dolari.

De exemplu, ExxonMobil aşteaptă, până pe 7 ianuarie, oferte de servicii de foraj marin, pe o perioadă de patru ani, valoarea estimativă a contractului fiind cuprinsă între 250 şi 750 milioane de dolari.

În luna februarie, ExxonMobil a anunţat că a identificat un zăcământ de gaze naturale, estimat la 42-84 miliarde metri cubi, ceea ce ar înseamna de trei-şase ori consumul anual al României. Zăcământul a fost descoperit în urma forării puţului Domino-1 de către ExxonMobil, prima operaţiune la mare adâncime în largul ţărmului românesc, cu o adâncime de peste 3.000 de metri. Domino-1 este amplasat în Blocul Neptun, la 170 de kilometri de ţărm, în ape cu o adâncime de aproximativ 930 de metri.

Primele exploatări abia spre finalul deceniului

Reprezentanţii celor două mari companii estimează că abia în 2019-2020 am putea avea pe piaţă gaze naturale din Marea Neagră.

„Este prea devreme în procesul de evaluare şi explorare pentru a determina dacă blocul Neptun se va dovedi în final exploatabil comercial sau nu. Totuşi, dacă viitoarele lucrări vor confirma fezabilitatea tehnică şi comercială a producţiei de gaze naturale la mare adâncime în blocul Neptun, viitoarele investiţii în fazele de explorare şi dezvoltare ar putea ajunge la câteva miliarde de dolari, iar prima extragere ar putea avea loc cel mai devreme spre sfârşitul deceniului“, anunţau cei de la ExxonMobil şi OMV Petrom la începutul anului.

INFOGRAFIE cu toate perimetrele de exploatare din Marea Neagră realizată de capital.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite