Ce presupune acordul CE pentru vaccinurile anticovid şi cine plăteşte despăgubiri pentru efectele secundare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Acordul încheiat de Comisia Europeană cu una dintre companiile farmaceutice care vor livra statelor membre sute de milioane de doze de vaccin anti-covid, conţine anumite clauze privind despăgubirile ce vor fi plătite în cazul apariţiei unor efecte secundare, scrie economica.net.

Conform înţelegerii dintre Comisia Europeană şi compania AstraZeneca, prin care aceasta din urma va livra statelor membre vaccinuri împotriva Sars-Cov-2, responsabilitatea asupra calităţii vaccinului aparţine companiei, scrie economica.net.

Însă, “pentru a compensa riscurile potenţiale asumate de producător din cauza perioadei de timp neobişnuit de scurte pentru dezvoltarea vaccinului, acordul prevede ca statele membre să poată despăgubi producătorul pentru eventualele obligaţii asumate, numai în condiţiile specifice stabilite în acord”.

Comisia a precizat însă că “nu va face compromisuri cu privire la aplicarea normelor existente care se aplică introducerii pe piaţă a unui produs farmaceutic” şi că “s-a asigurat că acordul cu AstraZeneca este pe deplin conform cu legislaţia UE şi, în special, respectă şi protejează pe deplin drepturile cetăţenilor.

Vaccinul împotriva covid-19 dezvoltat de laboratorul AstraZeneca şi Universitatea Oxford are o eficienţă medie de 70%, anunţa alianţa luni într-un comunicat, relatează AFP.

În primă fază, compania va livra statelor membre 300 de milioane de vaccinuri.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, AZD1222, nu a înregistrat cazuri severe de Covid-19, nici spitalizări, potrivit comunicatului transmis de laborator.

El are o eficienţă de până la 90%, după ce ce se administrează mai întâi jumătate de doză şi apoi o doză completă, la o lună distanţă, iar eficienţa se reduce la 62% când este administrată o doză completă la o distanţă de o lună. 

Acest vaccin este mai puţin eficient decât cele ale Pfizer/BioNTech sau Moderna, care au o eficienţă mai mare de 90%.

Citeşte şi:

Vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca şi al Universităţii Oxford declanşează o reacţie puternică a sistemului imunitar în cazul vârstnicilor

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite