Câţi bani pierde România în lipsa turiştilor străini

Câţi bani pierde România în lipsa turiştilor străini

Foto arhiva Adevărul

Restricţiile de circulaţie impuse în întreaga lume afectează puternic economiile statelor, inclusiv pe cea a ţării noastre, care are deja pierderi însemnate din cauza lipsei turiştilor străini.

Potrivit informaţiilor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate marţi, numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile colective de cazare turistică a fost, în 2019, de 2,67 milioane, cheltuielile acestora însumând 6,89 miliarde lei.
 
În trimestrul patru din 2019, numărul acestora s-a ridicat la 563.700, iar cheltuielile lor s-au situat la 1,41 miliarde de lei.
 
Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 54% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în trimestrul patru din 2019, cheltuielile acestora reprezentând 56,7% din total. 46% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în trimestrul patru din 2019 au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (66%) şi pentru vizitarea prietenilor şi rudelor (16,4%).
 
Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi, precizează INS.
 
Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 53,1% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 27,1% şi-au organizat singuri deplasarea. Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 83,3% din numărul total de turişti, în timp ce 10,9% au utilizat autoturisme proprii, 4,6% autocare şi autobuze, iar 1,2% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).
 
Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 54,5% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în anul 2019, cheltuielile acestora reprezentând 57,5% din total. 45,5% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în anul 2019 au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (68,2%) şi pentru vizita rudelor şi prietenilor (10,3%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.
 
Potrivit statisticii, din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,9%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (92,2% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,9%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 13,1%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 45% au fost destinate alimentelor şi băuturilor, iar 32,9% cadourilor şi suvenirurilor. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 52,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 39,6% din totalul cheltuielilor pentru recreere.
 
Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 48,6% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 32,3% şi-au organizat singuri sejurul.
 
Potrivit datelor INS, principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 80,7% din numărul total de turişti, în timp ce 11%, au utilizat autoturisme proprii, 6,8% autocare şi autobuze, iar 1,5% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările