Financial Times, despre succesul startup-urilor din tehnologie dezvoltate în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto arhivă Adevărul
foto arhivă Adevărul

Bucureştiul era odată cunoscut drept cea mai izolată capitală din Estul Europei, însă acum a intrat în rândul oraşelor europene cu un potenţial puternic, scrie Financial Times.

În jurul anului 2000, companiile de IT din Vestul Europei şi-au îndreptat atenţia către capitala României, atrase de absolvenţii foarte instruiţi ai universităţilor de matematică din Bucuresti.

În acest moment, Bucureştiul se află printre primele oraşe din Europa ca şi număr de specialişti în domeniul IT, devenind astfel „oraşul ideal” pentru deschiderea unei afaceri în programare sau product development. 

Un avantaj indubitabil pe care Bucureştiul îl deţine pentru deschiderea unei afaceri în IT este viteza internetului, care se clasează pe primul loc în Europa.

De asemenea, Guvernul României pune la dispoziţie 40 de milioane de euro, constând în fonduri europene pentru antreprenori, iar centre precum „Gemini Solutions Foundry” oferă consiliere contabilă şi consiliere legală pentru afacerile noi şi inovative.

Salariile sunt în creştere, ceea ce reprezintă un avantaj pentru români, nu neapărat pentru business-ul tău, iar impozitul salarial este printre cele mai mari din Europa. 

„Cea mai bună strategie este să produci şi să dezvolţi în România, după această etapă cel mai indicat este să te îndrepţi către alte pieţe din afara graniţelor ţării”, declară Dragoş Stanca, fondatorul ICEEfest, cel mai mare eveniment românesc din domeniul digital.

Deşi zborul între Londra şi Bucureşti durează doar trei ore, zborurile către State Unite ale Americii sunt foarte îndepărtate. Piaţa de desfacere a României este mică, aşadar business-ul tău poate beneficia de un start-up în Bucureşti, dar ca şi perspectivă de viitor economiştii recomandă intrarea pe pieţe cu capital mai mare.

Printre afacerile de succes care au luat naştere în Bucureşti se numără BitDefender, companie românească ce a dezvoltat un antivirus folosit de peste 500 de milioane de clienţi. Sediul BitDefender se află în Bucureşti, iar compania şi-a deschis subsidiare în Europa şi SUA bucurându-se de notorietate la nivel mondial.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite