Cât costă să faci o fermă de vaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cât costă să faci o fermă de vaci
Cât costă să faci o fermă de vaci

Sunt mulţi care vor să înceapă o afacere în agricultură şi se întreabă şi cât costă să faci o fermă de vaci. Iată care sunt avantajele şi dezavantajele unei astfel de afaceri în agricultură.

Cei mai mulţi fermieri îţi vor spune că nu te costă foarte mult să faci o fermă de vaci, dar îţi vor preciza că nu e o afacere în agricultură foarte profitabilă. Însă, de fapt, înainte să vă întrebaţi cât costă să faci o fermă de vaci ar fi mai bine să vă gândiţi cum valorificaţi producţia de lapte şi unde vindeţi brânzeturile, dacă aveţi de gând să faceţi şi procesare. 

Dacă aveţi o rezolvare pentru acest aspect foarte important, vă puteţi gândi apoi să faceţi primul pas pentru a deschide o fermă de vaci. Trebuie să aveţi o păşune şi un teren pentru producţie furajelor. Puteţi să luaţi teren în arendă sau, dacă aveţi bani, să îl cumpăraţi. În timp vă recuperaţi cu siguranţă investiţia. Pe lângă aceste investiţie, aţi mai avea nevoie de un buget pentru construirea unui grajd, care ar costa în jur de 10.000 de euro. Apoi mai aveţi nevoie de o sală de muls, un tanc pentru colectarea laptelului şi două mulgătoare, care ar mai costa în jur de 7.000 de euro. 

Puteţi începe ferma cu aproximativ 15 vaci. O vacă de lapte de rasă costă, în medie, în jur de 2.500 de euro. Unul dintre dezavantaje principale este că investiţia se recuperează destul de greu, în aproximativ 3-4 ani, potrivit fermierilor care au astfel de ferme.

Cât te costă să faci o fermă de vaci. Cum accesezi fonduri europene

De anul acesta, din luna februarie, tinerii fermieri din România pot putea obţine până la 50.000 de euro fonduri europene nerambursabile pentru a dezvolta o afacere la ţară. Pentru ca proiectul să fie eligibil, tânărul fermier trebuie să aibă până în 40 de ani şi să practice activităţi agricole. 

Tinerii agricultori care vor să-şi înceapă o fermă pot accesa fonduri europene în agricultură. Mai exact, Ministerul Agriculturii anunţă că pentru o perioadă de cinci ani, fiecare tânăr care are un proiect în domeniul agriculturii poate primi până la 50.000 de euro.

Banii se vor acorda în două tranşe. Prima, în valoare de 75%, se va da la începutul proiectului, iar cea de-a doua în maxim trei ani de la decizia de finanţare. Fermierul trebuie să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află exploataţia, trebuie să prezinte un plan de afaceri, să devină fermier activ şi să nu aibă un alt serviciu în acelaşi timp.

Tânărul fermier trebuie să mai demonstreze, înaintea să primească a doua tranşă, că a îmbunătăţit performanţele exploataţiei agricole şi că valoarea producţiei vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranşe.

Fonduri europene în agricultură. Câţi bani va cheltui România

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), care se va derula până în 2020, în ţara noastră ar urma să se investească peste 9,3 miliarde de euro, din care 8 miliarde sunt fonduri europene, iar restul din bugetul naţional. Primele măsuri de investiţii PNDR pentru 2015 au fost lansate din luna martie. 

Prin măsurile lansate vor fi alocate fonduri europene în agricultură pentru tineri şi fonduri europene pentru modernizarea exploataţiilor agricole. Mai exact, fermierii vor avea la dispoziţie fonduri europene nerambursabile de 205,7 milioane de euro pentru modernizarea exploataţiilor agricole prin submăsura 4.1 şi de 111,2 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri prin submăsura 6.1. 

     

De asemenea, încă de anul trecut, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au postat pe site-ul instituţiei o serie de proiecte-tip care să nu mai aibă nevoie să fie însoţite de întreaga serie de avize şi autorizaţii, ci doar de avizul de vânzare a producţiei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite