Casa de Insolvenţă Transilvania: Industria conduce topul insolvenţelor din acest an, cu active de 470 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Energetic Hunedoara este cea mai mare companie care a intrat în insolvenţă în acest an  FOTO Getty Images
Complexul Energetic Hunedoara este cea mai mare companie care a intrat în insolvenţă în acest an  FOTO Getty Images

Industria ocupă primul loc în topul sectoarelor economice marcate de procedura insolvenţei în perioada ianuarie-august 2016, reprezentând 45% din totalul firmelor aflate sub protecţia creditorilor, cu active de 470 de milioane de euro, potrivit unei analize realizate de către Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR).

Deşi numărul societăţilor care au intrat în insolvenţă în primele opt luni ale acestui an s-a înjumătăţit faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea activelor imobilizate din industrie s-a dublat, de la peste 300 de milioane de euro, la puţin peste 600 de milioane de euro, conform studiului.

Complexul Energetic Hunedoara atârnă greu

„Industria energetică este cea mai reprezentativă pentru a ilustra această tendinţă de scădere a numărului de societăţi intrate în procedură, dar de creştere a impactului în economia românească. Piaţa energiei în insolvenţă a crescut de aproximativ 11 ori în 2016, numai insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara reprezentând 87% din valoarea aceasteia; asta în timp ce numărul afacerilor din energie care au intrat în procedură a scăzut la mai puţin de jumătate, de la opt la trei societăţi“, a declarat Andreea Cionca – Anghelof, managing partner în cadrul CITR.

Companiile din industria energiei s-au confruntat cu dificultăţi financiare în 2016, una dintre cauze fiind certificatele verzi. 

Potrivit PATRES – una dintre organizaţiile patronale care reprezintă investitorii din energia regenerabilă - companiile care produc energie verde au înregistrat pierderi de 500 de milioane de euro în 2014, declarate în 2015, iar acestea se vor adânci în 2016 şi 2017. 

În prezent, dacă valoarea activelor societăţilor din industria energetică care au intrat în insolvenţă în primele opt luni ale anului 2015 cumula peste 40 de milioane de euro, în perioada ianuarie-august a acestui an afaceri din acest sector, de peste 470 de milioane de euro, cu peste 6.300 de angajaţi, sunt acum în insolvenţă. 

Cu alte cuvinte, valoarea activelor imobilizate din energie, în insolvenţă, a crescut cu 1.048,63% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform analizei CITR. 

Cea mai importantă companie din industria energetică care a intrat în insolvenţă în 2016 este Complexul Energetic Hunedoara, la distanţă considerabilă ca valoare a activelor faţă de Termoelectrica şi Wind Power Experts Group, toate cu dosare de insolvenţă pe rolul instanţelor.

Industria prelucrătoare, pe acelaşi trend

Şi în industria de prelucrare şi producţie au intrat mai puţine companii în insolvenţă, dar mai mari. Sectorul nu prezintă însă modificări semnificative din punctul de vedere al valorii activelor în insolvenţă: se menţine la aproximativ acelaşi nivel ca anul trecut, respectiv 92.503.736 de euro între ianuarie şi august 2016, faţă de 95.842.582 de euro în primele opt luni ale anului 2015. Însă numărul firmelor din sector care au intrat în procedură s-a înjumătăţit de la 26 la 13. 

„Societăţile care produc sau prelucrează produse industriale sunt dependente de piaţa construcţiilor, care s-a deblocat şi începe să-şi revină. În consecinţă, acest lucru a ajutat firmele producătoare de materiale şi produse industriale. Însă veştile cu adevărat bune vin din industria alimentară şi din cea uşoară, de încalţăminte şi îmbrăcăminte. Aici observăm că afacerile din acest domeniu care au intrat în insolvenţă în 2016 sunt semnificativ mai puţine şi ca număr, dar şi ca valoare faţă de anul trecut“, mai spune Andreea Cionca – Anghelof.

Industria alimentară îşi revine

Numărul insolvenţelor din industria alimentară s-a redus la 6 de la 19 câte se înregistrau în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar valoarea activelor în insolvenţă a scăzut la mai puţin de o treime. La fel stau lucrurile şi în ce priveşte industria uşoară, cu o singură societate în insolvenţă în 2016 faţă de cinci câte se înregistrau în primele opt luni ale anului trecut şi cu puţin peste 2.500.000 de euro în active imobilizate, faţă de un total de peste 29 de milioane de euro în insolvenţă în perioada ianuarie-august a anului 2015.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite