Cartelul paznicilor: Consiliul Concurenţei investighează firmele de securitate pentru schimb de informaţii privind preţurile. Companiile riscă amenzi

Cartelul paznicilor: Consiliul Concurenţei investighează firmele de securitate pentru schimb de informaţii privind preţurile. Companiile riscă amenzi

Companiile de pază riscă o amendă de 10% din cifra de afaceri dacă acuzaţiile se dovedesc adevărate

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile asociaţiilor profesionale ale firmelor private de securitate şi la unele companii membre ale acestora, în cadrul unei investigaţii privind un posibil schimb de informaţii între firme.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Inspecţiile s-au desfăşurat în cadrul investigaţiei privind posibilul schimb de informaţii între aceste companii în cadrul asociaţiilor din care fac parte, inclusiv în ceea ce priveşte preţurile practicate şi modul de formare a acestora“, a anunţat luni autoritatea de concurenţă.
 
Investigaţia vizează posibila încălcare a Legii Concurenţei de Asociaţia Profesională a Companiilor de Securitate şi cei opt membri ai acesteia. Aceştia sunt Rosegur SA, G4S Secure Solutions SRL, Securitas Services România SRL, RPG Security Center SRL, Magic Safe Security SRL, Konsalnet Security SA, Morar-Pază şi Protecţie SRL şi Bronec Internaţional Company SRL.
 
Inspecţiile au vizat, de asemenea, şi Federaţia Serviciilor de Securitate, respectiv asociaţiile şi companiile membre ale acestora: Asociaţia Română a Industriei de Securitate (13 companii membre), Asociaţia Română pentru Tehnică de Securitate (142 companii) şi Patronatul Serviciilor de Securitate (34 companii).
 
„Documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei. Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor şi nici în ceea ce priveşte rezultatul final al investigaţiei declanşate“, spun oficialii autorităţii.
 
În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. 
 
Potrivit legii, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă pot obţine în cadrul programului de clemenţă imunitate la amendă sau reduceri substanţiale.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: