Cârpeală financiară. ELCEN a mai „cumpărat“ o săptămână de apă caldă în Bucureşti, dar problema rămâne în continuare pentru iarna care vine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureştenii nu vor rămâne fără apă caldă pentru „cel puţin şapte zile“
Bucureştenii nu vor rămâne fără apă caldă pentru „cel puţin şapte zile“

„Bomba apei calde“ a fost aproape să explodeze marţi în Capitală, după ce Romgaz a anunţat că va sista furnizarea gazelor naturale către ELCEN din cauza cererii de intrare în insolvenţă. Autorităţile au detensionat situaţia în ultimul moment şi doar pentru şapte zile.

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) va plăti 6 milioane de lei din datoria de 319 milioane de lei pe care o are către Romgaz, astfel că pentru şapte zile alimentarea cu apă caldă a Capitalei nu este momentan în pericol, după ce anterior producătorul de gaze naturale a anunţat că va sista furnizarea din cauză că ELCEN şi RADET şi-au cerut insolvenţa.

Situaţia nu este însă deloc sigură pentru iarna care vine, iar Gabriela Firea, primarul Bucureştilor, a pus gaz pe foc, afirmând că deconectarea de la infrastructura critică ar fi o faptă penală şi a cerut companiilor „să nu mai sperie populaţia“.

Reamintim, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) are o datorie de 3,6 miliarde de lei către ELCEN, din care 900 de milioane de lei sunt penalităţi.

Mai departe, ELCEN are datorii de 1,6 miliarde de lei către proprii săi furnizori. Din această sumă, circa 800 de milioane de lei sunt către stat, 319 milioane de lei sunt către Romgaz, Distrigaz Sud are de recuperat 155 de milioane de lei, Transgaz trebuie să primească 90 de milioane de lei, iar băncile creditoare au o sumă totală de 243 de milioane de lei. Săptămâna trecută, RADET a anunţat că va intra în insolvenţă, situaţia forţând conducerea ELCEN să ia aceeaşi decizie. Cererile celor două companii vor fi judecate de către Tribunalul Bucureşti în zilele de 5 şi 6 octombrie. 

Efecte în lanţ

Conflictul a degenerat, însă, luni seara, deoarece următoarele companii de pe „lanţul trofic“, respectiv Romgaz şi Distrigaz Sud au acuzat că insolvenţa ELCEN, de la care au de recuperat sume importante, le afectează activităţile. Mai întâi, grupul francez ENGIE (fostul GdF SUEZ), proprietarul Distrigaz Sud, a anunţat că insolvenţa ELCEN pune în pericol investiţiile pentru exploatarea în siguranţă a reţelei. Aceasta a afirmat că singura soluţie durabilă menită să evite falimentul ELCEN şi RADET şi să garanteze, pe termen lung, aprovizionarea cu apa caldă şi căldură a locuitorilor din Bucureşti constă în „mobilizarea imediată a unor mijloace financiare importante“, atât de către statul român, cât şi de Primăria Municipiului Bucureşti.

Ameninţarea Romgaz

Luni seara a venit, însă, vestea-bombă de la Romgaz: nu va mai livra gaze naturale către ELCEN, ceea ce ar face ca societatea să fie în imposibilitatea de a produce apă caldă. Romgaz este o companie listată atât pe Bursa de la Bucureşti, cât şi pe cea de la Londra şi a justificat decizia prin faptul că trebuie să protejeze interesele acţionarilor şi ale celorlalţi clienţi.

Conducerea Romgaz a arătat că ELCEN i-a comunicat că nu-şi mai poate onora obligaţiile contractuale începând cu data de 27 septembrie 2016. „Clauzele contractuale în vigoare şi experienţa din trecut care a condus la sute de milioane de lei datorie au obligat conducerea Romgaz să întrerupă furnizarea de gaze naturale începând cu acesta dată până în momentul în care se vor identifica soluţii şi masuri care vor putea permite ELCEN să acţioneze în conformitate cu contractele semnate cu Romgaz“, se precizează într-un comunicat al Romgaz. De asemenea, este criticată decizia de solicitare a insolvenţei, măsură care ar transforma Romgaz într-unul dintre cei mai mari creditori ai ELCEN şi a afecta serios finanţele producătorului de gaze, forţat să facă provizioane.

Romgaz a semnat în luna iulie 2016 două contracte de furnizare gaze naturale către ELCEN aflate în derulare până la data de 30 septembrie 2017, în valoare cumulată de 935,5 milioane de lei. De asemenea, cele două companii au convenit în luna august o reeşalonare a datoriilor restante ale ELCEN către Romgaz pentru o perioadă de 36 de luni.

O nouă cârpeală financiară

Marţi dimineaţă, reprezentanţi ai Ministerului Energiei, ai ELCEN şi ai Romgaz s-au reunit de urgenţă pentru a debloca situaţia. ELCEN a cerut o păsuire până pe 30 septembrie, când urma să primească bonusul de cogenerare la Transelectrica. „Am reuşit să deblocăm o sumă din bonusul de cogenerare pe care trebuia să îl luăm pe 30 (septembrie, n.r.) în avans şi plătim gazele pe această săptămână, bonus de cogenerare de înaltă eficienţă pe care îl decontam cu Transelectrica pe data de 30. Şi plătim gazele către Romgaz. Astăzi facem ordinele de plată. Este vorba de 6 milioane lei (din bonusul de cogenerare de 9 milioane de lei - n.r.). Bucureştenii vor avea apă caldă“, au anunţat reprezentanţii ELCEN.

La finalul discuţiilor, Corina Popescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, a subliniat că situaţia a fost rezolvată pentru următoarele şapte zile şi că situaţia este „o rezultantă a blocajului financiar între RADET şi ELCEN de multă vreme“.

Firea toarnă gaz pe foc

De partea cealaltă, însă, Gabriela Firea, primarul Capitalei, a avertizat că deconectarea de la infrastructura critică este „faptă penală“ şi a cerut Romgaz şi ELCEN „să nu mai sperie populaţia“. „Având în vedere că Romgaz este în proprietatea statului în procent de 70%, iar ELCEN este în proprietatea statului în procent de 90%, statul român taie gazul statului român, pedepsindu-i pe români. Aceasta este concluzia, pentru că cele două entităţi, Romgaz şi ELCEN, sunt în subordinea Guvernului României, au în consiliul de administraţie reprezentanţi ai Guvernului României şi unul dintre consiliile de administraţie, cel al Romgaz, a decis să tăie gazele către ELCEN, doar pentru că acesta a intrat în insolvenţă, procedura necesară în actuala situaţie economică“.

Firea a susţinut că ELCEN impune „penalităţi la penalităţi“ exact „cum a fost pe timpul bulei imobiliare a creditelor care erau făcute din pix“. E a spus că RADET, care este în subordinea Primăriei Generale, a solicitat intrarea în insolvenţă pentru a-i proteja pe locuitorii din Bucureşti, deoarece ELCEN solicită plata unei datorii istorice care nu este inclusă în contabilitatea Primăriei Generale şi nu există nicio formă legală şi nicio justificare ca municipalitatea să plătească acele penalităţi la penalităţi. 

Primarul a anunţat că până la finele anului va livra o sumă de 193 de milioane de lei către RADET, iar aceasta mai departe va face plăţi către ELCEN. Ulterior, producătorul de energie termică îşi va plăti furnizorii. 

Populaţia a plătit

Firea a aruncat, însă, problema în curtea Guvernului. „Populaţia a plătit la zi factura, deci nu are de ce să fie pedepsită din cauza unor litigii comerciale sau neînţelegeri dintre două companii ale statului. Problema acum este de competenţa Guvernului“, a mai declarat Gabriela Firea. Ea a mai susţinut că Executivul trebuie să găsească soluţii urgente în acest sens, „iar corespondenţa dintre cele două instituţii ale Guvernului, Romgaz şi ELCEN, să fie făcută fără a mai speria populaţia şi fără a mai aduce în discuţii bucureştenii care îşi plătesc aceste facturi la zi“.

Firea nu spune, însă, tot adevărul, deoarece populaţia a plătit către RADET, iar RADET nu este nici pe departe la zi cu plata către ELCEN. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite