Carpatica Asig avea „robinete prin care se puteau scurge surse financiare“, acuză administratorii de la FGA ai companiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), administratorul Carpatica Asig, aflată în procedură de rezoluţie din cauza problemelor cu banii, a reuşit să stopeze din pierderile firmei de asigurări şi să micşoreze rata de daună, potrivit directorului general al FGA - care conduce şi Carpatica Asig - Cristian Roşu.

Sub regimul de supraveghere şi de conducere temporară de FGA,Cristian Roşu spune că societatea a intrat pe „un trend normal de func¬ţionare, o funcţionare cu¬rentă şi operaţională“.

Carpatica Asig ar putea scumpi poliţele RCA

„Am închis toate robinetele prin care se puteau scurge surse financiare ale acestei companii, atât cât am reuşit să le găsim şi să le intuim.
Prin modul în care am apreciat acţiunile pe care le desfăşoară o firmă de asigurări pe piaţă - şi aici vorbim de vânzări şi de partea de daunalitate - şi prin corectitudinea cu care am analizat toate aceste operaţiuni, s-a micşorat rata de daună“, a declarat Cristian Roşu, într-un interviu pentru ziarul Tribuna, citat de News.ro.

Mai departe, Roşu ia în calcul scumpirea poliţelor RCA, dacă ar exista capital suficient, cu riscul de a scădea încasările, pentru a putea creşte ponderea asigurărilor facultative şi a reduce dependenţa de brokeri, dar atrage atenţia asupra faptului că este nevoie de timp pentru ca aceste schimbări să aibă loc.

Scopul lui declarat nu este acela de a urma trendul actual de creştere a RCA pentru că aşa creşte piaţa, ci „de a ne repoziţiona noi, ca firmă, într-o plajă de valori care să nu descurajeze clienţii, dar care să şi acopere o dauna¬litate care în momentul de faţă este destul de mare pentru Car¬patica Asig“.

În prezent, Carpatica Asig vinde prin brokeri 90% din asigurări.

„Brokerii au obţinut cam cât au vrut“

„Nu pot să schimb totul peste noapte, să mut portofoiul din RCA în property şi facultative pentru că este o forţă de vânzări care nu a fost obişnuită să muncească, este o forţă de vânzări în mare parte formată din brokeri, cărora li s-au dat comisioane cam cât au vrut.
Stau să mă întreb dacă nu cumva a fost un interes în chestiunea aceasta“, a mai declarat Roşu.

Brokerii au declarat, potrivit directorului FGA, că sunt de acord cu o reducere a comisioanelor pe zona de RCA, dacă ar avea comision mai mare pe partea de asigurări facultative.

Astfel, Roşu a luat decizia ca, de la începutul lui iulie, să reducă comisioanele pe RCA de 11 la 13%, faţă de o medie de 17%, cât era până acum.

Regimul de rezoluţie a început în martie 2016

Cristian Roşu şi alţi nouă specialişti din FGA au fost desemnaţi în luna martie 2016 să asigure administrarea temporară a Carpatica Asig într-o perioadă grea pentru societate.

ASF a decis, în ianuarie 2016, aplicarea măsurilor de rezoluţie în cazul companiei, care se afla de peste un an în redresare financiară.

ASF a respins, joi, preluarea companiei de asigurări Carpatica Asig de către firma International Insurance Consortium, înregistrată în Olanda, după ce, recent, preşedintele ASF anunţa că mai mulţi investitori internaţionali ar fi interesaţi de preluarea asigurătorului.

FGA va asigura în continuare administrarea Carpatica Asig, urmând ca situaţia financiară a societăţii să fie reevaluată odată cu definitivarea auditului realizat de compania Deloitte.

Pe baza concluziilor auditului, ASF va analiza opţiunile strategice disponibile în conformitate cu prevederile Legii privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, pentru protejarea intereselor creditorilor de asigurări şi menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor.

În prezent, toată fosta conducere Carpatica Asig  - Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Ilie şi Oprea Carabulea - este cercetată penal sub acuzaţia de constituire de grup infracţional organizat.

Persoanele în cauză sunt acuzate că ar fi ascuns rezultatele reale ale Carpatica Asig, inclusiv pentru a păcăli un potenţial investitor.

Procedura de rezoluţie, aplicată în premieră în România companiei Carpatica Asig, înseamnă restructurarea unei entităţi - bancă sau societate de asigurare - de către o autoritate competentă, prin utilizarea unor instrumente clar definite, pentru menţinerea continuităţii funcţiilor critice ale entităţii în cauză, a stabilităţii pieţei şi pentru protejarea intereselor consumatorilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite