Care sunt cei mai importanţi exportatori din Bucureşti şi principalele zone industriale ale ţării

Care sunt cei mai importanţi exportatori din Bucureşti şi principalele zone industriale ale ţării

Majoritatea produselor exportate de firmele clasate pe primele 3 locuri din Bucureşti, Dolj, Argeş, Timiş, Iaşi şi Constanţa sunt cereale, seminţe şi furaje; autoturisme, piese şi echipamente necesare industrie auto; produse petroliere, nave şi structuri plutitoare; ţevi şi tubulaturi; articole de îmbrăcăminte; produse din lemn.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Un top realizat de Adevărul în baza datelor furnizate de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) arată că principalii 5 exportatori din Bucureşti au o cifră de afaceri de aproape 40 miliarde lei, egală cu 5,25% din PIB. 
 
În ordine alfabetică, aceşti exportatori sunt ADM Romania Trading SRL, OMV Petrom, Cofco Internaţional România SRL, Cargill Agricultura SR şi Holzindustrie Schweighofer SRL, toate cu sediul declarat în Bucureşti, chiar dacă afacerea lor se derulează în afara Capitalei.
Astfel, ADM Romania Trading SRL, societate care se ocupă de comerţul cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat şi care în 2016 a avut o cifră de afaceri de 3,36 miliarde lei, deşi are numai 77 angajaţi. 
OMV Petrom a avut în 2016 o cifră de afaceri de 12,52 miliarde lei si 14.380 salariaţi, Cargill Agricultura SRL cifră de afaceri de 20,88 miliarde lei şi 207 angajaţi, iar Cofco Internaţional România SRL – cifră de afaceri de 1,28 miliarde lei şi 59 angajaţi, (ultimele două cu obiect de activitate comert cu ridicata al cerealelor, semintelor, furajelor si tutunului neprelucrat).
Ultima în topul Capitalei este Holzindustrie Schweighofer SRL, firmă austriacă cu mai multe puncte de lucru în ţară, dar cu sediul declarat în Bucureşti. Cifra netă de afaceri a companiei specializată în tăierea şi rindeluirea lemnului a fost anul trecut de 1,95 miliarde lei.
 
Cifra de afaceri a primilor trei exportatori din Dolj este de 4,9 miliarde de lei
 
În judeţul Dolj, cel mai mare exportator este Ford cifra de afaceri de 3,71 miliarde lei si 2.623 angajaţi, urmat de Cerealcom – cu o cifră de afaceri de 883,83 milioane lei şi 332 angajaţi şi Cummins Generator Technologies Romania SA (fabricarea motoarelor, generatoarelor şi transformatoarelor electrice şi a aparatelor de distribuţie şi control a electricităţii ) cifră de afaceri de 303,92 milioane lei şi 577 angajaţi.
 
Automobile Dacia, afaceri de 20,74 miliarde de lei
 
Primii trei exportatori din Argeş sunt Automobile Dacia, care a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 20,74 miliarde lei şi 13.835 angajaţi, Lear Corporation România (fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule 1,2 milioane lei şi  5.650 angajaţi şi Leoni Wiring Systems Piteşti SRL (fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule),cu o  cifră de afaceri de 617,8 milioane lei şi 2.895 angajaţi.
 
Timiş a exportat anvelope şi echipamente pentru autovehicule de 8,8 miliarde de lei
 
În Timiş, principalii trei exportatori sunt Continental Automotive Products SRL (fabricarea anvelopelor şi a camerelor de aer, reşaparea şi refacerea anvelopelor) cifra de afaceri de 2,97 miliarde de lei şi 2.445 angajaţi, Continental Automotive Romania SRL, cu o cifră de afaceri de 3,55 miliarde de lei şi 6.033 angajaţi şi Hella România SRL (ultimele două cu domeniu de activitate fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule), cu o cifră de afaceri de 2,28 miliarde de lei şi 3.145 angajaţi.
 
2,43 miliarde de lei, cifra de afaceri a numai trei exportatori
 
În Iaşi, primii trei exportatori sunt Delphi Diesel Systems Romania SRL (fabricarea altor piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule), cu o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de lei şi 1.719 angajati; Arcelormittal Tubular Products Iaşi (producţia de tuburi, ţevi, profile tubulare şi accesorii pentru acestea, din oţel), cu o cifră de afaceri de 314, 23 milioane de  lei şi 258 angajaţi şi Olimpias MFG. România SRL (fabricarea altor articole de îmbrăcăminte), cu o cifră de afaceri de 219,62 milioane de lei şi 80 de angajaţi.
 
Rompetrol şi Daewoo, exporturi de peste 10 miliarde de lei
 
În Constanţa, primii cei mai mari exportatori din judeţ sunt Rompetrol Rafinare SA, cu o cifră de afaceri de  8,77 miliarde lei în 2016 şi 1.085 angajaţi; Daewoo-Mangalia Heavy Industries SA (construcţia de nave şi structuri plutitoare), cifra de afaceri de 2,06 miliarde de lei şi 2.389 angajaţi şi Ameropa Grains SA (comerţ cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat), cu o cifră de afaceri de 2,65 miliarde de lei şi 303 angajaţi.
 
citeste totul despre: