Cangrena din sistem aduce companiile de asigurări la cote de avarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În goana după cotă de piaţă, asiguratorii au vândut poliţe la preţuri foarte mici, iar asta le-a erodat finanţele FOTO Adevărul
În goana după cotă de piaţă, asiguratorii au vândut poliţe la preţuri foarte mici, iar asta le-a erodat finanţele FOTO Adevărul

Două mari companii de asigurări din România se află în administrare specială, iar la alte patru au fost identificate probleme de administrare a portofoliului de poliţe.

Sectorul asigurărilor a fost zguduit în ultimele nouă luni de o serie de scandaluri, unele dintre cele mai mari companii de profil ajungând sub administrare specială, în vreme ce Parchetul şi DNA au deschis o serie de investigaţii şi anchete, ramificaţiile ajungând până la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Astra Asigurări, Carpatica Asig, Omniasig, BCR Life, Euroins şi EximAsig sunt cele mai recente exemple în acest carusel al scandalurilor.

Astra Asigurări, cel mai mare asigurător din România, controlat de omul de afaceri Dan Adamescu, este cel mai notabil exemplu. Astra a intrat în administrare specială în luna februarie, după o decizie a ASF în acest sens, administrator special fiind desemnată compania KPMG. Astra are un portofoliu de aproape trei milioane de clienţi, din care 800.000 sunt asiguraţi RCA, iar 2,15 milioane deţin asigurări de locuinţe. Raportul realizat de către KPMG arăta că societatea are nevoie de 490 de milioane de lei drept capital suplimentar. Din această sumă, într-o primă etapă va avea loc o majorare de capital cu 70 de milioane de lei. Dan Radu Ruşanu, preşedintele de atunci al ASF, îl acuza pe fostul vicepreşedinte al instituţiei, Daniel Tudor, că a protejat interesele firmei lui Adamescu. Potrivit unui raport al ASF, Astra Asigurări ar fi acordat 110 milioane de lei credite intragrup, din care 102 milioane ar fi ajuns la societatea care publică ziarul „România liberă“, deţinut tot de Adamescu.

În replică, Dan Adamescu a acuzat atunci că şefii Autorităţii, respectiv preşedintele Dan Radu Ruşanu şi vicepreşedintele Corneliu Moldoveanu, sunt „artizani ai acestei lovituri de tip mafiot“. De asemenea, Daniel Tudor spunea că a dispus un control amănunţit la Astra, dar că societatea nu a îndeplinit măsurile dispuse de instituţie. 

Mită şi trafic de influenţă la nivel înalt

Carpatica Asig este un alt caz, legat ombilical de primul. Direcţia Naţională Anticorupţia (DNA) anunţa, la finele lunii aprilie, trimiterea în judecată a lui Dan Radu Ruşanu – preşedinte al ASF la momentul începerii investigaţiei, dar şi a Laurei Chiţoiu – soţia fostului ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu, Marian Mîrzac – fost membru neexecutiv al ASF, plus Corneliu Moldoveanu – vicepreşedintele ASF responsabil de sectorul asigurărilor. Alături de aceştia au fost acuzaţi şi omul de afaceri Ilie Carabulea - proprietar al Băncii Carpatica şi Carpatica Asig, Ina Crudu – directorul general al Carpatica Asig şi Radu Mustăţea – membru în Consiliul de Administraţie al asigurătorului. 

Problema: Carpatica Asig avea nevoie de o infuzie de capital de 11 milioane de euro, iar Carabulea împreună cu Mustăţea şi Mîrzac au constituit un grup infracţional pentru a proteja interesele financiare ale companiei. Mai exact, Carabulea l-a susţinut pe Mîrzac pentru a fi ales în conducerea ASF, de unde acesta a făcut demersuri pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare. Carabulea i-ar fi acordat lui Mîrzac un Audi A8 de 80.000 de euro la un preţ mult diminuat. Scandalul a ajuns atât de mare încât Banca Naţională a României (BNR) a decis să suspende dreptul de vot la Banca Carpatica pentru Ilie Carabulea şi partenerul său Corneliu Tănase. Vineri, ASF a decis intrarea Carpatica Asig în procedură de redresare financiară.

Omniasig, scandal cu poliţe false

Scandalul Omniasig a izbucnit săptămâna trecută, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi poliţiştii au făcut 49 de percheziţii la sedii centrale şi la sucursale ale Omniasig din Bucureşti şi din toate judeţele. Anchetatorii suspectează în acest caz că s-ar fi falsificat peste un milion de poliţie de asigurare. Directorul general al Omniasig, Mihai Tecău, şi alţi peste 40 de directori sunt suspectaţi de implicare, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax. 

Ce se întâmpla de fapt? Agenţii Omniasig antedatau contractele de asigurare pentru poliţele facultative. Din luna iulie 2013, legislaţia obligă asiguratorii ca orice poliţă facultativă de asigurare a locuinţei să se încheie numai după ce se contractează una împotriva dezastrelor naturale sau se verifică dacă există. Or, prin antedatare, Omniasig vindea poliţe facultative păcălind legea şi păgubind PAID, societatea care vinde asigurări împotriva dezastrelor naturale.

„Constatări serioase“ la BCR Life

La începutul lunii aprilie, Vienna Insurance Group (VIG) a anunţat o reevaluare în scădere cu 40 de milioane de euro a primelor brute subscrise în anul 2012 la BCR Asigurări de Viaţă, după „constatări serioase“. 

Acestea au venit în urma unui audit care a condus, ulterior, la înlocuirea conducerii şi restructurarea companiei. În urma reevaluării, valoarea primelor subscrise pe domeniul asigurărilor de viaţă a scăzut la 74,6 milioane de euro.  

Acţionarii BCR Asigurări de Viaţă (BCR Life), a doua companie ca mărime pe segmentul de asigurări de viaţă, au aprobat în luna ianuarie o majorare a capitalului social cu 120 de milioane de lei. Grupul austriac VIG deţine în ţara noastră Omniasig, Asirom şi BCR Life.

Euroins, sancţionată

În luna august a anului 2013, ASF a interzis companiei Euroins să mai vândă poliţe RCA şi l-a sancţionat cu o amendă de 50.000 lei pe directorul general, Mihnea Tobescu. 

În urma controlului, ASF a constat că reglementările şi instrucţiunile de constatare şi lichidare a daunelor nu sunt adecvate, a fost diminuat în mod nejustificat cuantumul despăgubirii faţă de valoarea rezultată din documentele existente la unele dosare de daună, iar plata unor dosare de daună s-a făcut cu întârziere faţă de termenele legale. 

Corpul de control al ASF a verificat 22 dintre dosarele de daună respinse (dintr-un total de 12.626 dosare respinse în 2012) şi a constatat că în niciunul dintre dosarele verificate prin sondaj nu există o justificare pentru neincluderea în rezerva de daună a sumelor aferente. Ulterior, în luna septembrie 2013, Euroins a primit din nou dreptul de a vinde asigurări RCA.

EximAsig, decontări exotice pentru şefi

EximAsig, societate de asigurări deţinută de stat prin EximBank, este un alt caz în care s-au constatat nereguli. Corpul de Control al primului-ministru a desoperit că şefii companiei au plătit din banii instituţiei sejururi de lux la Ibiza, bijuterii de lux şi mese la restaurant cu familia. Fostul director general Radu Frîncu şi Constantin-Marius Banu – membru al directoratului – au cheltuit 830.000 de lei şi 53.000 de euro din banii firmei în interes personal. 

ASF a anunţat la finele lunii aprilie că a sesizat organele de urmărire penală şi a aplicat amenzi de 190.000 de lei. Controlul ASF a constatat încălcări semnificative ale legislaţiei asigurărilor cu privire la neînregistrarea în evidenţa tehnică şi contabilă a societăţii a unor poliţe emise printr-un intermediar extern, lipsa unui sistem de control intern adecvat, care a permis expunerea societăţii la riscuri prin încheierea de poliţe în afara limitelor de competenţă.

Condiţii mai dure pentru asigurători 

Din 2016, companiile de asigurări vor fi obligate să se supună sistemului Solvency II, care impune o rată de solvabilitate mai mare. Iar asta va obliga acţionarii companiilor de asigurări să aducă noi aporturi de capital. 


Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite