Campionii birocraţiei. Cât costă şi cât durează înregistrarea unei firme în România, comparativ cu alte ţări din Europa INFOGRAFIE

Campionii birocraţiei. Cât costă şi cât durează înregistrarea unei firme în România, comparativ cu alte ţări din Europa INFOGRAFIE

FOTO Arhivă

Procesarea cererii de înmatriculare a unei firme durează, în medie, 16 ore în România - maximul de timp din UE. În Danemarca, Belgia sau Slovenia, procedurile durează o oră. Din punctul de vedere al costurilor de capital, ne aflăm la jumătatea clasamentului european.

Înmatricularea unei societăţi comerciale sau analizarea unei cereri de menţiuni durează, în medie, 16 ore în România, în timp ce în Belgia, Danemarca, Slovenia şi Turcia durata este de o oră, se arată în ediţia pe 2016 a studiului „The International Business Registers Report 2016“, citat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

„În România, pentru procesarea unei cereri de înmatriculare sau a unei cereri de menţiuni sunt necesare, în medie, 16 ore, spre deosebire de anul trecut, când procesarea unei menţiuni se realiza în 32 de ore“, informează ONRC.

Potrivit raportului citat, înmatricularea durează, în medie, 16 ore şi în Austria, Germania, Italia, Lituania şi Marea Britanie.

Hârtia încă mai bate internetul

Conform ediţiei din acest an, spune ONRC, datele arată că nu este o diferenţă majoră între timpul necesar înmatriculării unei firme şi cel pentru operarea menţiunilor, ceea ce înseamnă că procedurile sunt oarecum similare pentru cele două tipuri de operaţiuni.

„Pe de altă parte, rezultatele de anul acesta confirmă tendinţa înregistrată încă de anul trecut, şi anume că modalitatea de transmitere a documentelor influenţează timpul de procesare, respectiv timpul de procesare al unei solicitări scade dacă formatul este digital“, arată ONRC.

Potrivit instituţiei, cea mai utilizată metodă pentru depunerea cererilor de înmatriculare rămâne, în România, formatul hârtie (28,3%), urmată de variantele electronice: imagini (16,3%), internet (12,1%) şi date (8,4%).

De asemenea, studiul publicat anul acesta a scos în evidenţă că, la nivel global, informaţiile de bază referitoare la profesioniştii înregistraţi în registrul comerţului (informaţii despre o anumită firmă, identificarea unei firme sau a numelui acesteia) reprezintă categoria cea mai solicitată de informaţii, cu un procent de 61%.

În schimb, informaţiile despre modalitatea de înregistrare a unei firme (18%) sau legislaţia în domeniu (2%) nu au prezentat la fel de mult interes.

Sume rezonabile pentru capitalul iniţial

La înfiinţarea unei firme private de tip SRL (societate cu răspundere limitată), în România este necesară subscrierea unui capital social minim de 44 de euro - echivalentul a 200 de lei, fapt care ne plasează printre ţările cu cerinţe rezonabile.

Există, într-adevăr, un grup de 10 ţări - între care Franţa, Germania, Italia, Irlanda, Portugalia sau Olanda - în care capitalul minim este de doar un euro, dar există şi ţări în care acesta este de 2.500 de euro - Estonia, Finlanda, Lituania.

Dar şi ţări ca Austria şi Liechtenstein, unde capitalul minim pentru un SRL este de peste 30.000 de euro.

În schimb, la înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni (SA), cerinţele de capital sunt mult mai mari.

În România, Serbia, Estonia şi Irlanda sunt suficienţi 25.000 de euro, dar există şi ţări în care capitalul minim pentru înfiinţarea unei SA depăşeşte suta de mii de euro: Elveţia, Italia şi Norvegia.

„The International Business Registers Report 2016“ este un studiu comparativ rezultat al colaborării organizaţiilor naţionale ale registrelor comerţului.

Raportul a reunit respondenţi din 89 de ţări, împărţite în patru categorii în funcţie de regiunea geografică în care sunt situate: Europa, Africa şi Estul Mijlociu, regiunea Asia-Pacific, America de Nord şi America de Sud.


Avem 11 firme pe kilometrul pătrat

Un alt indicator analizat în studiul citat este numărul de firme pe kilometrul pătrat. România ocupă locul 11 mondial la densitatea teritorială, cu 11,3 firme/kmp.

Primele trei locuri sunt ocupate de Italia, Malaysia şi Connecticut (SUA), care au peste 20 de firme/kmp, iar ultimele trei - de Mongolia, Ecuador şi Burundi, cu mai puţin de o firmă la 10 kilometri pătraţi (0,1 firme/kmp).

International-Business-Register-Report-2016.pdf 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările