Bursa Română de Mărfuri vrea să atragă 10% din piaţa gazelor până la sfârşitul lui 2014. Platforma destinată acestor tranzacţii a împlinit un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aceste zile se împlineşte un an de la prima tranzacţie cu gaze naturale desfăşurată pe platforma specializată a Bursei Române de Mărfuri, ocazie cu care conducerea instituţiei bursiere şi-a prezentat planurile pentru perioada următoare, arătând că există un potenţial suficient de mare pentru această piaţă.

În prezent, intermediem în jur de 5% din piaţa gazelor şi sperăm să ajungem la 10% până la sfârşitul acestui an.
Avem deja un preţ de referinţă şi ne-am propus să creăm o casă de compensare şi chiar un sistem de instrumente derivative având ca activ suport gazele naturale
“, a declarat preşedintele Bursei Române de Mărfuri (BRM), Septimiu Stoica.

Preţuri sub piaţa reglementată

În prezent, pe piaţa reglementată, gazele costă 89-89,4 lei/MWh, dar pe platforma de la BRN au fost lansate oferte şi sub acest prag, respectiv între 85 şi 88 de lei/MWh.

Ofertanţii au fost OMV Petrom şi Romgaz, iar printre cumpărători se numără GdF Suez, E.ON, Alro Slatina, Somaco sau Azomureş.

Se întâmplă adesea ca preţurile să scadă, datorită mecanismelor bursiere, sub nivelul reglementat, şi atunci întreprinzătorii sunt motivaţi să vină la platforma BRM.
În general, la orice produs, un preţ obţinut prin mecanismele bursiere este cel corect, cel de echilibru între cerere şi ofertă. Ulterior, acest preţ devine public şi consumatorii realizează că astfel pot obţine costuri mai mici
“, a arătat Septimiu Stoica.

Potrivit conducerii BRM, în ultimele 12 luni au fost tranzacţionate gaze în valoare calorifică de 2TWh.

Cele mai importante tranzacţii au fost generate de OMV Petrom (20 de milioane de metri cubi, echivalentul calorific a 212.000 MWh) şi de Romgaz (45 de milioane de metri cubi, echivalentul a 477.000 MWh).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite