Borza: Producătorii eolieni ar trebui să plătească taxă pe vânt. Din 28 de state UE, 24 nu au taxă pe apă, din cele 4 care au, în România e cea mai mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Borza spune că statul încă blochează exporturile de energie prin diverse taxe, chiar dacă a eliminat taxa de cogenerare
Borza spune că statul încă blochează exporturile de energie prin diverse taxe, chiar dacă a eliminat taxa de cogenerare

Din cele 28 de state ale Uniunii Europene, un număr de 24 nu au deloc tarif pe apă, iar din cele patru care au, România are nivelul cel mai mare, nivelul fiind de cinci ori mai mare decât în Franţa, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

"Vântul este pentru eoliene sursă primară de energie, să plătească şi ei. La fel şi pentru fermele de energie fotovoltaică. Ba mai mult, primesc bonus 2-3 certificate verzi, adică 100 de euro pe fiecare MWh produs", a afirmat el, la un forum bursier.

Borza a mai afirmat că impactul taxei pe stâlp asupra companiei este de 40 de milioane de euro, energia pe care producătorul e obligată de ANRE să o furnizeze populaţiei aduce pagube de 50 de milioane de euro din cauza preţului fixat sub costuri, în vreme ce tariful pe apă uzinată contabilizează 80 de miloane de euro care se scurg din conturile companiei.

"Fără taxa pe apă, fără taxa pe stâlp şi fără piaţă reglementată, Hidroelectrica ar avea garantat un profit anual de 300 de milioane de euro", a spus Borza.

El a mai anunţat că la nivel european energia hidro are un cost mediu de 17,8 euro/MWh, iar Hidroelectrica avea în 2012 un cost de 45 de euro. Acum costul a scăzut la 35 de euro/MWh datorită măsurilor de eficientizare, iar administratorul judiciar speră că acesta să scadă mai departe în următorii doi ani la 30 de euro/MWh, respectiv 25 euro/MWh.

Piedici la export

Borza a mai precizat că piaţă energiei a trecut în ultimii doi ani prin schimbări fundamentale, din cauza intrării în funcţiune a capacităţilor regenerabile, stimulate de o schemă foarte generoasă, dar şi din cauza eficientizării industriei, ceea ce a dus la scăderea consumului.

"În 2012 vindeam energie cu 230-267 lei/MWh, acum ne rugăm să vindem cu 160-170 lei/MWh. Acum preţul pieţei este sub preţul de cost al Complexului Energetic Hunedoara, al Complexului Energetic Oltenia şi nici noi nu ne simţim foarte bine", a afirmat el.

 Borza a mai România vrea să exporte electricitate, dar nu este competitivă din prisma preţurilor. "Energia românească ajunge pe graniţa cu 45 de euro/MWh cu toate taxele, respectiv taxa pe stâlp, apă uzinată, transport şi costurile cu piaţă reglementată. Or, în statele vecine se tranzacţionează la 40-42 de euro. În noiembrie România îşi va cupla piaţă cu cele din Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia. Cum să concurez eu cu ei, când am taxa pă stâlp, taxa pe apă uzinată?", a întrebat retoric administratorul judiciar al Hidroelectrica.

În privinţa marilor proiecte de investiţii în energie, precum hidrocentrala pe Dunăra de la Turnu Măgurele-Nicopole, centrală pe pompaj de la Tarniţa, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă sau cablul submarin de legătură cu Turcia costă în total 10-15 miliarde de euro, bani pe care România nu-i are. "Aceste investiţii nu pot fi finanţate într-o piaţă care se contracta", a conchis el.

În privinţa listării, Borza a menţionat că Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă "anul viitor pe vremea asta" şi va fi listată la bursă în ultimul trimestru din 2015.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite