Borza: ”Hidroelectrica şi-a declarat independenţa faţă de Andritz, Voith şi Alstom”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Borza a dat startul unui program de retehnologizări în valoare de 1,3 miliarde de euro pe următorii cinci ani
Borza a dat startul unui program de retehnologizări în valoare de 1,3 miliarde de euro pe următorii cinci ani

Hidroelectrica şi-a câştigat independenţa faţă de grupurile Andritz, Voith şi Alstom, cărora statul le-a încredinţat în ultimii 20 de ani lucrări de 1,1 miliarde de euro şi acum avem grave probleme post-retehnologizare şi la Porţile de Fier şi pe Oltul Inferior, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al companiei.

El a arătat că ultimele grupuri de la hidrocentrala Izbiceni, de pe Oltul Inferior, au fost date în folosinţă în anul 1999, şi ”în doar trei ani de zile au intrat în retehnologizare”. ”Nicăieri nu s-a întâmplat aşa ceva în lume”, a spus Borza, la semnarea contractului de retehnologizare a centralei hidroelectrice Stejaru (Dimitrie Leonida), din judeţul Neamţ.

Borza a afirmat că în anul 2012 valoarea contractului era 110 milioane de euro fără TVA, dar ca a retras procedura de pe SEAP ”pentru că era cu dedicaţie”, iar noul contract de retehnologizare, semnat astăzi cu un consorţiu de 13 companii, din care 11 româneşti, este de 75 de milioane de euro.

”Aceleaşi firme româneşti care au construit sistemul energetic naţional au devenit indezirabile în România în ultimii 25 de ani. Şi mă refer la Hidroconstrucţia, Romelectro, Energomontaj, UCM Reşiţa. Fiabilitatea acestor echipamente româneşti care funcţionează de 55 de ani este cel mai bun exemplu. În prima etapă erau 111 ofertanţi”, a spus Borza.

”Aţi văzut cum torceau echipamentele după 55 de ani în sala maşinilor. De ce este important acest contract? Dă un semnal de retehnologizare, unde urmează Vidraru, Râul Mare în Retezat, Mărişelu, care au cumulat 1.000 MW instalaţi. Decât să continuăm lucrările de amenajare complexe, mai bine retehnologizăm centralele mari. Dacă s-ar face funcţiunile complexe, atunci am câştiga doar 400 MW amărâţi. Nu avem nevoie de ei, România are 24.000 MW şi consum de 8.000 MW. Amenajările complexe au funcţiuni sociale - ele livrează apă, sau agricole, pentru irigaţii, şi trebuie terminate, dar nu de Hidroelectrica”, a afirmat Borza.

Oficialul a spus că producătorul de energie va demara un program de investiţii de 1,3 miliarde de euro, din care 350 de milioane de euro sunt alocaţi pentru retehnologizări, 450 de milioane de euro pentru terminarea unor investiţii demarate anterior şi 240 de milioane de euro pentru mentenanţă.

”De la 40-45 de milioane de euro cât este acum anual mentenanţa, până la 100 de milioane de euro, cât era în 2010-2012, era prăduială. Erau 200 de băieţi deştepţi care dădeau cu bidineaua şi aia era mentenanţa”, a punctat administratorul judiciar. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite